Kippis väreille! Trendikkäät viinilasit ysärityyliin + 4 muuta kivaa ideaa lasimaalin käyttöön
Tee itse
Kippis väreille! Trendikkäät viinilasit ysärityyliin + 4 muuta kivaa ideaa lasimaalin käyttöön
Pilkuta, täplitä, raidoita. Lasimaaleilla tuunaat kirppislöydöt ja ylähyllyn parittomat lasit uniikeiksi astioiksi. Katso vinkit, joilla on helppo onnistua.
25.9.2023
 |
Kotivinkki

Maalatut lasiesineet – tarvikkeet:

  • Kirkkaita lasiesineitä
  • erivärisiä lasimaaleja
  • kupit tai lautaset maaliastioiksi
  • siveltimiä ja keittiösienen.

Lasimaali tarttuu ja pysyy hyvin, kun peset ja kuivaat astiat ensin huolel­lisesti. Maalatta­vassa pinnassa ei saa olla rasvaa tai liikaa. Maalaamisen jälkeen jätä astiat kuivumaan ja kiinnitä maali vielä uunissa pak­kauksen ohjeen mukaan.

Läiskälyhty ja -kynttilänjalka

Jos sinulla ei ole maalisutia, voit tehdä leveät maaliläiskät myös kolme senttiä leveällä pahvi- tai kartonkisuikaleella.

Tarvitset 30–50 mm leveän maalisiveltimen, kirkkaan lasisen tuikkulyhdyn ja kyttilänjalan tai minimaljakon, jonka suulle kynttilä sopii. Kuvan esineissä on käytetty kolmea eriväristä lasimaalia.

Kaada yhtä maaleista maaliastiaan pari kahden euron kolikon kokoista länttiä. Kasta sivellin maaliin ja vetäise läiskä ensimmäisen lasiastian pohjasta kohti yläosaa. Toista sama toiselle astialle. Pese ja kuivaa sivellin. Anna maalin kuivahtaa pinnasta nahkeaksi puolisen tuntia. Kun väri ei tartu sormenpäähän, toista ensin toisella ja sitten kolmannella sävyllä.

Värisuoralasit

Ysärihenkiset värijalkaiset lasit ovat taas trendikkäät. Viinilaseista voi juoda vaikka piimää lounaalla tai smoothien aamiaisella. Varmista, että käyttämäsi lasimaali sopii ruoan ja juoman kanssa kosketuksiin tuleville tuotteille.

Kaada maaleja läikät alustoille. Saat väreistä pastellisia, kun kaadat alustalle ensin läikän valkoista maalia ja annostelet kirkasta väriä sen sekaan tippa kerral­laan. Sekoita ja lisää väriä, kunnes olet tyytyväinen sävyyn.

Kasta pienen keittiösienen kulma maaliin. Töpöttele viinilasien jalat maalilla mahdoll­isimman tasaisesti. Töpötä vielä eriväriset maali­raidat lasien suille.

Täplälasit

Pilkutetuista laseista kelpaa juoda lasten mehukesteillä, mutta ne piristävät aikuistenkin illalliskattauksen.

Jos käytät eri värejä, täplitä kaikki lasit yksi väri kerrallaan. Rauhallisemman ilmeen saat käyttämällä vain yhtä väriä.

Kasta sivellin maaliin, pyyhi ylimääräinen maali pullon suulle ja paina kevyesti täpliä sinne tänne lasien pintaan. Jos siveltimessä on liikaa maalia, täplät valuvat. Anna yhden värin kuivua ennen kuin täplität seuraavalla.

Pilkkupullo

Pilkuilla uudistettu vanha pullo voi olla välillä vesikarahvi, välillä maljakko ja vappuna sima-astia.

Pilkkurivin tekeminen vanhaan pulloon onnistuu lasimaaliin kaste­tutulla pienellä siveltimellä. Aloita pilkuttaminen alareunasta ja jatka pullon kaulaa kohti nousevana spiraalina pulloa pikkuhiljaa pyörit­täen.

Jos haluat astiaan lisää väriä, voit tehdä kaksi eri suuntiin kulkevaa pilkku­spiraalia eri väreillä. Anna yhden värin kuivua ennen kuin pilkutat seuraavalla.

Raitamaljakko

Karahviin tai kaatimeen maalatut raidat muuttavat astian maljakoksi

Maalaa pystysuuntaiset raidat karahviin tai kaatimeen vapaalla kädellä. Helppo tapa saada suhteellisen sään­nöllinen mutta silti elävä raita on tehdä ensin pienenpienet apupisteet, yhdistää sitten pisteet ja kastaa lopuksi sivellin uudelleen maaliin ja vetää uusi raita edellisen päälle ennen kuin se ehtii yhtään kuivua.

Jos vapaalla kädellä maalaaminen tuntuu hankalalta tai haluat mahdollisimman säntilliset raidat, leikkaa maalarin­teipistä suikaleita ja kiinnitä ne pullon pintaan apuviivoiksi ennen maalaamista. Rajauk­sia teipillä ei voi tehdä, sillä juokseva lasimaali valuu teipin alle. Maaliraitoja säännölli­semmät raidat saa lasitussilla.

Kommentoi »