1. Millaiset huonekalut ja kalusteet voi maalata?
Melkein millaiset tahansa, kuten aikaisemmin lakatut tai maalatut puutuolit, samoin keittiökalusteista tutut mdf- ja melamiiniovet. Esimerkiksi vahauksen päälle maali tarttuu kuitenkin huonosti. Mikäli haluat korostaa puisen huonekalun syykuvioita ja omaa väriä, käsittele kaluste maalin sijaan esimerkiksi öljyllä kuultavaksi.
2. Mitä voin tehdä itse?
Omin neuvoin voi maalata periaatteessa kaikki muut paitsi entisöintiä kaipaavat antiikkikalusteet. Tarvitset vain oikeat välineet ja ohjeet asiantuntevasta liikkeestä. Jos sinulla on pensseli keskellä kämmentä ja vain vähän aikaa tai kärsivällisyyttä, jätä haastavat työt ammattilaiselle. Esimerkiksi melamiini- ja mdf-ovet voi olla järkevä maalauttaa, jotta jäljestä tulee tasainen.
3. Mitä huonekalumaalin valinnassa tulisi huomioida?
Kullekin pinnalle kannattaa etsiä soveltuvin vaihtoehto, joka kestää rapistumatta kaavaillussa käytössä. Sisä- ja ulkokalusteisiin on yleensä eri maalit, mutta osa kalustemaaleista soveltuu molempiin tarkoituksiin. Sävyjä on laidasta laitaan, samoin kiiltoasteita. Monet maali- ja rautakaupat sävyttävät maalin haluttuun sävyyn. Jos värin kanssa ei ole kovin tarkkaa ja sinulla on ylijäämämaaleja, voit kokeilla sävyttämistä itsekin sekoittamalla saman maalin eri sävyjä.
4. Mitä ennakkovalmisteluita pitää tehdä?
Tee pohjatyöt huolellisesti, jotta maali tarttuu eikä esimerkiksi kupruile. Poista huonokuntoinen maali tai lakka raapalla tai tarkoitukseen sopivalla aineella ohjeen mukaan. Hio kiiltävät maali- ja lakkapinnat karheiksi hiomapaperilla. Tasoita vanhan kalusteen mahdolliset kolot kitillä, hio kittaus tasaiseksi ja tee pohjamaalaus. Mdf- ja melamiinipintaiset kalusteet vaativat tartuntapohjamaalin. Muista puhdistaa hiontapöly ja muu lika huolellisesti pois ennen maalausta.
5. Millaisia välineitä kotimaalari tarvitsee?
Valitse välineet maalin ja maalattavan pinnan mukaan. Perustarvikkeisiin kuuluvat hiomapaperi, pölyharja, maalinpesuaine ja erilaiset suojat. Vesiohenteista maalia levitetään synteettisellä siveltimellä, jonka harjaspää on rikottu, ja liuotinohenteista luonnonharjaisella. Pienellä telalla työstät kätevästi yhtään suuremmat pinnat ja teet raitoja. Lyhytnukkaisen mohairtelan jälki on erityisen sileää. Sähkökäyttöistä maaliruiskuakin voi harkita, jos maalattavaa pintaa on paljon, lopputuloksesta haluaa siloisen ja työskentelyyn löytyy tarvittava tila. Kotimaalarin tarpeisiin sopivan ruiskun saa rautakaupasta alle sadalla eurolla.
6. Miten luon kuvioita ja muuta jännää?
Päästä mielikuvitus valloilleen etenkin huokeissa kirpparilöydöissä. Töpötä maalia valmiin sapluunan läpi sienellä tai pienellä siveltimellä. Tai kuluta puinen kaluste vanhan näköiseksi rikkomalla maalattua pintaa santapaperilla ja korosta kuluneisuutta sävytetyllä kuultomaalilla. Ruutuja ja raitoja saat luotua rajaamalla alueet maalarinteipillä. Tai kokeile tehdä pöytälevystä liitutaulumaalilla piirustusalusta.
7. Kuinka kauan kuivumiseen kuluu aikaa?
Kuivumisaika riippuu maalista, kalusteesta sekä esimerkiksi huoneen lämmöstä ja ilmankosteudesta. Huokoinen pinta kuivuu nopeammin kuin tiivis, samoin vesiohenteinen maali liuotinohenteista vikkelämmin. Esimerkiksi vesiohenteinen kalustemaali on parhaassa tapauksessa pölykuiva jo puolen tunnin jälkeen, jolloin sen päälle voi levittää uuden maalikerroksen kahden tunnin kuluttua. Osan maalipinnoista voi käsitellä uudelleen vasta seuraavana päivänä.
8. Kuinka voin säästää ympäristöä?
Pidä kalusteen pitkä ikä ja materiaalien tehokas käyttö mielessä. Saatavilla on maaleja, joissa on vähän tai ei lainkaan ympäristölle haitallisia liuottimia. Osalle on myönnetty ympäristömerkintä, kuten Joutsenmerkki tai EU-kukka. Ekologisesti kestävin vaihtoehto löytyy vertailemalla. Säilytä ylijäämämaalit ohjeiden mukaan ja pyri käyttämään ne myöhemmin. Hävitä purkin pohjalle jäänyt nestemäinen maali ongelmajätteenä ja kovettunut sekajätteenä. Nosta ulkokalusteet talveksi suojaan, sillä vaihtelevat säät kuluttavat maalia.
9. Milloin ja miten ulkokalusteiden maali kannattaa uusia?
Tartu toimeen, kun maali on yhä kiinni kalusteessa mutta näyttää kuluneelta. Silloin pinnan puhdistaminen ja pintamaalaus riittävät. Mikäli maali hilseilee, poista se ja käsittele kaluste tartuntapohjamaalilla ennen pintamaalausta.
10. Missä maalaustyön voi teettää ja mitä se maksaa?
Maalaustöitä tekevät erilaiset maalausliikkeet, puusepänverstaat sekä osa automaalaamoista. Kiireettömille töille voi löytyä tekijä nuorten työpajoista tai ammattikouluista. Varaudu maksamaan esimerkiksi keittiökaapistojen mdf-ovien ammattimaisesta ruiskumaalauksesta vähintään nelisensataa euroa. Muun muassa värisävystä, kiillosta sekä kaappien määrästä riippuen hinta voi nousta jopa kahteentuhanteen euroon. Pyydä etukäteen arvio hinnasta ja sopikaa laskutusperiaatteista.
Asiantuntijat: tekninen neuvoja Nina Weckman, Teknos, maalarimestari Marko Ruotsalainen, Maalaamo Vernissa ja tekninen neuvoja Merja Korpinen, Uulatuote