Pehmeää harmoniaa puutaloidyllissä – levollinen koti auttaa Kirsiä palautumaan saattohoitajan työstä
Sisustus
Pehmeää harmoniaa puutaloidyllissä – levollinen koti auttaa Kirsiä palautumaan saattohoitajan työstä
Lähes satavuotiaassa puutalossa ikkunoista vetää ja vinot lautalattiat natisevat. Sen rauhaan ja hiljaisuuteen saattohoitaja Kirsi vetäytyy raskaan työpäivän jälkeen.
14.7.2020
 |
Avotakka
Kirsi ja Kari asuvat vuonna 1923 rakennetussa puutalossa. 71-neliöinen asunto on neljässä tasossa, vaikka virallisesti se lasketaan kaksikerroksiseksi. Talossa on yhteensä kuusi asuntoa ja yhteinen piha. Kesällä jokainen tuo ulos omat pihakalusteensa ja piha täyttyy riippukeinuista ja aurinkovarjoista. Asuminen kauniissa puutaloidyllissä on vaikuttanut Kirsiin niin, että hän arvelee, ettei varmaankaan osaisi enää asua nykyaikaisessa kerrostalossa.

Tunnelma oli kuin pienessä maalaiskylässä, sydämellinen ja aito. Oli kesäkuu 2014, kun Kirsi ja Kari purkivat muuttokuormansa Helsingin puu-Vallilassa. Naapurit toivottivat tervetulleiksi suojeltuun puiseen rivitaloyhteisöön. Ja tunnelma on yhä sama. Pihapiiri on viihtyisä ja naapuriapu lähellä, olkoon kyse porakoneesta tai kananmunasta.

Kirsi on istuttanut pihaan äitinsä mökiltä tuotuja vanhoja perennoja. Kotkansiipisaniaiset kasvavat isoissa ruukuissa ulkorappusilla.

Pieni keittiö on vaatinut paljon soveltamista. Kirsi on tehnyt Ikean sivupöydästä lisätilaa kahvinkeitolle ja muille arjessa paljon tarvittaville välineille. Seinä on maalattu liitutaulumaalilla. Lisävaloa tuo seinään kiinnitetty arkkitehtivalaisin. Vanhan puutalon lautalattia on vino, joten keittiön kalusteissa on hyvä olla säädettävät jalat. Seinäpurkit ovat Ikean.
Liitutaulumaalilla käsitelty taustaseinä on dramaattinen kontrasti valkealle keittiölle. Siihen voi bistrohenkisesti kirjoittaa erityisen illan menun.
Pyöreä pikkupöytä ja pinnatuolit ovat nappivalinta puutalon keittiöön. Pöydän jalka on 70-luvulta Kirsin lapsuudenkodista ja pöytälevy kirpputorilta. Pinnatuolit Kirsi on hankkinut netin kierrätysryhmästä yksitellen, hionut ja maalannut. Vanhat ruutuikkunat kruunaavat tunnelman. Bali-puuvillamatto on Elloksesta. Kattovalaisin on tuunattu puuhelmillä.
”Harmoniaa saa olla, mutta liika symmetria tekee sisustuksesta tylsän”, Kirsi sanoo. Vanha Lundian hyllykkö on täynnä toinen toistaan kauniimpia kierrätettynä hankittuja astioita. Se löytyi kierrätysryhmästä melko kulahtaneena. Kirsi hioi ja maalasi hyllyn käyttökelpoiseksi. Kodikkaat ja esteettiset avohyllyt ovat kätevät, kun kaiken tarvittavan saa nopeasti käyttöön. Siivous onkin sitten toinen juttu.
Jotta avohylly ei näytä levottomalta, niputa samanväriset astiat ja kokoa osa tavaroista laatikoihin.
Arki on vaivatonta kahden aikuisen taloudessa. Kirsi panostaa tunnelman luomiseen pitämällä kodin tiptop ja vaalimalla viherkasveja. Yleensä koti pysyy siistinä, kun molemmat korjaavat jälkensä. Pääruukku on Jotexista. Kirpputorilta ostettu viulu on kodissa vain koristeena.

Kirsi näkee paljon vaivaa kodin eteen. Kodin laittaminen ja sisustaminen ovat parasta vastapainoa omalle työlle saattohoitajana. Vaihtelunhalu ja into sisustamiseen ovat peräisin lapsuudenkodista, jossa äiti vaihtoi tiuhaan huonekalujen paikkoja.

Vanhan kalusteen hiominen ja maalaus tai seitsemännen sohvanpäällisen ompelu saavat Kirsin rentoutumaan. Luovissa puuhissa palautuu ja latautuu.

– Täällä on omanlaisensa tunnelma, rauha ja hiljaisuus. Täällä on mahdollista palautua, kun päivä on ollut rankka, Kirsi kertoo.

Melkein kaikki kodin tavarat on hankittu kierrätettyinä. Kirsi ompeli uudet päälliset käytettyyn Ikean Söderhamn-sohvaan. Vanha sohvapöytä on saatu ilmaiseksi Facebookin kierrätysryhmästä.
Viherkasvit kuuluvat olennaisena osana puutalokodin sisustukseen. Kaktuksia ja opuntioita on koko ikkunalaudallinen. Jokainen ruukku on erilainen, ja niiden sekaan Kirsi on laittanut hauskoja yksityiskohtia, lasiastioita ja kiviä.
Kirsin koti on täynnä hauskoja yksityiskohtia. Oma tyyli on vaihdellut: ”On ollut aikoja, kun kotini oli kermakakku. Kaikki valkoista ja aika romanttista. Nyt olen siirtynyt mustavalkeasta kaudesta pehmeämpään tyyliin.” Jos kirpputorilöydöt eivät istu kotiin, vaihtelunhaluinen Kirsi myy ne heti pois. K-Fabin seinävalaisin on netin kierrätysryhmästä, 70-luvun nojatuoli Torista, pyöreä peili Netraudasta. Chippendale-kaappi on itse maalattu.
Kodin rakkain aarre on kierrätysryhmästä hankittu, Olli Borgin 1956 suunnittelema tiikkinen kirjahylly. Se kätkee sisäänsä monta tarinaa ja tavaraa. Asetelmien teko on hauskaa ja mielekästä. Kirsi on saanut television ja tv-tason sulautumaan osaksi sisustusta. Kun värimaailma on yhtenäinen, se ei pomppaa liikaa esille.
Kirpputorilta löytää edullisesti erikoisiakin käyttö- ja koriste-esineitä. Niistä saa selkeään kotiin persoonallisia yksityiskohtia, joihin katse kiinnittyy.
Signeerattu istuva naispatsas löytyi läheiseltä kirpputorilta. Hinta oli vain neljä euroa, koska patsas oli hajonnut ja taidokkaasti liimattu. Joku tiesi kertoa, että patsas on Arabian taiteilijan tekemä, mutta Kirsi ei saa signeerauksesta selvää.
Kirsi haluaa pitää yläkerran makuuhuoneen sisustuksen rauhallisena. Vanhassa talossa saa käyttää villasukkia jopa kesäaikaan, koska keskuslämmityksestä huolimatta lattia on kylmä varsinkin talvella, Kirsi kertoo. Makuuhuoneesta on muutama askel kylpy- ja vaatehuoneisiin. Villamatto ja Ikean valaisin ovat kirpputorilta, yöpöydät Ikeasta.
Kahden kakluunin ja vanhojen lautalattioiden luoma tunnelma sai Kirsin ihastumaan puutaloasuntoonsa kuusi vuotta sitten. Kakluunit eivät toimi, mutta niissä on ihana polttaa kynttilöitä. Jalkaveistos löytyi eurolla netin kierrätysryhmästä. Sieltä on nojatuolikin. Juliste on Mariken Steenin.
1 kommentti