Ruusupolkuja ja riikinkukon muotoisia marjakuusia – kurkista maailman kauneimpiin kukkapuutarhoihin
Piha ja puutarha
Ruusupolkuja ja riikinkukon muotoisia marjakuusia – kurkista maailman kauneimpiin kukkapuutarhoihin
Haaveiletko vierailuista upeisiin kukkapuutarhoihin ympäri maailmaa? Lähde mukaan nojatuolimatkalle, aloitamme Australiasta!

Kukkien saaristo: Stone Hill, Australia

Tummansininen rautaoksa ’Heavenly Blue’, vaaleanpinkki komeamaksaruoho ’Matrona’, karmiininpunainen iso ’Sweet Lili’ ja etualan laventelinsininen sulkapiiska muodostavat sykähdyttäviä värimättäitä. Kuva Claire Takacs

Michael McCoyn suunnittelema pyöreä perennapuutarha Victorian osavaltiossa keskellä kuivaa maisemaa on kuin värikäs kukkasaaristo, jossa aidon veden sijaan kukkaryhmien ympärillä lainehtivat leveät soranauhat. Yksityispuutarha on kauneimmillaan loppukesällä, kun kuivan paikan perennat puhkeavat kukkaan ja koristekastikat, sulkahirssit ja muut koristeheinät taipuvat tuulessa.

Lisätietoa suunnittelijasta ja puutarhasta: thegardenist.com.au > blog

Kuninkaallinen keidas: Sofiero, Ruotsi

Sirokesäkynttilä tuo valoa puksipuiden lomaan.

Muotopuutarha, Ruusupolku, Kruununprinsessa Margaretan kukkapolku, Daalia-alue, Alppiruusulaakso... Sofieron linnan puisto Helsingborgissa tarjoaa sykähdyttävän elämyksen historiallisessa ympäristössä. Paikka toimi aiemmin kuninkaallisten kesäpaikkana, ja osa kasveista on kruununprinssi Kustaa Aadolfin ja kruununprinsessa Margaretan yli sata vuotta sitten istuttamia.

Lisätietoa: sofiero.se, Instagram @sofieroslott

Elämyksiä kaikille: New York Botanical Gardens, Yhdysvallat

Atsaleapuutarha liekehtii toukokuun toisella viikolla.

Vuonna 1891 perustettu puutarha New Yorkin Bronxissa on kasvien ystävän mekka. Reilun 100 hehtaarin alueella pääsee tutustumaan yli miljoonaan erilaiseen, ympäri maailmaa kotoisin olevaan kasviin, joita on istutettu teemapuutarhoihin, kokoelmiin ja kasvihuoneisiin. Kauneudestaan kuulu kasvitieteellinen puutarha on myös kaupunkilaisille virkistystä ja esteettisiä elämyksiä tarjoava pikkuparatiisi.

Virtuaalikierroksia puutarhassa: nybg.org/nybg-at-home/

Hallitusti boheemi: Great Dixter, Englanti

Jättitulikukat ja helokit levittäytyvät riikinkukon muotoon leikattujen marjakuusten ympärillä.

Kuuluisan englantilaisen kasvimiehen ja puutarhakirjailijan, nyt jo edesmenneen Christopher Lloydin perustama puutarha pienessä Northiamin kylässä on kiehtova yhdistelmä ryöppyäviä, alati kukkivia sekaistutuksia, idyllisiä niittyjä, muotoon leikattuja marjakuusia ja trooppista vehreyttä. Ylipuutarhuri Fergus Garrett on paikan sielu, jonka käsissä Great Dixter jatkuvasti hienovaraisesti elää ja muuttuu.

Lisätietoa: greatdixter.co.uk, Instagram @greatdixterofficial

Monet'n perintö: Giverny, Ranska

Kuva Fondation Claude Monet

Impressionisti Claude Monet’n puutarha tunnetaan parhaiten lummelammestaan, mutta myös päärakennuksen vieressä oleva Clos Normad -niminen kukkatarha ruusukaarineen, krassimattoineen ja kesäkukkapenkkeineen saa sydämen sykkimään. Monet’n johtoajatusta kasvien yhdistämisestä rennosti ja värien mukaan vaalitaan yhä.

Lisätietoa: giverny.org/gardens/fcm/visitgb.htm

Kukkasipulien huumaa: Keukenhof, Hollanti

Maailman kauneimmaksi kevätpuutarhaksi tituleerattu Keukenhof peittyy joka kevät valtavaksi kukkasipulien värikimaraksi, kun noin seitsemän miljoonaa edellissyksynä istutettua sipulia avautuu loistoonsa. Kukkasipulit ovat peräisin hollantilaisilta kukkaviljelijöiltä ja -tuottajilta, joille puisto tarjoaa mahdollisuuden esitellä laajaa lajikkeistoaan. Vierailijoille puisto tarjoaa inspiraatiota vuosiksi eteenpäin. Koronapandemian vuoksi suljettuun Keukenhofiin pääsee tänä vuonna tutustumaan virtuaalisesti.

Lisätietoa: keukenhof.nl.

Uudestisyntynyt: Trentham Gardens, Englan

Trenthamin kartanon puutarhat Stone-on-Trentissä ovat kokeneet hulppean muodonmuutoksen huippusuunnittelijoiden käsissä viimeisen kymmenen vuoden aikana. Tom Stuart-Smith on loihtinut italialaisesta muotopuutarhasta modernin version runsaine perennaryhmineen. Sen vieressä olevan kukkalabyrintin on suunnitellut Piet Oudolf ja laajat värikkäät niityt Nigel Dunnett.

Lisätietoa: trentham.co.uk, Instagram @trenthamgardens

Unelmien puisto: Drömparken, Ruotsi

Enköpingin kaupungissa sijaitseva Drömparken on saanut nimensä siitä, että se on täynnä hollantilaisen suunnittelijansa Piet Oudolfin unelmakasveja. Villisti ja vapaamuotoisesti aaltoilevat uhkeat perennamättäät värittävät vuonna 1996 perustettua puistoa keväästä pitkälle syksyyn. Ja mikä ilahduttavaa: puistossa on jaossa kasvikarttoja! Muotoonleikatut pyökkiaidat tuovat mukavasti rytmiä ja kontrastia perennaryhmien keskelle.

Lisätietoa: enkoping.se > parker > dromparken

Kuvat: Claire Takacs, GAP / Lehtikuva, A-lehtien kuva-arkisto ja puutarhat

Kommentoi »