Maaret Kallio tietää, miksi mokat ihmissuhteissa ovat virheistä parhaita – ”Paljon laitetaan rahaa sellaiseen, millä ei ole mitään tekemistä onnen kanssa”
Ihmiset
Maaret Kallio tietää, miksi mokat ihmissuhteissa ovat virheistä parhaita – ”Paljon laitetaan rahaa sellaiseen, millä ei ole mitään tekemistä onnen kanssa”
Kouluttajapsykoterapeutti Maaret Kallion paras hankinta on perheen cockerspanieli Nekku. Tässä jutussa hän kertoo, mitkä muut asiat tekevät elämästä parasta.
9.9.2022
 |
Kotivinkki

Paras neuvo

Kun olin teini, äiti sanoi minulle, että kotiin voi aina tulla. Siihen sisältyy ajatus toisiin tukeutumisesta. Me suomalaiset olemme itsekseen pärjäävää kansa. Meitä tarvitsee harvemmin muistuttaa kantamaan vastuuta, mutta taakan jakamisesta sitäkin useammin. Ihmiset pitävät todella paljon sisällään, jopa hyvin läheisissä ihmissuhteissaan. Tukeudu toisiin on neuvo meille kaikille.

Paras ystävä

Minulla on ihan muutama ystävä, jotka tuntevat minut todella hyvin. Heidän kanssaan voin tuntea olevani turvassa juuri sellaisena kuin olen, autenttinen itseni monine puolineni. Ihan paras ystävä näkee asioita, joita ihminen ei itse näe. Ystävä avaa kohtia itsestäsi, joille olet tullut hetkellisesti sokeaksi. Hän osaa kysyä, voisiko kyse olla tästä, kun sinusta tuntuu tältä? Väisteletkö tässä kohtaa jotain? Oletkohan laittanut itsesi liian koville?

Paras epäonnistuminen

Epäonnistumisia ja mokia tulee kaikille koko ajan. Ihmissuhteissa tapahtuvat mokat ovat siinä mielessä parhaita, että ne antavat mahdollisuuden korjaamiselle. Tutkimuksista tiedetään, että ihmissuhdetaidot kehittyvät paremmin silloin, jos kaikki ei mene putkeen. Ratkaisevaa on, että törmäykset ja ohiajot tulevat esiin ja näitä lähdetään korjaamaan. Se on ollut minulle hyvin lohdullinen tieto. Jos lapsi, puoliso tai vaikka joku potilaani sanoo, että häntä jäi vaivaamaan jokin mitä sanoin, voin olla iloinen, että asia tuli esiin ja voin koettaa korjata sitä.

Paras tapa säästää

Iloa voi saada aamukahvista, pihassa kukkaan puhjenneista kieloista, kävelylenkistä metsässä tai kiireettömästä hetkestä perheen kanssa. Paljon laitetaan rahaa sellaiseen, millä ei ole hyvän elämän tai onnellisuuden kannalta mitään merkitystä.

Paras paikka kotona

Aamuisin istun meidän verannan sohvalla ja luen sanomalehteä. Vaikka olen lukenut omia kirjojani äänikirjoiksi, luen itse mieluiten edelleen paperista kirjaa ja sanomalehteä. Kun nostan katseeni, näen ruutuikkunoista taivaan ja metsää. Iltaisin luen siinä samassa paikassa kirjaa vilttiin kääriytyneenä.

Paras hetki

Käyn pari kolme kertaa viikossa luonnonvedessä uimassa ympäri vuoden. Veteen pulahtamisessa on jotain hyvin huuhtovaa, niin kehollisesti kuin psyykkisestikin. Vesi rauhoittaa ylivirittynyttä mieltä ja se virkistää, jos tunnen itseni hetkellisesti nuupahtaneeksi tai jotenkin psyykkisesti tukkoiseksi.

Paras hankinta

Neljä vuotta sitten päätimme monen vuoden harkinnan jälkeen ottaa koiran. Se on osoittautunut elämäni parhaaksi hankinnaksi. Punaisenruskea cockerspanieli sai nimekseen Nekku, koska se on ihan nekun värinen. Nekku on mahtava tyyppi ja siitä tui heti perheenjäsen. Nekku on myös vastaanotollani mukana hoitotyössä.

Paras liikuntamuoto

Olen lenkkeillyt aina. Lenkkeily on minulle myös tapa tehdä kirjoitustyötä. Vuosien saatossa olen oppinut, että kun kirjan tai kolumnin kirjoittaminen takkuaa, ei kannata puskea väkisin eteenpäin vaan päästää irti. Lenkillä pitkin merenrantoja ajatusjumit aukeavat. Yhtäkkiä oivallan, että näinhän minä sen kirjoitan tai sehän se pointti onkin! Tämän oppiminen on ollut todella huojentavaa.

Paras...

Ruoka: Voi-salviapasta

Juoma: Vichy

Maku: Salmiakki

Tuoksu: Kielo

Matkakohde: Italia

Kulkupeli: Jalat

Kännykkäsovellus: Headspace

Keittiöväline: Sodastream-hiilihapotuslaite

Kirja: Saima Harmajan runot

Elokuva: Good Will Hunting

Tv-ohjelma: Ymmärrä koiraasi

Kosmetiikkatuote: Kosteuttava kasvonaamio

Musiikki: Klassinen

Biisi: Mikko Kuustosen Pelkään pimeää

Artisti: Aili Järvelä

Ravintola: BasBas Helsingissä

Herkku: Lakritsijäätelö

Kaupunki: Hanko

Vuodenaika: Kevät

Huonekalu: Sohva

Kasvi: Pelargoni

Aamupala: Aina sama: kahvia, kaksi juustoleipää ja jogurttia marjoilla ja pähkinöillä

Radiokanava: Classic FM.

Kommentoi »