Meidän Talo

Löylyhuone kiven sisällä! 1930-luvun talon kellariin remontoitiin valoisa sauna ja kylpytila

Löylyhuone kiven sisällä! 1930-luvun talon kellariin remontoitiin valoisa sauna ja kylpytila
Vaasalaistalon remontin jälkilöylyissä kellariin valmistui tunnelmallinen sauna – sananmukaisesti kiven sisään.
Julkaistu 25.2.2022

Pieniä yllätyksiä oli edessä, kun 1930-luvun talon kellariin haluttiin uusien omistajien remontin loppuvaiheessa tehdä valoisa sauna. Kylpytila suunniteltiin kellariin siihen kohtaan, jossa vanha sauna oli ollut. Kun betonilattia poistettiin ja maalattia kaivettiin esiin, korkeutta tilalla oli vain 180 senttiä. Ensimmäinen lapionpistos osui kiveen, jota riitti koko pesu­huoneen alle. Kiven koon vuoksi oli käytettävä etu­dynamiittia ja louhittava puoli metriä syvemmälle.

– Taloa ympäröivät salaojat oli onneksi kaivettu syvälle. Pesuhuoneeseen saatiin betonilaatan ja eristeiden asentamisen jälkeen vielä parikymmentä senttiä lisää korkeutta. Tilasta tuli lopulta kaksi metriä korkea, sisustussuunnittelija Erika Rentola-Björklund kertoo.

Suunnittelijan oli helppo lähteä toteuttamaan talonväen toiveita, kun pohjatyöt oli tehty hyvin. Salaojien laiton lisäksi perusmuuri oli eristetty kuivuvalla eristeellä. Toiveena oli säilyttää kellarimainen tunnelma, vaikka tilasta pyrittiin saamaan avara.

– Kahdesta perusmuurin ikkunasta tulee hyvin luonnonvaloa, Erika kuvailee.

Saunan sisäikkunasta näkee pesuhuoneeseen ja siitä voi valvoa vaikka ammeessa polskivia lapsia.
Saunassa kylvetään illan tullen kynttilänvalossa, sillä sinne ei vedetty sähköjä. Lauteet ovat massiivi­puuta eli haapaa, ja seinät verhoiltiin helmipaneelilla. Ne käsiteltiin saunasuojalla. Sauna lämpenee Narvin pyöreällä puukiuaalla.
Lattian ja suihkuseinän materiaaliksi valikoitui betonimainen ja helppo­hoitoinen mikro­sementti. Vanhan vesipadan syvennykseen tehtiin kiinteät avo­hyllyt sampoille ja suihku­­saippuoille.

Saunan lauteiksi valittiin massiiviset haapalauteet, jotka käsiteltiin saunasuojalla. Seinät verhottiin helmi­panee­lilla. Kylpytilan varustus on selkeä ja toimiva. Lattiaksi ja suihkuseinän materiaaliksi valikoitui betonimainen mikrosementti, joka on käytössä osoittautunut mainioksi materiaali­valinnaksi.

– Ohuen pinnan ja alla olevan vesikiertoisen lattia­lämmityksen ansiosta lattia kuivuu nopeasti ja on lämmin jalkojen alla, suunnittelija kertoo.

Perusmuurin ikkunoista tulee sopivasti valoa.

Saunan puolella ei ole sähköä. Valaistus toimii lyhdyillä, joiden sisällä on kynttilät. Pyöreä puukiuas oli sinne luonteva valinta.

Väliseinässä oli jo valmiina vanhoja tiiliä, jotka jätettiin näkyviin. Vanha betonikatto maalattiin, ja ulkoseiniä kiertämään jätettiin kiviperustusta, joka reunustettiin tiilillä. Kun pintaan laitettiin betoni, reunuksesta tuli kätevä penkki.

Tassuamme oli yksi asukkaiden toiveista. Sitä oltiin moneen kertaan hylkäämässä, koska tilan louhiminen kiveen oli työlästä. Lopulta ammeelle kaivettiin paikka. Ammeen takana on tiiliverhoiltu ja betonilla päällystetty kivipenkki, jonka pinnan alla on lämmityskaapeli.
Pöntöksi valittiin Villeroy & Bochin seinämalli. Säilytys­kaappi ja pesu­kone sekä muu pyykki­huolto ovat seiniä kiertävän kivi- ja tiilikorokkeen päällä. Ratkaisu on ergonomisesti toimiva.

Mitä remontti maksoi?

Lattian pintamateriaali 800 e

Betonivalu 500 e

Kiviporanterät 400 e

Hanat 1 400 e

Wc-seinäpönttö 286 e

Puukiuas 500 e

Lattiakaivo 300 e

Lauteet 300 e

Kylpyamme 402 e

Ikkuna ja ovet140 e

Kiuaskivet29 e

Lattialämmitys 440 e

Helmipaneelit350 e

Yhteensä 5 847 e.

*Remontissa on käytetty myös kierrätysmateriaaleja. Suunnittelulle ja omalle työlle ei ole laskettu hintaa.

Kommentoi »