Avotakka

Lempeä kuin juurileipä! Leipuriparin vuokrakodissa sattuma ja eletty elämä saavat näkyä – ”Kaiken ei tarvitse olla valmista”

Lempeä kuin juurileipä! Leipuriparin vuokrakodissa sattuma ja eletty elämä saavat näkyä – ”Kaiken ei tarvitse olla valmista”
Tuijan ja Jannen perheen kodin korkeissa huoneissa näkyy pariskunnan rakkaus vihreään väriin ja luonnonmateriaaleihin. Pintaremontissa tavoite oli palauttaa asuntoon vanhan talon tunnelmaa.
Julkaistu: 18.1.2022

Turkulaisen yrittäjäperheen tie on ollut rohkea ja yllättävä. Tällä matkalla on yllätyksiä riittänyt, eikä pariskunta ole ihan varma, ovatko he vieläkään perillä. Tuija ja Janne Juusola olivat muodin ja designin kivijalkakauppiaita ennen kuin heistä tuli leipureita ja leipomon perustajia, jotka pitävät työssään edelleen hellittämättä kiinni kädentaitojen arvostamisesta. Lopputuloksena syntyy juureen leivottu leipä, joka on pariskunnan sanoin ihanaa mutta arkista niin kuin on se elämäntapakin, jota perhe haluaa vaalia.

Juusoloiden kotitalo on Turun keskustassa. Töihin leipomo Gryniin on vain muutaman korttelin pituinen kävelymatka.

Remontissa ohjenuorana oli…

palauttaa asuntoon vanhan talon tunnelmaa. Asunto on vuokra-asunto, minkä vuoksi teimme remonttia vain pintapuolisesti tapetoiden ja maalaten. Entisten asukkaiden asuntoon tekemä remontti oli hyvin ysäri. Halusimme värimaailmasta kotoisamman ja lempeämmän. Vihreän sävyt ja luonnonmateriaalit, kaikki se minkä ihminen voi metsästä löytää, ovat aina olleet lähellä sydäntämme.

Vaalea nojatuoli oli Tuijan ensimmäinen hankinta tähän kotiin. Hän ihastui Martin Aitassa sen yksinkertaiseen muotokieleen. Itsun seinävalaisin on löytö SPR:n Kontista. William Morrisin Pimpernel-tapetti löytyi makuuhuoneeseen tapettiliikkeestä Turusta.
Kakluuni on olohuoneen kruunu. Pyöreä pöytä on vanhaa Artekin mallistoa, ja tuolit löytyivät jo edelliseen kotiin Torista. Kattovalaisin tuli asunnon mukana. Kaartuva valaisin on Valerie Objectsin, Finnish Design Shop.
”Olemme oppineet luottamaan, että se, mikä on tarkoitettu, tulee kyllä vastaan.”

Koti merkitsee…

meille paljon, sillä se muodostuu rakkaista ihmisistä ja esineistä, jotka tuntuvat tutuilta ja omilta. Kodin seinät ja sijainti voivat muuttua, mutta se tärkein, eli tunne, kulkee aina mukana. Muutto Puutarhakadulle oli meille neljäs muutto neljän vuoden sisällä, joten aika rutiinilla se jo sujui, mutta täällä tunsimme heti tulleemme kotiin.

Tyttären huoneen penkki teetettiin Raimo Tähkäpäällä. Isot tyynyt ovat sohvasta, pienempi on Saanan ja Ollin.
Parisänky on raumalaisen puusepän Samuli Mantereen tekemä. Päiväpeitto on Himlan. Viltti Sns Herningin, Busstop. Makuuhuoneen lattian sininen väri on edellisten asukkaiden valitsema. Matto on Mum’sin.
Hyvä idea: penkki sängyn päässä on oiva laskupaikka sängynpeitolle tai vaatteille.

Sisustajina…

olemme mahdottomia. Lopetimme sisustamisen vuosia sitten. Tässäkin kodissa sijan saavat sattumat ja eletty elämä. Tavarat ovat kulkeneet mukana kodista toiseen. Joskus harvoin ostamme jotain uutta tai meille uutta käytettynä. Ainoastaan puusepältä tilatut kalusteet suunnittelimme ja tilasimme tähän kotiin varta vasten.

Vihreä sohva on myös tänne hankittu spontaani heräteostos. Sohva on kuin suuri syli, vähän kuin sammalmättäällä pötköttelisi. Pidämme sohvasta, koska se on muodoltaan siro ja muhku yhtä aikaa.

Kumman sopuisasti asiat ovat löytäneet paikkansa täältä. Jopa näkymät sisustettuina tiloina huoneesta toiseen näyttävät suunnitelluilta, vaikka oikeasti ne ovat silkkaa sattumaa.

Muhkea mutta siro Adean Bonnet Grand -sohva on heräteostos Vepsäläisellä. Pari näki sen valkoisena ja totesi, että tummanvihreänä sohva olisi heille täydellinen. Olohuoneen matto on Mum’sin Suomu. Jielden valaisin on suosikki, joka on jo vuosien ajan aina löytänyt paikkansa. Suuri ruukku on Kupittaan Saven.

Ammattimme näkyy kodissa…

kaikkialla. Vuodet Raumalla ja sen aikainen kivijalkakauppamme Busstop, jossa olimme yrittäjinä kaksitoista ja puoli vuotta, on vaikuttanut meihin paljon. Kodissamme on esineitä, jotka ovat silloisten yhteistyökumppaneidemme valmistamia. Niiden mukana kulkee muistoja, joista suurinta osaa haluaa vaalia, joistakin taas olisi valmis jo päästämään irti, mutta on osa prosessia pitää niitä lähellään.

Busstopin jälkeen perustimme ihanaan Turkuun leipomo Grynin. Haluamme luoda uutta, emmekä pelkää tehdä yllättäviäkään ratkaisuja. Asiakaspalvelutyö ja ihmisläheisyys on kutsumusammatti, jonka koemme omaksemme. Tässä työssä on annettava kaikkensa jokaiseen kohtaamiseen.

Leipomo Grynissä toteutuu myös meille tärkeä kädentaitojen arvostaminen. Leipurin ammatti on käsillä tekemistä siinä missä hirren veistäminen, ryijyn kutominen tai hevosen kengittäminen.

Kolmen metrin huonekorkeus pääsee oikeuksiinsa, kun keittiön kaapit on maltettu jättää normaalikorkuisiksi.
Perhe viettää paljon aikaa keittiössä. Janne-leipuri vaivaa taikinaa usein myös kotioloissa, mutta pääasiassa pizzaa. Keittiön seinän sävyn pari valitsi Virtasen maalitehtaan värikartasta. Valaisin pöydän yllä on Tom Dixonin, se löytyi Artek-aitasta. Keittiön matto on Mum’sin Suomu.

Ihailemme koteja…

joista välittyy rentous ja elämä. Kaiken ei tarvitse olla valmista. Ihanien asioiden kertymät yllättävät kauneudellaan ja tuovat kotiin aitoa vaalimisen arvoista tunnelmaa. Kodissa saa myös näkyä rakennuksen aikakausi, mutta se ei saa määrittää sisustusta liikaa. Pidämme oudoista yhdistelmistä, joissa aikakaudet sekoittuvat riitaantumatta.

Tyttären huoneen vihreä kaapisto on kokonaan mäntyä, ja sen valmisti toiveiden mukaan puuseppä Raimo Tähkäpää. Pyörillä kulkeva peili on löytö Rauman SPR:n kirppikseltä. Nojatuoli on Kukkapuron Skaala ja se löytyi Torista. Paperipallo on tyttären tekemä. Kuusimatto on Mum’silta.
Artekin ruokapöydän ympärillä on Kukkapuron Skaala- ja Tapiovaaran Kiki-tuoleja. Ne ovat lainassa Grynin kahvilasta. Penkki on Ikeasta.

Elämässä tärkeintä on…

rakkaus. Arki on rakkaus. Olemme oppineet luottamaan, että se, mikä on tarkoitettu, tulee kyllä vastaan. Joskus tekisi mieli sanoa ihmisille, että hellittäkää ja luottakaa, antautukaa rohkeammin elämän vietäväksi, niin silloin kaikki hyvä on jo tässä ja nyt.

Jos taivas olisi rajana niin…

kodissamme olisi isompi havunvihreä keittiö kuparisilla lankavetimillä. Haaveilemme keittiön laajentamisesta. Se tosin edellyttäisi muutostöitä rakenteisiin, mikä ei ehkä onnistu näin vuokralla asuessa. Ikävöimme myös edellisen kotimme keittiön käytännöllisen kauniita Durat-työtasoja.

Wc ja kylpyhuone kaipaisivat myös nykyaikaisia ratkaisuja, siitäkin huolimatta, että alkuperäinen vaaleanpunainen wc on tunnelmaltaan suloinen ja söpö.

Tulevaisuudessa…

haluaisimme päästä maadoittumaan metsään useammin. Viime kesänä tämä haave konkretisoitui mökin ostamisen myötä. Koirakin on vienyt meitä metsään ja uusille poluille, mikä on ihanaa.

Viihdymme Turussa. Se on sopivan pieni mutta riittävän iso kaupunki asua ja yrittää. Elämme haaveidemme elämää jo nyt. Toivomme, että tulevaisuudessa saisimme edelleen tehdä tätä työtä, jota rakastamme, sekä nauttia myös vapaudesta kotona ja mökillä.

"Vihreän sävyt ja luonnonmateriaalit, kaikki se minkä ihminen voi metsästä löytää, ovat aina olleet lähellä sydäntämme."
Remontissa kaikki huoneet tapetoitiin tai maalattiin. Tuija ja Janne halusivat tuoda asuntoon sen alkuperäistä tunnelmaa.
Seinähylly on Tori-löytö. Hyllyllä oleva maalaus on nuoremman tyttären tekemä perhekuva. Seinällä on Hanna-Riikka Heikkilän taidetta. Tuoli on Domus.
Saanan ja Ollin suunnittelema hamppukangas on vanha sovituskopin verho kymmenen vuoden takaa parin aiemmasta Busstop-liikkeestä. Hyvä materiaali kannattaa säästää!
2 kommenttia