Löytyikö vuosia vanha remonttikuitti? Ei hätää – saat siitä yhä kotitalousvähennyksen
Rakenna ja remontoi
Löytyikö vuosia vanha remonttikuitti? Ei hätää – saat siitä yhä kotitalousvähennyksen
Voit hyödyntää käyttämättömät kuitit vielä vuodelta 2011, vaikka kyse olisi omasta unohduksesta.
6.10.2017
 |
Meidän Talo

Viime vuoden verotuspäätös kolahti postiluukusta, ja kateissa ollut kotitalousvähennykseen oikeuttava kuitti tupsahti hukasta vasta nyt. Voi harmin paikka!

Tai ei sittenkään. Verotusta voi täydentää ja oikaista ilman sakkoa jälkikäteen, vaikka vika olisi täysin verovelvollisen päässä. Jos verotus on jo valmistunut, hyödyntämättä jääneistä vähennyksistä voi tehdä oikaisuvaatimuksen kuuden vuoden ajan.

Verotusta voi täydentää ja oikaista ilman sakkoa

Eli vanhin verotus, jota voit vielä korjata, on vuodelta 2011. Siihen saat tehdä oikaisuvaatimuksen vielä 2. tammikuuta 2018 asti.

Vältä omavastuu ja keskitä vähennys

Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä ja vähennysprosentti ovat menneinä vuosina hieman vaihdelleet. Verovelvollisen kannalta parasta on, että vähennys tehdään maksetuista veroista, ei saavutetusta tulosta. Eli hyöty on puhdasta nettorahaa.

Esimerkiksi vuoden 2016 verotuksessa vähennyksen yläraja oli 2 400 euroa henkilöltä. Jos hyödyntämätön kuitti on vähennykseen oikeuttavaa työtä tehneeltä yritykseltä, laskusta saa vähentää 45 prosenttia. Lisäksi on 100 euron omavastuu. Yksi henkilö saa siis täyden vähennyksen viime vuodelta, jos lasku on noin 5 555 euroa (5 555 e × 45 %-100 e=2 399,75 e).

Jos palkkasit työntekijän esimerkiksi remontti- tai rakennushommiin, saat vähentää 15 prosenttia palkasta sekä siihen liittyvän sivukulut, kuten työeläkemaksut.

Omavastuun välttämiseksi vähennykseen oikeuttavat laskut voi keskittää samassa taloudessa asuvalle avio- tai rekisteröidylle puolisolleen. Avopuolisokin käy, jos pariskunnalla on yhteinen lapsi.

Vähennykseen oikeuttavat muun muassa kodin tai mökin remontti- ja huoltotyöt, pihatyöt sekä siivous ja hoivatyö. Vähennystä saa myös omien tai puolison vanhempien tai isovanhempien asunnossa tai mökillä tehdystä työstä.

Pieniä muutoksia vuoden 2017 alussa

Vuoden 2017 alussa verotukseen tuli pieniä muutoksia. Esimerkiksi oikaisuvaatimuksen tekoaika lyheni kolmeen vuoteen. Eli kun tämän vuoden verotus joskus vuoden päästä valmistuu, saat tehdä siihenkin halutessasi oikaisuvaatimuksia vielä vuoden 2020 loppuun. Vuoden 2016 verotuksen osalta käytössä on vielä vanha takaraja, joka loppuu 2. tammikuuta 2023.

Kotitalousvähennykseen oikeuttava summa on yhä entisellään 2 400 eurossa ja omavastuu 100 eurossa. Vähennettävä prosenttiosuus sen sijaan nousi vuoden alussa. Yritykseltä ostetusta työstä saa tältä vuodelta 50 prosentin ja työntekijän palkkakuluista 20 prosentin vähennyksen.

Kommentoi »