Meidän Mökki

”Häitämme on nyt juhlittu kunnolla” – Marinan ja Jensin haaveiden kesähuone valmistui täpärästi juhlailtaan

”Häitämme on nyt juhlittu kunnolla” – Marinan ja Jensin haaveiden kesähuone valmistui täpärästi juhlailtaan
Jos morsian haluaa kesähuoneen, osaava sulhanen rakentaa sen. Marina ja Jens Björkin hääjuhlasta lasitalossa tuli täydellinen. Juhlahumun jälkeen kesähuone palvelee mökkiläisten suojaisana ruokailupaikkana.
Julkaistu: 16.8.2019

Marina ja Jens Björk menivät talvella naimisiin vähin äänin ja salassa sukulaisilta. Heidän ajatuksensa oli pitää hääjuhlat elokuussa Lohjan-mökillä. Marinan salaisissa haaveissa oli jo pitkään muhinut ajatus valkoisesta kesähuoneesta. Mikä olisi romanttisempaa kuin suurista ikkunoista lankeava kaunis valo, tuulen tuiverrus huoneen ulkopuolella ja näköala järvelle?

Aikansa kypsyttyään haave muuttui suunnitelmaksi: kesähuone olisi saatava rakennettua pariskunnan kesäisiin hääjuhliin. Ahkerana suomalaisten ja ruotsalaisten blogien lukijana Marina näytti inspiraatiokuvia Jensille.

– Olemme Jensin kanssa sellaisia, että jos meillä on tavoite, painamme töitä yötä päivää, jotta saavutamme sen määräajassa. Ihan itse asetimme itsellemme paineet rakentaa kesähuone juhliin, ja se toimi, Marina kertoo.

Isot korituolit mahtuivat 16-neliöisen kesähuoneen päätyyn. Se on paras paikka istua puolison kanssa kuohuviinilasillisella.
Marina näytti Jensille blogeista kuvia, millaisen kesähuoneen halusi. Jens teki suunnitelman rakennuksesta päässään.

Marinalla ja Jensillä oli ilman hääpainettakin tarve saada mökille suojainen ruokailupaikka.

– Olimme huomanneet jo tuoreina mökkiläisinä, että järveltä puhaltava tuuli häiritsi mökin terassilla oleskelua. Vaikka terassi on viihtyisä, ei ole kivaa istua tuulessa, kun ruoka jäähtyy ja servietit lentelevät, Jens kertoo.

Jensin tuttavien talossa oli hiljattain vaihdettu olohuoneen ikkunat. Vanhat olisivat menneet kaatopaikalle, elleivät Jens ja Marina olisi pelastaneet niitä kesähuoneen tarpeiksi.

Jens vastasi teknisistä yksityiskohdista. Hän koputtaa päätään ja sanoo:

– Suunnitelma oli täällä. Vähän piti luonnostella paperille, miten ikkunat laitetaan. Ostamani kattokulmaraudat määräsivät talon leveydeksi kolme ja puoli metriä. Pituuttahan olisi saanut vaikka kuinka paljon, mutta päädyimme kuitenkin sopusuhtaiseen kokoon. Pituutta on nyt neljä ja puoli metriä. Liian pitkä latomainen muoto ei olisi ollut viihtyisä. Pienempikin kesähuone kävi mielessä, mutta parempi, että teimme kerralla tarpeeksi ison.

Marina toivoi pariovia, koska ne ovat kauniit ja käytännölliset. Ruokien kantaminen mökistä on sujuvampaa leveän oviaukon kautta.

Marina halusi punatiilisen lattian.
Kesähuone rakennettiin paikalle, josta on upeat maisemat järvelle.
Vanhimmat tiilistä ovat Jensin kotitilalta. Erikokoisten tiilien latomisessa oli iso työ.

Työmaa käynnistyi perustuksien rakentamisella toukokuussa, jolloin juhliin oli aikaa kolme kuukautta. Pariskunta riensi joka ilta töiden jälkeen mökille rakentamaan. Marina kärräsi sepeliä kottikärryillä autotallin perältä.

– Roudaus kävi bodaamisesta ja tuntui kipuiluna kehossani. Tamppasin karkean sepelin pohjalle ja sen päälle hienompaa sepeliä, johon tiilet ladottiin, ja lopuksi vielä harjasin hiekkaa tiilien väleihin, hän kertoo.

Marina ja Jens halusivat kesähuoneeseen vanhoista punaisista tiilistä ladotun lattian. Niiden rosoisuus ja kauneus miellyttävät kaikkea vanhaa vaalivaa Marinaa. Iäkkäimmät tiilet ovat Jensin kotitilalta.

Keräilyerien latomisessa oli haasteensa, koska eripaksuiset tiilet piti latoa eri syvyyksiin, jotta saatiin tasainen lattia. Jens latoi lattiaa aamusta iltaan kesälomallaan.

Perustusta tehdessä ei vielä näe työn tulosta. Se on aina talonrakennuksen tuskallisin ja hitain vaihe, joka pitää tehdä hyvin. Heti, kun runkotolpat alkoivat nousta, alkoi kesähuone hahmottua.

– Innostuin lisää, kun runko rakentui, kattoruodit asennettiin paikoilleen ja saimme ikkunoita kiinnitettyä. Aloin silloin miettiä, miten kalustaisin tilaa. Palkitsi, kun näki, miten työ edistyy, Marina kertoo.

– Kun katto oli paikallaan, katselin kesähuonetta sillä silmällä, että sepä olisi hyvä paikka puutyöpajakseni. Valoakin piisaa! Jens puolestaan vitsailee.

Marina on innokas maalari. Hän kulki Jensin perässä suti kädessä sitä mukaa, kun rakennustyö eteni. Kaikki puutavara sai pintaansa valkoista maalia.

– Sateinen kesä rajoitti maalaamista, mutta en antanut sen häiritä. Kun satoi, maalasin huoneen sisällä.

Kesähuone sai koristuksekseen myös viirinauhan, kynttilöitä ja kukkia.
Marina pörhötteli juhlaa varten kattoon silkkipaperisia pom pomeja ja ihmetteli, miten kauniita koristeita niistä saakaan. Katso ohje pom pomien askarteluun!

Kesähuone valmistui täpärästi pari päivää ennen hääjuhlaa. Satoi kaatamalla, kun Marina vielä sisusti ja koristeli huonetta.

– Laitoimme kädet ristiin, että saimme juuri sen verran valmista aikaiseksi, että huonetta pystyi käyttämään juhlissa.

Elokuisena lauantaina kaatosateen jälkeen – kuin tilauksesta – taivas aukeni ja juhlat alkoivat.

Vieraat ihastelivat ja katsoivat tarkkaan kesähuoneen yksityiskohtia. Itse päivälliset tarjoiltiin tallissa, koska väkeä oli reilut 50 henkilöä.

Illalla kesähuone veti porukkaa kuin hunaja kärpäsiä. Väki oli jo vähentynyt, ja suunnitelmissa oli mennä rantaan grillaamaan. Tuuli tuiversi kuitenkin niin, että kaasugrilli päätyi kesähuoneen edustalle. Juhlaväki kantoi sisälle lisää tuoleja, ja tilaa jatkettiin pariovien kautta ulos.

– Ilta oli tosi mukava: kynttilät paloivat, vinyylit soivat, oli ruokaa ja juomaa. Kesähuone ajoi asiansa juhlatilana. Olemme niin tyytyväisiä ja kiitollisia. Häitämme on nyt juhlittu kunnolla.

Kymmenen hengen pöytä on huoneen tärkein kaluste. Pariskunta osti lankkukuorman Marinan veljen naapurilta, ja ennen kuin Marina ehti lausua toivettaan, Jens jo ehdotti, että hän tekee lankuista pöydän.
Marinan ja Jensin juhla-ilta sujui mukavasti: kynttilät paloivat, vinyylit soivat, oli ruokaa ja juomaa.
Kesähuone tarjoaa suojaisan ruokailupaikan. Marinan ja Jensin hääjuhlien viettoon se oli aivan täydellinen.
1 kommentti