Meidän Talo

Märkätilan laatoitus kannattaa jättää ammattilaisen tehtäväksi – lue, mitä urakoitsijan työltä pitää vaatia

Märkätilan laatoitus kannattaa jättää ammattilaisen tehtäväksi – lue, mitä urakoitsijan työltä pitää vaatia
Märkätilan laatoitus kysyy erityisosaamista. Omakotitalon remontoija saisi hoitaa puuhan itse, mutta se on parempi antaa ammattilaisten hoidettavaksi.
Julkaistu 26.1.2023

Vedeneristyksessä ei ole oikotietä

Märkätilojen vedeneristys pitää tehdä virheettömästi. Asunto-osakeyhtiössä työ on teetettävä sertifioidulla vedeneristäjällä. Talonomistaja saisi tehdä omien märkätilojensa vedeneristyksen, mutta ei pitäisi.

Hyvä on silti tietää, mitkä asiat ovat ensiarvoisen tärkeitä märkätilojen vedeneristämisessä eli millaista työsuoritusta urakoitsijalta pitää vaatia.

Lähtökohta on se, että varsinaisen märkätilan, kuten pesuhuoneen, vedeneristys on tehtävä lattian lisäksi seinille, katonrajaan asti. Pienemmälle kosteusrasitukselle joutuvissa tiloissa, kuten erillisessä wc:ssä, seinien suojaksi riittää kevyempi kosteussulku, kunhan lattian varsinainen vedeneristys nostetaan seinällä vähintään 100 mm korkeudelle.

Kaikki tasoitukset ja lattian kallistukset tehdään ennen vedeneristeen asentamista. Eristeen päälle tulee vain laatoitus.

Markkinoilla on valmiiksi pinnoitettuja vedeneristyslevyjä, mutta suosituin – ja varmin – ratkaisu on valetun lattian päälle siveltävä eristysmassa. Kaikissa tapauksissa läpiviennit, saumat, nurkat ja rajapinnat eristetään vahvikenauhojen tai valmiiksi muotoiltujen vahvikepalojen tukemina. Noiden kriittisten kohtien pienikin liikkuminen vuosien kuluessa voi murtaa vahvistamattoman vedeneristeen. Kaikkein yleisin vuotokohta on lattiakaivon vedeneristyksen pettäminen.

Urakoitsijalta on hyvä edellyttää saman valmistajan tuotteiden käyttämistä kaikissa työvaiheissa. Vedeneritysjärjestelmät perustuvat eri aineiden ja menetelmien keskinäiseen yhteensopivuuteen.

Vedeneriste sivellään kerroksittain niin, että lopullisesta kalvopaksuudesta tulee valmistajan ohjeiden mukainen. Kukin kerros kuivuu yleensä noin viidessä tunnissa.

Kampaa laasti huolellisesti

Laatoittamisessa käytetään useimmiten hieman joustavaa saneerauslaastia. Kerralla laatoitetaan ala, jonka ehtii työstää noin kymmenessä minuutissa. Laasti levitetään laatoitettavalle pinnalle teräslastan tasaisella puolella ja ”kammataan” hammaslastalla. Kampaamalla laastiin tehdään harjanteita, jotka painuvat kasaan tasaisesti, kun laatta hierretään kosteaan laastiin. Lastan hammaskoko riippuu asennettavien laattojen koosta.

Yleisimmät yhdistelmät:

  • 50 × 50 mm laatta, hammastus 3 mm
  • 100 × 100 mm laatta, hammastus 4 mm
  • 200 × 200 mm laatta, hammastus 6 mm
  • 300 × 300 mm laatta, hammastus 8 mm.

Isot laatat ovat näyttäviä, mutta niillä on hankalaa tehdä märkätilaan tarvittavat kallistukset. Suurten ja pohjastaan uritettujen laattojen kiinnittämiseen käytetään niin sanottua kaksoiskiinnitysmenetelmää, jossa laasti levitetään – ja kammataan – sekä alustaan että laattaan.

Jos jokin laatoista kuulostaa ontolta, kun naputtelet sitä, se on ”kopo”, eli sen alla on todennäköisesti liian vähän laastia.

Kaakeli, klinkkeri ja porcellanato ovat eri tarkoituksiin tehtyjä laattatyyppejä. Kaakelilaattaa käytetään sisätilojen seinissä, kovempi klinkkeri sopii myös lattiapäällysteeksi. Sintrattu eli erittäin korkeassa lämpötilassa ”paistettu” porcellanato on omiaan todella kovaan kulutukseen.

Silikonisauma pitää vettä

Silikonia käytetään laatoituksen taitekohdissa, jotka voivat liikkua hieman vuosien kuluessa. Silikonisauma on kestävä, joustava ja vesitiivis. Märkätiloihin tarkoitettu saniteettisilikoni sisältää lisäksi homeenestoainetta.

Mikään maali ei tartu silikoniin, joten valitse sauman väri valmiiksi värjätyistä silikoneista.

Varmista, että saumattava kohta on puhdas ja rasvaton. Asetoni on hyvä liuotinpohjainen puhdistusaine.

Täytä sauma kokonaan silikonilla, mieluusti vielä yhdellä liikkeellä. Paina silikoni sauman pohjalle saumauskumilla tai -lastalla. Lopuksi tasoita sauma sormella tai saumauskumilla.

Reiät kaakeliin turvallisesti

Riko lasitettu pinta lyömällä varovasti piikillä tai kaakeliporanterän kärjellä, poraa sitten kaakeliterällä laatan läpi hitaalla nopeudella ilman iskua. Kun olet porannut alla olevaan betoniin saakka, vaihda porakoneeseen betoniterä, nosta nopeus ja laita isku päälle. Terän lipsumisen voit ehkäistä laitamalla porauskohdan päälle palan maalarinteippiä.

Klinkkerilattian läpiviennit hoidetaan yleensä ennen laatoittamista, mutta jos erityisen kovaan klinkkeriin pitää saada siisti reikä, käytetään timanttiporanterää. Timanttiterän yhteydessä käytetään usein jäähdyttävää vedensyöttöjärjestelmää.

Täytä porausreikään työntämäsi muovi- tai nailontulppa saniteettisilikonilla ennen ruuvin kiinnittämistä. Tiivistä lopuksi koko läpivienti saniteettisilikonilla tai vedeneristemassalla.

Mutta, jos mahdollista, vältä reikien poraamista märkätilan kaakeleihin. Käytä mieluummin asennusliima- tai imukuppikiinnitystä.

Kommentoi »