Loihdi kahvilatason kahvielämyksiä kotona – katso baristan vinkit
Mainos: Löfbergs
Loihdi kahvilatason kahvielämyksiä kotona – katso baristan vinkit
Kahvila- ja baarivierailut ovat tänä vuonna vähentyneet, mutta onneksi hyvää kahvia ja siitä tehtyjä drinkkejä on mahdollista nauttia myös kotona. Kaiken a ja o on puhdas keitin ja laadukkaat raaka-aineet.
17.12.2020

HH Ravintoloiden Anita Hukkanen on kahvialan ammattilainen ja intohimoinen kahvin ystävä. Hänen mukaansa hyvän kahvin ja maukkaiden kahvidrinkkien valmistaminen kotona ei vaadi massiivisia panostuksia laitteistoon, välineisiin tai edes raaka-aineisiin.

Hukkasen mukaan kahvin juominen mustana paljastaa kahvin aidon maun. Samalla huomaa myös, onko kahvissa tai keittimessä jotakin vialla. Hyvä kahvi maistuu makealta ja raikkaalta, lisäksi siinä on miellyttävä jälkimaku. Jos kahvisi ei vastaa tätä kuvailua, kannattaa ensimmäiseksi kiinnittää huomiota keittimeen.

− Kahvinkeittimen puhtaanapito on ensimmäinen askel hyvään kahviin. Kun keittimen puhtaudesta on huolehdittu, voi vielä huuhdella suodatinpaperin ennen kahvinkeittämistä, jolloin paperista ei tartu makuja kahviin, Hukkanen vinkkaa.

HH Ravintoloiden Anita Hukkanen.

Ei ole myöskään samantekevää, miten kahviasi säilytät. Kahvi pysyy pidempään hyvänä, kun säilytät sen omassa pakkauksessaan ilmatiiviiseen astiaan suljettuna. On myös tärkeää, että säilytyspaikka on viileä ja valolta suojattu.

Satsaa keittimeen

Hukkanen kehottaa satsaamaan esimerkiksi aeropress-, V60- tai chemex-keittimiin. Kyseiset laitteet eivät maksa maltaita, mutta kahvin maussa on aistittavissa selkeä ero peruskeittimellä keitettyyn nähden. Esimerkiksi kaikki Löfbergsin suodatinjauhatukset sopivat edellä mainittuihin keittimiin, mutta parhaan lopputuloksen saat jauhamalla kahvin itse Löfbergs-kokopavuista.

− Yleensä jo hyvä peruskahvi, joka on valmistettu erikoiskeittimellä, tekee vaikutuksen vieraisiin. Itse en liiemmin pidä makusiirapeista, mutta jos haluan hieman ekstra-aromia kahviin, lisään joukkoon puoli teelusikallista kanelia ja kardemummaa.

Chemex-keittimellä valmistettaessa kahvin omat ominaispiirteet tulevat entistä paremmin esille. Menetelmä vaatii tarkkuutta, mutta palkitsee lopputuloksellaan.

Viimeinen silaus drinkeillä ja jälkiruoalla

Anita Hukkasen omat suosikit juhlatunnelman kohottamiseen ovat Cold brew bellini sekä Cold brew gin & tonic. Nämä drinkit ovat vielä melko uusia tuttavuuksia Suomessa, ja tuovat uudenlaista twistiä perinteiseen drinkkimaailmaan.

Cold brew -kahvin avulla saat mielenkiintoisen twistin tuttuihinkin drinkkeihin. Cold brew gin & tonicin reseptin löydät täältä.

Lapsia ei sovi juhlahumussa unohtaa, ja Hukkanen haluaa vinkata kahvipohjaisesta jälkiruoasta, jonka hän ”keksi” lapsena mummolassa vieraillessaan.

− Mummo tarjoili minulle jo lapsena kahvia, ja minulla oli tapana tipauttaa kuppiin jäätelöpallo. Minulle paljastui vasta myöhemmin, etten ole idean keksijä, vaan että lapsuuden herkkuni onkin hyvin pitkälti italialaisen Affogaton toisinto. Mutta hyvää se on edelleen, Hukkanen naureskelee.

Jäätelöstä ja laadukkaasta kahvista saa helposti maistuvan jälkiruoan. Katso Affogaton resepti täältä.

Kahvivinkit arkeen

  • Säilytä kahvi omassa pakkauksessaan ilmatiiviissä astiassa, viileässä ja valolta suojattuna. Voit säilyttää kahvin myös jääkaapissa.
  • Varmista, että kahvinkeittimesi on aina puhdas ja kalkiton.
  • Käytä kahvia valmistaessasi aina raikasta ja kylmää vettä. Älä käytä veden kaatamiseen keittimen omaa kannua.
  • Helppo ja halpa tapa tehdä hieman parempaa kahvia on hankkia aeropress-, V60- tai chemex-keitin.

Kommentoi »