Unelmien Talo&Koti

Onnellinen 210-vuotias! Lyyran perheen koti on mansardikattoinen kaunotar – "Näin vanhassa talossa on pakko olla hiukan suurpiirteinen"

Onnellinen 210-vuotias! Lyyran perheen koti on mansardikattoinen kaunotar – "Näin vanhassa talossa on pakko olla hiukan suurpiirteinen"
Joutaa jyrän alle! Näin tokaisi Minnan äiti tyttärensä uudesta kodista. Minna ja Markus Lyyran nenällä keikkuivat kuitenkin ruusunpunaiset lasit.
Julkaistu: 5.8.2020

Komea okrankeltainen, mansardikattoinen rakennus kulttuurimaisemassa jo kolmatta sataa vuotta. Minna ja Markus Lyyra ovat sen 16. omistajat. Vanhaa taloa ja sen pihapiiriä laittaessaan Minnasta on kehkeytynyt sekä innokas sisustaja että historianharrastaja.

Talon seinustalla on soma kahvittelupaikka. ”Kevätaurinko sulattaa seinänvierustan ensimmäisenä, joten istuskelen tässä usein jo maaliskuussa.”
1800-luvun alussa rakennusten julkisivuissa suosittiin pystylaudoitusta ilman välirimoitusta. Talo oli aikaisemmin maalattu lateksilla. Minna ja Markus joutuivat raaputtamaan lateksin pois ennen kuin seinät voitiin maalata öljymaalilla. Okra on talon alkuperäinen väri. Alakerran kuusiruutuisille ikkunoille löytyi kunnostaja Ilmajoelta.
Suojelukohteen julkisivu on pidettävä ennallaan, joten ikkunoiden ja ovien paikkaa tai väriä ei saa vaihtaa.
Kun aurinko paistaa sopivasti, ulko-oveen piirtyy varjo taotusta kyltistä, joka kertoo talon valmistumisvuoden. ”On huikea ajatus, että taloa alettiin rakentaa Ruotsin vallan aikaan ja se valmistui Venäjän vallan aikaan."

Talonne on suojelukohde. Mitä se tarkoittaa?

Julkisivu on pidettävä ennallaan – esimerkiksi ikkunoiden ja ovien paikkaa ei saa vaihtaa. Jos niitä uusitaan, mallin on pysyttävä samana. Rakennuksen alkuperäisiä värejäkään ei saa muuttaa.

Kuisti on myöhemmältä ajalta kuin muu rakennus. ”Kuisti on meidän huvimajamme. Sesonki alkaa pääsiäisestä ja jatkuu pitkälle syksyyn.” Pöytä on Boknäsiltä, tuolit Ikeasta. Pitkä naulakko oli jätetty taloon.
Remontti alkoi keittiöstä, ja sieltä on tarkoitus käynnistää uusi kierros lähivuosina. Minna ihastui sinisen ja keltaisen yhdistelmään Ranskassa lomaillessaan.
Olohuoneen varaava kaakeliuuni on alkuperäinen.

Millaisia 1800-luvun tyylipiirteitä talossa on?

Karoliininen pohjakaava on ajalle tyypillinen: keskellä on iso sali ja sen molemmin puolin kaksi neliömäistä huonetta. Pohjakaavaa näkyi pappiloissa jo 1700-luvulla, ja 1800-luvulla se yleistyi tavallisissa asuinrakennuksissa.

Tontti on iso. Oletko innokas puutarhuri?

Olemme antaneet talon takana olevan rinteen metsittyä ja hoidamme vain puolta pihaa. Alkuun minulla ei ollut mitään käsitystä pihanlaitosta, mutta pikkuhiljaa tieto ja taidot ovat karttuneet. Perennapenkki on edelleen pihan katseenvangitsija. Kun yhdet kukat lakastuvat, toiset avautuvat. Penkissä kasvaa muun muassa akileijaa, tarha-alpia, kultapiiskua, ukonhattua, syysleimua, erilaisia ruusuja ja pioneja. Lajeja on varmasti satakunta.

Cobellon kulmasohvaan mahtuu koko perhe. Sohvapöytä on hankittu aikoinaan Kodin Ykkösestä. Keinuhevonen on kulkenut suvussa. Markuksen isä kunnosti sen pojanpoikiensa käyttöön.
MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN

Piristä kotia sohvatyynyillä

SISÄLTÖ JATKUU

Ruokasalin astiakaappi oli talossa jo ennestään. Hyllyillä on Pentikin Aino-sarjaa, jota Minna ja Markus saivat häälahjaksi aikoinaan.
Ruokasali jää olohuoneen ja keittiön väliin. Minnan anoppi on ommellut pöytäliinan ja pellavaiset laskosverhot. Seinäkello on tikittänyt jo Markuksen mummolassa.
Eteisen perinnetapetti on ostettu Billnäsin Rakennusapteekista. Kuvio on jäljennös 1870-luvun ruotsalaisesta mallista. Talonpoikaistuoli oli talossa.
Rakennusaikaisen lain mukaan tulipalosta ei saanut vakuutuskorvauksia, ellei hormi kaatunut. Kun hormi rakennettiin vinoksi, se kaatui varmasti. Yläkerran aulassa on Minnan isän perintöarkku, jonka kannessa on vuosiluku 1943.

Jouduitteko tekemään paljon remonttia?

Kyllä, ja uusittavaa riittää yhä. Viimeksi kunnostimme eteisen ja vaihdoimme ulko-oven. Taloa oli edellisen kerran remontoitu 1930- ja 1950- luvuilla. Alkutilanne oli ankea. Ensimmäisen kesän asuimme olohuoneessa muuttolaatikoiden keskellä. Remontoimme taloa huone kerrallaan. Markuksen monitaituri-isä auttoi paljon. Yläkerrassa oli apuna timpuri.

Pelottiko missään vaiheessa?

Ei toki! Jos hirsirunkoinen rakennus on pysynyt pystyssä 200 vuotta, se kestää vastakin. Talon onni on, että se on rakennettu rinteeseen kallion päälle ja siinä on tuulettuva alapohja.

Vuonna 1810 rakennetussa talossa on yhdeksän huonetta ja keittiö. Talon pinta-ala on 240 neliötä. 4000 neliön tontilla sijaitsevan talon päädyn matala sivuosa on rakennettu myöhemmin kuin muu rakennus. Siellä sijaitsevat pesutilat. Pääsisäänkäynti ja kuisti jäävät vasemmalle.
Nyt äitinikin jo näkee talon uudessa valossa. Hän totesi, että olemme onnistuneet.
Talli on 1900-luvun alusta. Nykyään siellä on varastotilaa ja biljardisali. Toissa kesänä perheen pojat maalasivat tallin kesätyönään ja Markus rakensi uudet raput.

Millainen sisustustyyli sinulla on?

Tykkään värikkäästä talonpoikaistyylistä, joka herättää ajatuksia ja tunteita. Vaikka talo on vanha, sisustuksen ei tarvitse olla antiikkinen. Iloitsen, jos onnistun löytämään vanhan mallin uudessa muodossa. Olohuoneen kattovalaisin oli tällainen löytö.

Vanhassa talossa on pakko olla hiukan suurpiirteinen. Kaikkia elämänjälkiä ei ole tarkoitus silotella.

Viekö talo kaiken vapaa-ajan?

Näin vanhassa talossa on pakko olla hiukan suurpiirteinen. Kaikkia elämänjälkiä ei ole tarkoituskaan silotella. Nyt voimme jo nauttia saavutuksistamme ja aikaa jää uudelle harrastukselle, veneilylle. Meillä on jo toista kesää käytössä Skipperin vuokravene. Viime kesänä vuokrasimme soutuvenettä, täksi kesäksi vaihdoimme moottoriveneeseen. Harrastus pitää meidät kotimaassa, joten nyt voin ehkä toteuttaa haaveeni vuokrakanoista.

4000 neliön tontilla riittää aina mielekästä puuhaa.
Tänä vuonna vietetään talon 210-vuotisjuhlaa. Pitopöytä katetaan yli satavuotiaan tammen alle.
Tänä vuonna vietetään talon 210-vuotisjuhlaa. Pitopöytä katetaan yli satavuotiaan tammen alle. ”Kun talo täytti 200 vuotta, meillä oli isot kekkerit. Juhlijoita oli yli sata, ja olimme pukeutuneet 1800-luvun alun tyyliin.”

Mitä olet oppinut remontissa?

Vaikka olisi seikkaperäinen suunnitelma ja tarkkaan mietitty budjetti, aika ja raha kannattaa kertoa piillä eli suurin piirtein kolminkertaistaa.

Juttua muokattu 7.8.2020: Jutun alku tiivistetty.

4 kommenttia