Viherpiha

Limoviikuna puhdistaa huoneilmaa ja tuo kotiin vehreää ilmettä – poimi vinkit kasvin kasvatukseen ja hoitoon

Limoviikuna puhdistaa huoneilmaa ja tuo kotiin vehreää ilmettä – poimi vinkit kasvin kasvatukseen ja hoitoon
Limoviikuna voi kasvaa huoneen korkuiseksi puuksi varsin nopeasti, jos osaat sen hoidon niksit. Suhteellisen helppohoitoinen ja komea limoviikuna tuo kotiin kaivattua vihreyttä ja puhdistaa huoneilmaa.
Julkaistu: 24.8.2018

Limoviikuna (Ficus benjamina) kasvaa luonnonvaraisena Pohjois-Australiassa sekä Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa. Jo luonnollinen kasvuympäristö antaa viitteitä siihen, että limoviikuna tarvitsee lämpimät olot ja riittävästi valoa ympäri vuoden. Tästä huolimatta limoviikuna on suhteellisen helppohoitoinen kasvi, joka tulee toimeen vähällä huolenpidolla.

Limoviikuna: kasvatus ja hoito

Sopiva lämpötila

Limoviikuna viihtyy läpi vuoden huoneenlämmössä. Talvella valon vähentyessä se hyötyisi hieman alhaisemmasta lämpötilasta. Noin 18 asteinen huone, jossa lämpötila ei kuitenkaan painu alle 15 asteen, olisi limoviikunalle ihanteellinen.

Limoviikunan voi hyvin siirtää kesäksi ulos, kunhan yölämpötilat eivät laske liian alhaisiksi.

Valo-olot

Limoviikuna tarvitsee valoisan kasvupaikan. Sopivimmat paikat löytyvät etelä- tai länsi-ikkunoilta. Suorasta auringonpaahteesta kasvi ei kuitenkaan pidä, joten valoverho tai limoviikunan siirtäminen hieman kauemmaksi ikkunasta voivat edesauttaa sen viihtymistä.

Jos haluat kokeilla limoviikunan kasvattamista niukemmassa valossa, se saattaa pudottaa lehtiään. Parhaassa tapauksessa limoviikuna voi tottua varjoisampaan kasvupaikkaan ja jopa kasvattaa uudet lehdet pudonneiden tilalle. Yleensä limoviikuna ei kuitenkaan viihdy erityisen hyvin varjoisassa tilassa tai huoneen sisäosiin sijoitettuna, etenkään talvikuukausina.

Limoviikunan kastelu ja lannoitus

Limoviikuna tarvitsee runsaasti vettä, mutta kasvin juuristo ei silti saa olla koko ajan märkänä. Kastele kasvia kerralla reilusti, jotta multa kostuu kunnolla. Anna sitten mullan kuivahtaa ennen seuraavaa kastelukertaa.

Kasvukaudella, eli maaliskuusta syyskuuhun, voit antaa limoviikunalle kasteluveden yhteydessä lannoitetta joka viikko. Talvella voit lannoittaa kastelun yhteydessä noin kerran kuussa.

Limoviikunan muu hoito

Limoviikuna viihtyy parhaiten, jos ilmankosteus on korkea. Etenkin talvisin autat kasvia selviytymään, jos sumuttelet sitä kastelun yhteydessä vedellä. Limoviikunalle tekee myös hyvää, jos se pääsee aina silloin tällöin kunnolla suihkutettavaksi. Näin saat lehtiin kerääntyneen pölyn huuhdeltua pois, ja kasvi pystyy myös yhteyttämään paremmin.

Pimeyden ohella kuiva huoneilma rasittaa kasvia talvisin. Silloin limoviikunaan saattaa ilmaantua pieniä vihannespunkkeja, jotka kutovat ohutta seittiä lehtiin ja oksiin. Jos havaitset punkkeja tai näät lehdissä seittiä, ryhdy heti toimiin. Aloita suihkuttamalla kasvi huolellisesti vedellä, jotta ötökät huuhtoutuvat lehtien alapinnoilta. Jatka torjuntatoimia käyttämällä torjunta-ainetta, joka tehoaa vihannespunkkeihin. Kysy sopivaa tuotetta puutarhamyymälästä. Seuraa torjuntavalmisteen ohjeita ja toista käsittely riittävän monta kertaa. Eristä limoviikuna muista huonekasveistasi, etteivät vihannespunkit leviä kaikkiin kasveihin.

Jos kasvi pudottaa talven aikana paljon lehtiään, ei ole syytä panikoida. Hoida kasvia ja suihkuttele sen lehtiä vedellä. Kevään tullen limoviikuna yleensä kasvattaa uudet lehdet tilalle.

Jos haluat muotoilla limoviikunaa leikkaamalla, sopiva leikkuajankohta on keväällä.

Limoviikunan mullanvaihto

Limoviikuna ei tarvitse valtavan kokoista ruukkua, vaan se pitää enemmänkin ahtaanpuoleisesta tilasta. Istuta kasvi uuteen ruukkuun vasta sitten, kun ruukku on täynnä juuria. Jos hankit saviruukun, muista kastella kasvia usein, koska saviruukussa osa kosteudesta haihtuu ruukun huokosten läpi. Lasitettu saviruukku pitää kosteuden paremmin. Jos taas päädyt muoviruukkuun, kastelun tarve on vähäisempää, sillä muovi ei hengitä saviruukun tapaan. Myös altakasteluruukku on hyvä vaihtoehto.

Käytä ilmavaa multaa, joka säilyttää rakenteensa ja vedenläpäisykykynsä. Esimerkiksi kestomulta on hyvä vaihtoehto limoviikunalle.

Jos istutat limoviikunan tavalliseen savi- tai muoviruukkuun, levitä ruukun pohjalle ruukkusoraa salaojitukseksi. Lisää sitten multaa ja istuta taimi siten, että ruukun yläosaan jää tilaa kasteluvedelle. Altakasteluruukkuun ei laiteta ruukkusoraa.

Limoviikunan lisäys

Voit lisätä limoviikunaa latvapistokkaista. Leikkaa oksan kärjestä noin kymmenen sentin pätkä. Poista multaan pistettävästä osasta lehdet. Kastele pistokkaan tyvi juurrutushormoniin (juurrutushormonia myydään puutarhamyymälöissä) ja työnnä pistokas kosteaan multaan. Vetäise pistokkaan päälle läpinäkyvä muovipussi, jossa on muutama ilmareikä. Huolehdi mullan tasaisesta kosteudesta. Kun huomaat pistokkaan kehittävän uusia lehtiä, juurrutus on onnistunut.

Juurrutus saattaa onnistua myös ilman juurrutushormonia. Kokeile juurruttamista laittamalla pistokkaat vesilasiin, jossa pistokkaiden tyvet ovat koko ajan vedessä.

Muista tämä!

Limoviikuna ei sovellut astmasta tai allergioista kärsiville. Myös kasvin leikatusta oksasta tihkuva maitiaisneste saattaa ärsyttää ihoa, joten leikatessa käytä varmuuden vuoksi kumikäsineitä.

Limoviikunan yleisimmät ongelmat

Miksi kirjavalehtinen limoviikunani muuttui yksiväriseksi?

Luonnossa monet kasvilajit ovat luontaisesti kirjavalehtisiä. Silloin kyse on perinnöllisestä ominaisuudesta, joka periytyy kaikille jälkeläisille. Tämän lisäksi monilla kasveilla tapahtuu mutaatioita, joissa normaalisti puhtaan vihreitä lehtiä kasvattavat lajit alkavat yhtäkkiä kasvattaa eriasteisen kirjavia lehtiä.

Yleensä tällaisen mutaation seurauksena lehtivihreä katoaa osasta lehteä ja lehti muuttuu valkokirjavaksi. Tällainen mutaatio voi syntyä kasvin pölytyksen yhteydessä, jolloin siemenestä kasvanut kasvi on alun alkujaankin kirjavalehtinen.

Mutaatio voi myös tapahtua kasvin uusia lehtiä ja versoja kasvattavassa kärkikasvusolukossa. Silloin vain uudet, mutaation syntymisen jälkeen kasvaneet kasvinosat ovat kirjavalehtisiä. Vanhat lehdet säilyvät vihreinä.

Mutaatio voi tapahtua myös toisin päin, eli kirjavalehtinen kasvi voi yhtäkkiä alkaa kasvattaa puhtaan vihreitä lehtiä. Alun alkujaan kirjavalehtinen limoviikuna on syntynyt kärkikasvusolukon mutaation seurauksena vihreälehtisestä yksilöstä. Kasvin yhden haaran kärkikasvusolukossa on tapahtunut takaisinmutaatio, jonka seurauksena yksi versoista on alkanut jälleen kasvattaa lajille ominaisia puhtaan vihreitä lehtiä.

Mitä ovat ruskeat täplät limoviikunan lehtien alapinnoilla?

Lehtien alapinnalla olevat pienet kovat pallukat ovat kilpikirvoja. Niistä on hankala päästä eroon, sillä ne kiinnittyvät paikoilleen imemään kasvinesteitä ja erittävät suojakseen paksun vahakerroksen, johon tuholaismyrkyt tepsivät huonosti.

Varmimmin niistä pääsee eroon irrottamalla kilpikirvat yksitellen lehdistä esimerkiksi hammastikulla. Jos niitä on lehdessä useita, kannattaa leikata koko lehti pois.

Kun olet poistanut kaikki kilpikirvat, ruiskuta koko kasvi kilpikirvojen torjuntaan tarkoitetulla aineella. Toista sen jälkeen käsittely parin viikon välein vähintään kaksi, mieluummin kolme kertaa. Se on tarpeen siksi, että kasvissa on myös kilpikirvojen toukkia, joita ei paljain silmin näe. Torjunta-aineet eivät tehoa kilpikirvojen muniin, joista kuoriutuu väistämättä uusia yksilöitä.

Lopullisesti kilpikirvoista eroon pääseminen on usein hankalaa. Joskus kasvi kannattaa heittää suosiolla pois, erityisesti silloin, jos niitä on kasvissa useita. Tämä on ainoa tapa varmistaa, etteivät kilpikirvat leviä muihinkin kasveihin.

Kommentoi »