Lapsenlapsille minitalo kierrätystarvikkeista! Reetta rakennutti leikkimökin, joka riemastuttaa värikkyydellään
Rakenna ja remontoi
Lapsenlapsille minitalo kierrätystarvikkeista! Reetta rakennutti leikkimökin, joka riemastuttaa värikkyydellään
Reetta Mustajoki rakennutti kierrätysmateriaalia hyödyntäen omalaatuisen leikkimökin, jossa lapsenlapset viettävät mielikuvituksellisia kesäpäiviä. Välillä vanhemmatkin pääsevät sinne kahvikutsuille!
Julkaistu 17.5.2023
Meidän Mökki

Mistä löytyisi mökkipaikka, jonne seitsemän sisaruksen perheet voisivat kokoontua viettämään aikaa? Tätä miettivät Reetta Mustajoen vanhemmat jäätyään eläkkeelle vuonna 1966.

Koko klaanille sopiva paikka, vanha pientila, löytyi lopulta Juupajoelta Ison Petääjärven rannalta. Vuosien mittaan jokainen perhe on rakentanut alueelle oman mökin. Suvun yhteisenä kokoontumispaikkana toimii edelleen pientilan vanha päärakennus.

Pihapiirin alkuperäisistä rakennuksista myös vanha aitta ja kaksi yli satavuotiasta latoa ovat säilyneet käyttökelpoisina. Toisesta ladosta on tullut kanala ja lasten rakastamien keppihevosten talli, ja heinälato on puolestaan muuntunut monitoimitilaksi.

– Meillä on täällä tällainen ikioma mökkikylä, jossa kaikille on paikka ja lapset saavat juosta mökiltä toiselle leikkimään. Sekä vanhemmat että lapset kokoontuvat aina yhteiseen kello kolmen kahvihetkeen, Reetan tytär Pinja Mustajoki kertoo.

Reetta Mustajoki kutsuu mökkiään Remulaksi. Se on osa sukuyhteisöä niin kuin ovat kaikki tärkeät sukulaisetkin.

Päämökin tilanahtaudesta syntynyt idea on lasten suosikki.
Noelin ja Pulmun puolenvälin parkki mökin ja leikkimökin välissä on riippumatto. Sen kyydissä lapset taiteilevat lukemattomia tunteja.
Leikkimökin sisätila on noin viiden neliömetrin suuruinen.

Reetalla on neljätoista lapsenlasta, ja isoäiti halusi tarjota suvun nuorille jäsenille hauskaa tekemistä. Reetta sai idean, kaivoi esiin ruutupaperia ja hahmotteli paperille leikkimökin – niin suuren, että sen sisälle mahtuisi vihreä nahkasohva.

Sitten hän näytti lappuaan paikalliselle kirvesmiehelle, joka oli käynyt mökkimaisemassa rakennustöissä ennenkin. Mies ei kyseenalaistanut Reetan erikoisia ja hieman suurpiirteisiä suunnitelmia vaan tarttui työhön.

Leikkimökin rakentamisessa Reetalle tärkeä periaate oli, että siinä hyödynnettäisiin jo olemassa olevia materiaaleja ja vanhaa, kierrätettyä tavaraa. Reetan oman Remula-mökin pihapiiriin nousi vuonna 2012 leikkimökki, joka sai nimekseen Rauhala.

Leikkimökissä hyödynnettiin olemassa olevia materiaaleja ja kierrätystavaraa.

Kierrätysovet ja -ikkunat saivat uuden olinpaikan leikkimökistä. Varastoista haalittu ylimääräinen puutavara nousi rungoksi ja seiniksi. Ruutupaperisuunnitelma eli rakennusprojektin edetessä, ja kierrätysovien ja -ikkunoiden mittojen vuoksi rakennuksesta tuli korkea. Rakennusmiestä kannustettiin olemaan työssään suurpiirteinen.

– Tarkoitus oli koko ajan välttää perinteistä leikkimökkimallia ja leikitellä epäsymmetrisyydellä. Halusin leikkipaikasta värikkään, tilavan ja toimivan. Erityisen, lasten näköisen maailman, Reetta kuvaa.

Mökkiin ei ole ostettu leluja, vaan ne ovat kulkeutuneet Reetan lapsilta seuraaville sukupolville.
Nyt lasten leluilla ja leikeillä on oma tila aivan mökkiläisten silmien alla.
Mökistä ei puutu väriä eikä vauhtia!

Iloisen värikäskin mökistä tuli. Vanhoissa kalusteissa ja tavaroissa oli valmiiksi 1970-luvun lastenhuoneiden perinteisiä, kirkkaita perusvärejä kuten punaista ja keltaista. Samaa värimaailmaa lähdettiin korostamaan ja jatkamaan seinien värityksessä. Kun seiniä katselee, voi tulla vain hyvälle tuulelle.

Mökin suunnittelijan tytär Pinja paljastaa, että hänen äitinsä toimi aikoinaan kuvataideopettajana.

– Minulle tulevat sisäpuolen värityksestä ja tyylistä mieleen hänen opiskeluaikojensa maalaukset. Rohkea mutta toisiaan täydentävä sävymaailma hymyilyttää, Pinja sanoo.

Reetta kertoo, että leikkimökki Rauhala on ollut valmistumisensa jälkeen koko suvun ja tietenkin Reetan lapsenlasten suosiossa. Syntymäpäiväjuhlien lähestyessä mökki siivotaan juhlakuntoon ja siellä vietetään juhlia.

Muina päivinä mökissä leikitään kotileikkejä, keitetään kuravelliä ja pukeudutaan roolivaatteisiin. Sateella leikkimökin hyllystä napataan kirja, jonka kanssa sukelletaan ladosta pelastetun sohvan syliin. Suvun kissatkin kiipeävät mieluusti lukijoiden viereen kehräämään.

Mökin ikkunat on saatu vanhasta talosta.
Noel ja Pulmu kasaavat puiset palikat hetkessä torniksi vain siksi, että sen voi toisessa hetkessä kaataa nurin.
Kiitolinja-puurekka on Pinjan veljen Mikon vanha lelu. Se on kestänyt hurjatkin ajot aina 1970-luvulta saakka.
Leikkimökin portaille paistaa aamuaurinko. Sen edustalla on paras paikka syödä aamiaista.
Pikkumökin vierellä kukkivat kesäkukat sinkkiämpäreissä. Iloisen väriset daaliat kärrätään paikalle kottikärryillä.

Reetta sanoo, että ihan parasta hänestä on seurata lasten leikkejä.

– Niissä vilahtavat samat lelut, joilla jo heidän vanhempansa leikkivät. Miten kiinnostava voikaan olla vanha kirjoituskone!

Tytär Pinjakin on iloinen siitä, että sukupaikassa lapsille on mökkihohdon säilyttäviä leluja, joita ei kotoa löydy ja ihan oma paikka leikkimökki Rauhalassa.

– Vaikkakaan leikit eivät aina ihan seesteisen rauhallisia olekaan, Pinja nauraa.

Juuri samalla hetkellä pihan poikki kirmaisee kuusivuotias Noel. Perässä kipittää lujaa kolmevuotias Pulmu.

Leikkijöiden kukkamaa alkaa heti mökin takaa, ja kimppuihin saa kerättyä niityltä lemmikkejä ja niittyleinikkejä. Herkut haetaan usein metsästä tai pellolta leikkimökin lähistöltä. Tällä kertaa on kuitenkin tarjolla kakkua.
Leikkimökin lähistöllä on useita rakennuksia, sillä vuosien mittaan jokainen perhe on rakentanut alueelle oman mökin.
Kommentoi »