Suositun bloggaajan Maria Mederin koti on täynnä diy-projekteja: ”Saan toiveideni kalusteet, kun teen ne itse”
Tekemisen iloa!
Suositun bloggaajan Maria Mederin koti on täynnä diy-projekteja: ”Saan toiveideni kalusteet, kun teen ne itse”
Maria Mederin, 49, verstaassa syntyy kaikkea nukkekodin miniatyyreistä aina kaappeihin ja kasvihuoneisiin asti. Sinnikkyydellä voi oppia tekemään melkein mitä vain, Maria sanoo.
1.8.2023
 |
Kotivinkki

”Rakentaminen lähtee minulla aina tarpeesta. Talossamme on aika naftit tilat ja paljon ikkunoita ja oviaukkoja. Vanhoja kalusteita rakastavan on välillä lähes mahdotonta löytää tänne sellaisia sopivan kokoisina. On siis tehtävä itse. Jos kohdalle myöhemmin osuu jotain aidosti vanhaa, siirrän surutta itse tekemäni kalusteet pois. Joskus jopa puran niitä ja teen materiaalista taas jotain muuta.

Maria Meder toteuttaa projektinsa pitkälti kierrätys­materiaaleista. Hän saattaa myös purkaa aiemmin tekemiään ja käyttää niitä uudestaan. ”Se on sitten jo kierrätetyn kierrättämistä.”

Tähän mennessä hulluin projektini taitaa olla omatekoiseen kaappiin integroimani jääkaappi. Olin haaveillut oikein vanhasta jääkaapista, jossa olisi kunnon kahvat ja saranat. Kerran bongasin juuri haluamani tv:n kokkiohjelmassa. Googlettamalla kuitenkin selvisi, että se maksaa lähes kymppitonnin. Sitten keksin, että mitä jos kokeilisin tehdä kaapin itse.

Muutaman viikon miettimisen ja osien metsästämisen jälkeen suunnitelmani oli valmis toteutettavaksi. Nyt keittiössämme komeilee juuri aitoa fiilistä huokuva, vanhan näköinen uusi jääkaappi.

Maria on tehnyt itse vanhanoloisen jääkaapin kuoret uudelle jääkaapille.
Itse tehdyn skafferin tehtävänä oli alun perin peittää ruma ja iso sähkötaulu keittiön nurkasta. Nyt se on melkein keit­tiön tärkein kaluste ja säilöö ruokatarpeet, isot astiat ja keittiökoneet.
Maria tunnetaan Diagnoosi sisustusmania -nimisestä blogistaan, jossa hän on jakanut kodittamisen ja itse tekemisen ilosanomaa jo vuodesta 2008. Hyllyssä on omaa keramiikkaa, jota Maria opetteli tekemään saadakseen toiveidensa käsintehdyn astiaston.

Lapsena minut löysi usein isän työkalu­vajaa tutkimasta, kun olin jälleen kerran saanut idean Barbie-­talosta tai kalusteista. Tekeleeni eivät olleet kummoisia, mutta pysyivät kasassa. Tärkeintä oli jo silloin tekemisen ilo. Koulussa ensimmäinen visiitti veistoluokkaan sai minut innostuksen valtaan. Mitä kaikkea työkaluilla voisi tehdä! Harmi, kun piti sitten tyytyä tylsään korurasiaan niin kuin muidenkin tyttöjen.

Remonttia vaatinut omakotitalomme on toiminut myöhemmin hyvänä opettajana ja harjoittelukohteena. Taidot ovat karttuneet sinnikkäästi tekemällä, erehdysten kautta. Olen rohkaistunut tarttumaan vaativiinkiin projekteihin, kuten kaappien ja valaisimien rakentamiseen ja asuntovaunun entisöintiin. Tekemistä helpottavat koneetkin ovat tulleet tutuiksi.

Maria toteutti lapsuuden nukketalohaaveet nyt, kun taidot sen teke­miseen ovat karttuneet. 60-luvun miljöö viehät­tää häntä erityisesti, ja loppuun asti viimeistellyt yksityiskohdat ovat ­tärkeitä.

Olisipa joku kertonut minulle jo kaksikymppisenä akkuporakoneesta! Vesikilpikonnieni iso vesiallas olisi valmistunut vähemmillä rakoilla. Joka ikinen ruuvi tuli nimittäin väännettyä käsipelillä kakkoskakkosten läpi.

Toteutan toiveideni esineet tekemällä ne itse. Kartutan uusia taitoja sen mukaan, mitä haluan itselleni valmistaa. Toivomani käsintehdyt ruoka-astiat sain laittamalla kädet saveen ja perehtymällä keramiikan tekoon. Kun sain ensimmäiset kulhot ja lautaset ulos uunista, alkoivat niitä kysellä muutkin. Nykyään teen keramiikkaa myös pienimuotoisesti myyntiin.

Pikkuterassi rakennettiin viime kesänä. Terassin tieltä poistettiin kukka­penkki, missä mikään ei tuntunut oikein viih­tyvän. Uudesta oleskelu­alueesta tuli heti perheen lempipaikka.
Kasvihuone on suurimpia Marian tekemiä diy-­projekteja. Sen rakentamiseen käytettiin vanhoja ikkunoita ja käytettyjä kattopeltejä. Kivijalka on vanhoista tiilistä. Vain valo­katteet, runko ja seinälaudat ovat uusia. Pienestä koostaan huolimatta kasvihuoneessa on pidetty juhliakin.
Tavallinen mäntykaapisto löytyi Torista. Antiikinvihreä pellavaöljymaali taikoi siitä katseenvangitsijan, jossa ovat kauniisti esillä puutarhan työvälineet sekä viherkasveja ja vuodenajan mukaan vaihtuvia somistuksia.

En usko, että voin koskaan kyllästyä asioiden suunnitteluun, sisustamiseen, itse tekemiseen tai rakentamiseen. Kierrätetyn materiaalin talteen ottaminen ja käyttäminen ovat paitsi ympäristöteko, myös tapa saada uusiinkin esineisiin patinaa ja vanhaa fiilistä. Kirppiskierroksillani nappaan aina kyytiin potentiaaliset osaset. Kätköistäni on löytynyt jo moneen projektiin koukut, kahvat, laatikot ja muut. Kokonaisia ehjiä ja vanhoja kalusteita en ala tieten tahtoen hajottaa vain tehdäkseni jotain uutta. Uudempien kohdalla tilanne saattaakin sitten olla toinen.

”Lopputulos on oikeastaan vielä parempi, jos kalusteeseen jää tekoprosessista muistoksi jokin pieni kömmähdys.”

Parasta on itse projektin lisäksi se onnistumisen hurmos, joka syntyy, kun saa suunnittelemansa asian valmiiksi ja käyttöön. Tunne on yhtä voimakas joka kerta, oli sitten kyseessä neulemekko, seinien tapetointi sapluunamaalauksella tai ruokakomeron rakentaminen. Olen oppinut myös sietämään pieniä virheitä. Lopputuloksesta tulee oikeastaan vielä parempi, jos kalusteeseen jää tekoprosessista muistoksi jokin pieni kömmähdys.

Blogini kautta voin rohkaista muitakin kokeilemaan. Monet väheksyvät omia kykyjään, ja haluan esimerkilläni valaa uskoa siihen, että jokainen voi onnistua. Lempisanontojani onkin, että jos osaat käyttää monimutkaista ompelukonetta, ei akkuporakone tai kuviosaha ole sinulle mikään ongelma.

”Työskentelen kirjaimellisesti kodin ytimessä, työhuoneeni nimittäin sijaitsee keskellä taloamme. Siisti pieni tila taipuu kaikkeen kaluste­projekteista savitöihin ja askarteluun. Ainoastaan keramiikan lasitukset ja poltot teen toisen keraamikon tiloissa.” Maria keräilee vanhoja osia talteen, ja kotoa löytyy moneen projektiin koukut, kahvat ja laatikot.
”Olisipa joku kertonut minulle jo kaksikymppisenä akku­porakoneesta! Kilpikonnieni allas olisi valmistunut vähemmillä rakoilla.”
Olohuoneen tv-kaapin Maria teki liimapuulevystä ja vanhoista toimistokaapin ovista. Telkkarin lisäksi kaappiin saa piiloon johtosekamelskat, soittimet ja muut tilpehöörit.

Käsillä tekeminen ja kodittaminen on minulle kokonaisvaltainen elämäntapa, työ ja harrastus yhtä aikaa. Blogini ansiosta näiden ympärille on syntynyt myös pienimuotoista yritystoimintaa.

En tiedä mitä tekisin, jos en olisi tällainen käsillä puuhaaja. Lapsena kirjoittelin ystäväkirjoihin toiveammattini olevan sairaanhoitaja, mutta se johtui ehkä enemmän ajan hengestä ja ympäristön asenteista. 1980-luvulla luovia aloja ei pidetty oikeina töinä. Onneksi maailma muuttuu.”

Blogiin tehdyt sisällöt ovat poikineet myös yritystoimintaa. Marialla on blogin yhteydessä kylttikauppa. Lisäksi hän tekee joulukoristejuttuja ja diy-sisältöjä Unelmien Talo&Koti -lehdelle ja muille aikakaus­lehdille kuvien ja ohjeiden kanssa. Seuraa Mariaa instagramissa @dgsisustusmania

Kommentoi »