Maalaistunnelmaa vuokra-asunnossa
Sisustus
Maalaistunnelmaa vuokra-asunnossa
Kun vuokra-asunto on pieni, pitää keksiä luovia ratkaisuja. Jos lattianeliöt eivät riitä, on ajateltava ylöspäin.
18.12.2014
 |
Kotivinkki

Frida halusi luoda sisustukseen oman punaisen lankansa hallituilla luonnonväreillä, jotta kokonaisuus olisi hillitty eikä lähtisi rönsyilemään.Vuokra-asunnon sisustus syntyi osin kierrätysmateriaalein. Keittiön seinä näytti tyhjältä, joten Frida toi vanhan ladonoven sisään, ja asetti sen seinää vasten seisomaan. – Ladonovi täytti tyhjyyden ja toi keittiöön kivaa maalaishenkeä. Käytän samaa country-tyyliä muussakin sisustuksessa.  Maalaistyyliä luovat esimerkiksi seinälaudat, jotka ovat peräisin vanhasta ladosta. Niissä on sopivaa rouheutta ja rosoisuutta, jottei sisustuksesta tule liian hempeä.

Vuokra-asunnossa seinien maalaaminen ei aina onnistu, mutta valkoinen perusväri on hyvä pohja muulle sisustukselle. Koska neliöitä on vähän, asukas ei halua täyttää pientä asuntoa turhilla tavaroilla. 

– Yritän pitää mielessä ohjeen less is more, vähemmän on enemmän. Haluan sisustuksen olevan silti uniikki, Frida sanoo.

Yhden huoneen ja keittiön 38 neliötä riittävät nuorelle naiselle mainiosti. Pieni ja kapea eteinen on ehkä hieman hämärä, mutta yhdistetty makuu- ja olohuone sitäkin valoisampi.

Koska asunto ei ole oma, on tyydyttävä pieniin muutoksiin.  – Joskus harmittaa, kun kaikkea ei voi tai ei saa toteuttaa. Kun asunto on pieni, pitää keksiä luovia ratkaisuja. Vessassakin on hyllyjä katonrajaan asti. Jos lattianeliöt eivät riitä, on ajateltava ylöspäin. Kun pesukone ei mahtunut kylpyhuoneeseen, se oli sijoitettava keittiöön. Ratkaisu ei ole ihanteellinen, mutta se toimii.

Asunnon ehkä mielenkiintoisin yksityiskohta on sängynpääty. Se on tehty vanhasta, parhaat päivänsä nähneestä joustinpatjasta. Patja löytyi mökiltä, saunan ulkopuolelta, ruosteisena ja likaisena.  – Ajatella, että ruohojen ja kukkien peittämänä seisoi tämä ikivanha, ruosteinen vieterihökötys, johon minä ihastuin!  Patjanrunko napsittiin pihdeillä sopivan kokoiseksi, pestiin painepesurilla ja tuotiin kotiin. Jälkeenpäin siihen ilmestyivät vielä pienet lämpökynttilät sulostuttamaan huonetta hämärinä syysiltoina.

Yhdistetyssä olo- ja makuuhuoneessa on toinenkin yllätys: kehystetty televisio. Kehys syntyi vanhoista, ajan patinoimista laudoista.  Kehyksessä on pieni reikä, jotta kaukosäätimen signaali kulkee perille.

Vanha höyläpenkki löytyi ystävän kätköistä. Se sai pintaansa valkoista väriä ja hieman koristeita sekä päälleen vielä lasin, jotta pöydän pinta on helppo pitää siistinä.

Kommentoi »