Meidän Talo

Maakellari omalle pihalle

Maakellari omalle pihalle
Maakellari on ihanteellinen elintarvikkeiden säilytyspaikka. Kellari voi rakentaa helposti itse tai sen voi ostaa valmiina pakettina.
Julkaistu 2.7.2015

Maakellari on taloudellinen hankinta, sillä siellä vallitsee luonnostaan tasainen lämpötila ja kosteus. Yksinkertaisinta on koota maakellari lecaharkoista ja/tai tiiliskivistä. Rautakaupoista saa hyviä ohjeita.

Kellarivalmistajilla on valmismaakellareita, joiden toteuttamiseksi saa sekä rakennusohjeen että valmiin harkkosarjan tarvittaessa paikan päälle toimitettuina. Toinen vaihtoehto on tehdä elementtimaakellari. Omatoiminen valaa elementit itse betonista, jonka sekaan voi laittaa luonnonkiviä.

Jos aikaa tai taitoa ei tunnu olevan riittävästi, kellarielementit voi ostaa valmiina. Markkinoilla on valmistajia, jotka tekevät ja asentavat valmiin maakellarin asiakkaan haluamalle paikalle myös avaimet käteen -periaatteella.

Edullisimmillaan maakellarin saa alle tuhannella eurolla. Viimeisen päälle valmis maakellari maksaa kellarin varustelutasosta riippuen noin 4 000–5 000 euroa.

Maakellarin suunnittelu ja sijoitus

Maakellaria suunniteltaessa kannattaa kyläillä lähipihoilla, joissa kellari on jo käytössä, ja kysellä kokemuksia. Kaikki maakellarit ovat yksilöitä, joiden ominaisuudet vaihtelevat rakenteen, maaperän ja sijoituspaikan mukaan.

  • Päätä, mihin kohtaan sijoitat maakellarisi. Paras paikka on mahdollisimman varjoinen ja runsaspuustoinen pohjoisenpuoleinen rinne.
  • Maakellarin voi rakentaa myös tasamaalle. Jotta kumpareesta ei tulisi liian korkea, on hyvä jos lattian voi kaivaa edes jonkin verran maapinnan alapuolelle.
  • Maakellaria ei saa sijoittaa niin kuoppaan, ettei sen ympärille voi vetää salaojaa. Jos rakennuspaikka on erityisen kostea, kannattaa salaojitus tehdä myös kellarin lattian alle. Salaojitus on yleensä välttämätön, ainoastaan hyvin vettä läpäisevissä maalajeissa sitä ei tarvita.
  • Ainakin oven edusta on hyvä myös routaeristää.

Maakellarille ei yleensä tarvita rakennuslupaa. Asia kannattaa kuitenkin varmistaa oman kunnan rakennusvalvonnasta.

Maakellari säilytyspaikkana

Maakellarissa on muutaman asteen lämpötila eli suurin piirtein jääkaappiolosuhteet. Maakellarissa voi säilyttää isompiakin eriä elintarvikkeita: marjasäilykkeitä, mehuja, viinejä, omenoita, perunoita ja etenkin juureksia. Maakellarissa on sopivasti kosteutta, joten esimerkiksi porkkanat eivät nahistu. Paras ajankohta sadonkorjuulle on poutasää, jolloin vihannekset ja juurekset saadaan kellariin kuivana.

Joihinkin maakellaripaketteihin sisältyy valmiita puisia laareja, jotka sopivat muun muassa perunoiden säilytykseen. Pahvilaatikkokin käy juuresten ja omenoiden säilytykseen, kunhan se ei ole maata vasten ja vety puhki. Omenia ei saa säilyttää kerroksissa, eikä mukana saa olla yhtään kolhiintunutta yksilöä.

Mehut ja viinit kannattaa säilyttää vaaka-asennossa. Niillekin on saatavilla valmiita lokeroita. Mehupullojen ja hillopurkkien täytyy olla myös tiiviitä. Jos kannen kumitulppaan sattuu tulemaan hometta, se ei pääse astian sisälle.

Maakellarin hoito

Elintarvikkeiden homehtumisen voi estää hyvällä ilmanvaihdolla. Kellari pitää aika-ajoin pestä huolellisesti ja uudelleenkalkita. Entisaikaan kellarissa poltettiin myös rikkiä, joka poisti homeitiöt.

Uudelleenkalkitus

  • Kellarin sisäseinien raikastamiseen ja desinfiointiin tarvittavan kalkkimaalin voi tehdä sekoittamalla 10 kiloa kalkkia 20 litraan vettä. Kalkkimaalia on saatavilla myös valmiina sekoituksena.

Rikitys

  • Rikitykseen tarvitset 0,5–1 kg rikkiä jokaista 10 kuutiometriä kohden. Rikki poltetaan astiassa tiiliskivien päällä ja annetaan katkuta kunnolla.
  • Ennen kuin sytytät rikin, huolehdi että maakellarin ilmanvaihtoräppänät on suljettu. Katkua ei tietenkään pidä hengitellä, vaan kellarista poistutaan ripeästi ja suljetaan ovi.
  • Anna rikin vaikuttaa pari vuorokautta ja aloita sen jälkeen kellarin huolellinen tuuletus.

Muut huoltotoimet

  • Keväällä maakellarin huoltotoimiin kuuluvat mullan ja kasvinjätteiden poiskuljetus. Laatikot, hyllyt ja puurakenteet pestään ja desinfioidaan.
  • Kellarin ovien ja väliovien tiiviyttä kannattaa tarkkailla ja tarvittaessa tiivistää tai höylätä ne.

Lähteet: Työtehoseura: rakennamme maakellarin. Kellarivalmistajien nettisivut ja martat.fi

Asiantuntija: toiminnanjohtaja, kotitalousneuvoja Marja Kuuteri-Kallio, Pirkanmaan Martat Ry

Kommentoi »