Lupiinin tehokas hävittäminen – näin estät kasvin leviämisen ja hävität sen puutarhastasi
Piha ja puutarha
Lupiinin tehokas hävittäminen – näin estät kasvin leviämisen ja hävität sen puutarhastasi
Lupiini jakaa mielipiteitä: toiset vihaavat herkästi leviävää, vieraslajiksi luokiteltua kasvia, kun toiset ihastelevat sen kaunista kukintaa. Komea- ja alaskanlupiinit on listattu kansallisesti haitallisiksi vieraslajeiksi, jotka tulee hävittää. Kokosimme parhaat vinkkimme lupiinien torjuntaan ja siitä eroon pääsemiseen.
Julkaistu 6.6.2018
Meillä kotona

Komealupiini (Lupinus polyphyllus) eli lupiini on joutunut epäsuosioon, koska se leviää herkästi alueille, joissa luonnonvaraiset niittykasvimme ja niitykasveista riippuvaiset hyönteiset viihtyvät. Sitkeänä lajina lupiini selviytyy laihassa maassa ketokasvien seassa, koska se pystyy sitomaan juurinystyröillään typpeä. Se kasvaa rehevästi ja muuttaa ajan myötä maata yhä ravinteikkaammaksi, mikä taas ei ole luonnonvaraisille niittykasveille mieleen. Näin lupiini lopulta syrjäyttää hennommat niittykasvit.

Sinisinä, vaaleanpunaisina ja valkoisina kukoistavat lupiinit ovat kauniita, mutta erityistä haittaa niistä on aiheutunut kantojen levittyä teiden varsilta muualle luontoon. Myös kotitarhurit ovat levittäneet lupiinia tietämättään kärräämällä puutarhajätettä luontoon ja antamalla kasvin levitä puutarhan ulkopuolelle.

Siementämisen estämiseksi voit leikata kukkia maljakkoon mielin määrin. Lupiini ei kestä maljakossa montaa päivää, mutta uusia kukintoja kehittyy runsaasti, joten maljakkoon riittää kerättävää.
Siemenet alkavat kehittyä ensin kukinnon alaosaan. Palot ovat aluksi vihreitä ja karvaisia, mutta muuttuvat kypsyessään lähes mustiksi. Jos kukkavarsia ei poisteta, palot poksahtavat kuumana päivänä ja sinkoavat siemeniä ympäriinsä.

Lupiinin hävittäminen puutarhasta:

  • Kaiva taimet juurineen jo varhain keväällä, kun näet lehtien puhkeavan. Jätä ylös kaivetut kasvustot kuivumaan aurinkoon, etteivät ne kykene enää kasvamaan. Täysin kuivuneet kasvustot voit siirtää lopuksi puutarhakompostiin.
  • Jos et pysty kaivamaan kaikkia kasvustoja kerralla, niitä lupiinikasvusto ainakin 4 kertaa kasvukauden aikana. Näin estät siementen kehittymisen. Kun siementen kehittyminen estyy, kasvi ei pysty lisääntymään. Jos lupiini on levinnyt pihaniityllesi, jonka maan tulisi olla laihaa niittykasveja varten, kerää lupiinien niitetyt varret pois, etteivät ne rehevöitä maata.
  • Siemenet saattava säilyä itämiskelpoisina jopa 50 vuotta, joten haraaminen saattaa saada maassa olevan siemenpankin itämään. Kitke uudet pikkutaimet sitä mukaa, kun ne ilmestyvät.
Englantilaiset rakastavat kirjolupiineja (Lupinus x regalis). Niistä on jalostettu mitä värikkäämpiä lajikkeita puutarhan katseenvangitsijoiksi. Kirjolupiineja saa myydä ja kasvattaa yhä myös Suomessa.

Juttua muokattu 4.6.2019 klo 12.21: Poistettu kohta, jossa luki, että lupiinia olisi tarkoituksella kylvetty teiden varsille. Liikenneviraston mukaan näin ei ole tapahtunut. Lisäksi jutusta poistettiin ohjeet lupiinien vastuulliseen kasvattamiseen. Komealupiini ja alaskanlupiini on listattu kansallisesti haitallisiksi vieraslajeiksi, joten niiden maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito sekä ympäristöön päästäminen on kielletty.

9 kommenttia