Maalinpoisto huonekaluista
Tee itse
Maalinpoisto huonekaluista
Maalinpoisto huonekaluista onnistuu kotioloissa maalinpoistoaineella, kuumailmapuhaltimella tai kuivana kaapimalla.
30.3.2011
 |
Avotakka

Pinnatuolissa oli niin monta maalikerrosta, että pelkkä maalaminen ei olisi tuottanut kaunista lopputulosta. Viisi vanhaa maalikerrosta piti siis irrottaa. Se oli työlästä: vanhan maalin poisto ja tuolin huolellinen hiominen vei yli kymmenen tuntia.

Tarvikkeet:

  • maalinpoistoainetta
  • kuumailmapuhallin
  • sikli
  • suojakäsineet
  • hengityssuojain
  • (puukittiä)
  • eri vahvuisia hiomapapereita
  • noin 3 dl maalia (tässä kaseiinimaali)
  • sivellin.

Näin poistat vanhan maalin huonekaluista

1. Kuumenna maalia kuumailmapuhaltimella, kunnes pinta alkaa kuplia. Jos se ei reagoi kuumuuteen, kokeile toista maalinpoistotapaa. Kaavi pehmentynyt maali pois siklillä tai kaapimella. Käsittele vain pieni alue kerrallaan, sillä maali jämähtää nopeasti uudelleen. Varo polttamasta pintaa: pidä puhallin 5–10 cm:n päässä huonekalusta. Käytä hengityssuojainta ja huolehdi ilmanvaihdosta.
2.  Levitä maalinpoistoainetta siveltimellä maalin päälle. Kun pinta kupruilee, poista maali siklillä tai kaapimella. Puhdista tuoli maalinpoiston jälkeen huolellisesti vedellä ja rätillä. Jos ainetta jää pintaan, ei uusi maali pysy kiinni. Huolehdi jälleen hyvästä ilmanvaihdosta ja käytä suojakäsineitä.
3. Taivuta sikli hieman kaarevaksi ja työnnä sillä maalia pois. Sorvatuista urista maali lähtee parhaiten sen kulmalla. Voit käyttää myös varrellista kaavinta. Tahmeahko vanha öljymaali irtoaa yleensä vain kaapimalla.

4. Kun kaikki maalikerrokset on saatu pois, hio tuoli kauttaaltaan. Aloita karkeammalla hiomapaperilla (80 tai 100): sillä irtoavat myös maalinrippeet. Täytä pahimmat kolot tarvittaessa puukitillä, anna kuivua ja hio pinta tasaiseksi. Hio tuoli toiseen kertaan hienommalla hiomapaperilla (150 tai 180). Poista pöly huolellisesti ja viimeistele puhdistus kostealla rätillä pyyhkimällä.

5. Maalaa tuoli valmiilla kaseiinimaalilla. Levitä sitä ohuelti. Se on runsaspigmenttistä ja peittävää, joten kaksi kerrosta todennäköisesti riittää. Työskentele reippaasti, sillä maali kuivuu nopeasti. Aloita maalaaminen tuolin yläosista, niin voit samalla tarkkailla mahdollisia valumia. Ympäristöystävällistä ja miltei hajutonta kaseiinimaalia voi tehdä myös itse: sekoita puoli litraa vettä, puoli desiä kaseiinijauhetta, puoli teelusikallista soodaa ja puoli desiä pellavaöljyä tasaiseksi seokseksi. Lisää muutama ruokalusikallinen väripigmenttiä, kunnes tahna on maalimaista ja peittävää. Ohenna tarvittaessa vedellä.

6. Mikäli huonekalussa on vuosilukuja, nimiä, leimoja tai muita merkintöjä, älä koskaan poista tai peitä niitä. Ne kertovat esineen historiasta, antavat sille tarinan ja nostavat näin sen arvoa.

Lue lisää:

Kommentoi »