Näin käsittelet luonnonkukkia – 5 vinkkiä, joilla saat kukoistuksen säilymään pidempään
Piha ja puutarha
Näin käsittelet luonnonkukkia – 5 vinkkiä, joilla saat kukoistuksen säilymään pidempään
Luonnonkukkien käsittely vaikuttaa suuresti siihen, miten pitkään luonnonkukista tehty kimppu säilyttää kukoistuksensa. Kukat nauttivat erityisesti viileästä ja virkisteen lisäämisestä. Lue Viherpihan vinkit luonnonkukkien käsittelyyn ja säilytykseen.
Julkaistu 15.7.2015
Viherpiha

Luonnonkukkien keruuaika

Kerää luonnonkukat mieluiten aamulla, jolloin niiden nestejännitys on parhaimmillaan. Ota vesiastia mukaan, jos haet kasvit kaukaa. Leikkaa varret hellävaraisesti oksasaksilla, niin et tule repineeksi kasvia juurineen.

Luonnonkukkien käsittely

Ravistele luonnonkukista hellävaraisesti roskat ja tarkista, että kukan uumenissa ja lehtien välissä ei majaile ötököitä.

Poista ylimääräisiä lehtiä, jotta herkät kukat pääsevät oikeuksiinsa. Poista myös varsista vedenpinnan alle jäävät lehdet, niin vesi pysyy pidempään raikkaana.

Leikkaa vinot imupinnat terävällä veitsellä. Käytä kädenlämpöistä vettä, se sopii useimmille kasveille. Vaihda puhdas vesi päivittäin, paitsi jos käytät virkistettä. Leikkaa samalla kukkavarsiin uusi imupinta.

Oikein käsiteltyinä luonnonkukat säilyvät useita päiviä.

Luonnonkukkien säilytys

Viileys pidentää maljakkokukkien ikää. Vie ne yöksi noin 5 asteeseen, esimerkiksi kellariin.

Leikkokukkavirkiste sopii myös luonnonkasveille. Kotitekoisen virkisteen saat liuottamalla veteen sokeripalan.

Kerää juhlakukat edellisenä päivänä ja säilytä yön yli viileässä.

Muista jokamiehenoikeudet

Luonnosta saa poimia luonnonvaraisia kukkia, mutta puuvartisia kasveja ei saa vahingoittaa tai niiden oksia taittaa. Luonnonsuojelualueilla voi olla poimimisrajoituksia.

Luonnonkukkakimpun teko

Spiraalikimppu aloitetaan laittamalla kaksi ensimmäistä kukkaa ristiin. Seuraavat kasvit asetetaan yksi kerrallaan siten, että varret kiertävät samaan suuntaan, spiraalin muotoisesti. Tasoita varret samanpituisiksi ja solmi kimppu. Leikkaa imupinnat ja laita kukat veteen.

1 kommentti