”Löysin vahingossa Helsingistä ravintolan, josta saa hyvää palvelua ja erinomaista ruokaa edullisesti”


Uudessa juttusarjassa Maku-lehden toimitus kertoo, mihin ruokailmiöihin he ovat hurahtaneet viime aikoina. Mitä toimituksen keittiöissä tapahtuu, mitkä reseptit ovat jatkuvassa kierrossa juuri nyt? Mistä ravintolasta kohistaan, mikä tuote on osoittautunut arjessa korvaamattomaksi? Huom: akuutti hurahdusvaara!
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

Hills Dumplings – kaikkien aikojen paras ruokaonni onnettomuudessa

Vegetäytteiset New School Dumplingsit = jackpot!

Aviomiehelläni oli taannoin syntymäpäivät ja vasta alle viikko ennen h-hetkeä heräsin pohtimaan, miten niitä juhlistaisimme. Rakastamme molemmat hyvää ruokaa, joten rento ravintolaillallinen tuntui parhaalta ratkaisulta.

Siispä soitto mummille, taaperolle buukkaus yökyläilyyn ja ravintolaa valitsemaan. Paitsi että voidaan unohtaa tuo viimeinen sana. Ravintolaa ei todellakaan pääse Helsingissä valitsemaan, jos pöytävarauksen kanssa on yhtä pahasti myöhässä kuin minä olin. Vaikka miten päin anelin, en saanut pöytää kehuttuun ravintola Tanneriin, eikä mitään muutakaan makunystyröitä kutittelevaa tuntunut olevan saatavilla.

Pääruoista erityisesti ankka-annos hurmasi koko seurueemme.

Olin jo vaipumassa kulinaristiseen epätoivoon. Sitten juhlahumuihin osallistuva mieheni ystävä ehdotti Punavuoressa sijaitsevaa Hills Dumplingsia. Never heard, mutta ei kai tässä muutakaan vaihtoehtoa enää ole. Käsintehdyt dumplingsit kuulostivat ajatuksena ihan hyvältä – ja osoittautuivat lopulta lottovoitoksi!

Tilasimme alkuun kolme erilaista dumplings-lajitelmaa, kana-, possu- ja vegetäytteillä. Pääruoaksi valitsimme ribsejä hapanimelämarinadissa, friteerattua kanaa sriracha-majoneesilla ja hitaasti kypsytettyä ankkaa mausteisessa kookoskastikkeessa. Mikä makujen ilotulitus! Ruokien kylkeen valitsimme vielä erinomaiset drinkit ja tunnelma oli katossa.

Ilmeisesti ravintolaan pitäisi aina mennä odottamatta siltä juuri mitään, niin voi yllättyä todella positiivisesti. Löysin vahingossa Helsingistä ravintolan, josta saa hyvää palvelua ja erinomaista ruokaa edullisesti.

Hills Dumplings, Pieni Roobertinkatu 9, hillsdumplings.com

Maximaalista nautintoa elokuvissa

Olen nyt pari kertaa käynyt elokuvissa uudistuneessa Maxim-leffateatterissa Helsingin Kluuvikadulla. Vaikka ihan perus elokuvaelämys popcorneineen ja irtokarkkeineen on useimmiten ihan riittävä, niin pakko myöntää – nykyään olen niin mukavuudenhaluinen, että maksan mieluusti hieman ekstraa isommasta nojatuolista ja mahdollisuudesta nautiskella leffan ohessa muun muassa viiniä.

Kävin Maximissa juuri ensi-illassa katsomassa Queen-yhtyeen keulahahmo Freddie Merqurysta kertovan Bohemian Rhapsody -elokuvan. Sanokoot kriitikot mitä hyvänsä, minulla oli ainakin viiden tähden elämys piccolo-prosecconi kanssa. En usko, että Freddiekään olisi pannut pahakseen. Scaramouche, scaramouche!

Maxim, Kluuvikatu 1, finnkino.fi/teatterit/maxim

Kas, luottoreseptini munakas!

Mitä teen, kun olen unohtanut käydä kaupassa, mutta ruokaa on saatava nopeasti pöytään? Munakasta. Kun lapsella on taas se päivä, että mikään ei oikein kelpaa, mitä ruokaa tarjoaisin? Munakasta. Ideat on loppu, eikä jaksaisi kokata, mutta jotain olisi pakko kuitenkin syödä. Mitähän se olisi? Munakasta. Munakas ei mene koskaan pois muodista.

Noin viisi vuotta sitten kokki Henri Alén postasi Twitteriin suuren suosion saavuttaneen munakasohjeen. Minäkin sen sieltä nappasin, ja siitä lähtien tämä 50 sekunnin somemunakas on kuulunut arkiruokarepertuaariimme. Henrin ohjeessa munien sekaan vispataan hieman kuohukermaa, mutta olen todennut munakkaan maistuvan yhtä hyvältä myös täysmaidolla.

Henri Alénin täydellinen munakas valmistuu näin:

  1. Riko kolme munaa astiaan ja lisää ½ dl kuohukermaa (tai täysmaitoa). Riko rakennetta hieman haarukalla ja mausta suolalla.
  2. Kuumenna pannu todella kuumaksi. Lisää lusikallinen voita ja munakasmassa heti perässä pannulle.
  3. Liikuta pannua rauhallisesti eteen ja taakse hellalla, samalla kokoajan munakasmassaa voimakkaasti puuhaarukalla sekoittaen. Kun munakas alkaa näyttää reikäiseltä, lopeta puuharukalla sekoittaminen.
  4. Liikuta pannua edestakaisin, jolloin munakas kokoontuu taas. Poista liedeltä ja laita keskelle täytteeksi esimerkiksi juustoa. Taita taskuksi ja nauti heti.

Petra Tuominen on Maku-lehden toimittaja ja trendibongari, joka tietää mistä tuotteista, ilmiöistä ja ravintoloista ruokamaailmassa kohistaan juuri nyt. Elämänsä parhaan aterian hän uskoo vielä joskus syövänsä Italian Modenassa, kolmen Michelin tähden Osteria Francescanassa, mutta tämänhetkisessä ruokabarometrissä kotisohvalla hotkitut roiskeläppäpizzat nousevat samalle viivalle tajunnanräjäyttävien ravintolaillallisten kanssa. Äitiyden myötä kirjoittaja on oppinut arvostamaan vartissa valmistuvaa arkiruokaa ja haluaisi syödä viimeiseksi ateriakseen täydellisen lohinigirin.

Julkaistu: 8.11.2018