Kotivinkki

”Talossa ei taida olla yhtään pintaa, johon emme olisi kajonneet” – Leena ja Sami remontoivat kotiaan ahkerasti perheen tarpeiden mukaan

”Talossa ei taida olla yhtään pintaa, johon emme olisi kajonneet” – Leena ja Sami remontoivat kotiaan ahkerasti perheen tarpeiden mukaan
Varjokiven perhe kokoontuu juhlimaan joulua 1940-luvulla rakennettuun, mustavalkoiseksi sisustettuun rintamamiestaloonsa Turun saaristoon. Leena ja Sami eivät epäröi tarttua toimeen, jos koti kaipaa muutosta perheen tarpeiden muuttuessa.
Julkaistu: 14.12.2020

Rauhallisen omakotitaloalueen reunamilla on suuren puutarhan ympäröimä kaunis puutalo, jonka ikkunoissa tuikkivat kynttilät ja kyntteliköt luovat joulun tunnelmaa. Talo on Leena ja Sami Varjokiven perheen koti. 1940-luvulla rakennetun ja pariskunnan remontoiman talon kahteen kerrokseen mahtuvat uusperheen kolmen lapsen huoneet, makuuhuone, olohuone, keittiö, ruokahuone, eteinen, yläkerran aula sekä pesutilat saunoineen. Täällä perhe viettää joulua kuudetta kertaa.

Keittiö on yksi perheen lempipaikoista. Suuren saarekkeen ääressä on kiva laittaa ruokaa. Sille Leena kokoaa myös jouluna noutopöydän. Ennen joulua pidetään jouluruokapalaveri, jossa kirjataan ylös jokaisen kolme toivetta.
Kaunis vanha kakluuni on olohuoneen keskipiste. Sen viereiset seinät maalattiin mustiksi, jotta vaalea kakluuni korostuisi. Kuuselle tehdään tilaa purkamalla yksi väli String-hyllystä joulun ajaksi.

Leena, mitkä kriteerinne olivat, kun etsitte perheellenne uutta kotia?

Haaveenamme oli Samin kanssa löytää ensimmäinen yhteinen omakotitalo, johon uusperheemme mahtuisi niin, että kaikilla olisi sopivasti omaa tilaa ja yhteiset tilat taipuisivat isommankin joukon oleskeluun. Uutta kotia etsiessämme perheemme oli vasta nelihenkinen, mutta viides perheenjäsen oli jo vahvasti suunnitelmissa.

Itse muutin Turun seudulle Helsingistä, Sami oli asunut Paraisilla jo aiemmin. Meille oli tärkeää löytää uusi koti Samin lasten koulun läheltä, jotta elämä kulkemisineen pysyisi helppona.

Jasmin kattaa aattoaamun juhlapöytää. Pian nautitaan riisipuuro. Tähtitabletit Leena leikkasi Ikean paistinpannujen väliin tarkoitetuista huopasuojuksista. Valaisimet ovat Ikeasta, ja kulhot ovat Arabian Colors-sarjaa
Leena somistaa kattauksen ja keittiötä vihrein oksin ja havuin. Pupupiparkakut ovat saaneet hurmaavat töpöhännät somisteeksi. Ruudullinen keittiöpyyhe, Granit.
Leena teki tyhjentyneestä oliiviöljypullosta näyttävän kynttilänjalan maalaamalla sen mattamustaksi. Keraaminen öljypullo on Nicolas Vahén ja pulloon laitettava kynttilänpidike Piirongista.

Miten oikea koti lopulta löytyi?

Sami löysi netistä myynti-ilmoituksen. Olimme käyneet katsomassa muutamia taloja, mutta ne eivät tuntuneet omalta. Toisin oli tämän talon kanssa, johon tykästyimme heti. Talo kaipasi remonttia, mutta aavistelimme pinnan alta löytyvän aitoja materiaaleja ja päätimme ryhtyä isoon urakkaan. Sami näki talon mahdollisuudet eikä pelännyt remonttiin ryhtymistä. Teimme talokaupat lopulta ystävänpäivänä. Meillä on tapana juhlistaa sitä aina helmikuussa.

Olemme muokanneet taloa koko asumisaikamme aina kulloistenkin tarpeiden mukaan.

Mikä tekee juuri tästä kodista teille toimivan ja mitä kaikkea olette remontoineet?

Talossa ei taida olla yhtään pintaa, johon emme olisi kajonneet. Saimme siitä meille ihanan ennen kaikkea pohjaratkaisua muuttamalla. Nykyinen pohjapiirros on järjestyksessään jo neljäs. Olemme siis muokanneet taloa koko asumisaikamme aina kulloistenkin tarpeiden mukaan.

Vaihdoimme makuuhuoneen ja olohuoneen paikkaa, jotta kakluuni olisi ihmisten ilmoilla olohuoneessa. Avasimme myös olohuoneen ja aiemmin eteisenä toimineen eli nykyisen ruokahuoneen välisen seinän, jotta kulku helpottuisi ja tila avartuisi. Makuuhuoneestamme tuli niin suuri, että nappasimme siitä siivun poikamme Rennen huoneeksi. Yläkerrassa on lisäksi kaksi makuuhuonetta, jotka ovat teini-ikäisten Jimin ja Jasminin. Ylhäällä on myös aula, joka toimii Samin työhuoneena.

Kuten koko koti, myös Rennen tonttulakki on mustavalkoinen. Keittiön tilavalla saarekkeella on helppo järjestää piparkakkutalkoot lasten kanssa.
Jasmin ja Kitta-kissa istuvat yläkertaan johtavilla portailla. Musta lyhty on Jyskistä ja puolapuut Suomen Voimistelutuotteesta. Heti portaiden jälkeen eteen avautuu ruokailuhuone eli talon entinen eteinen.

Mikä on lempikohtasi muutoksia läpikäyneessä talossanne?

Suosikkini taitaa olla Rennen vastikään valmistunut huone. Meidän makuuhuoneen ja Rennen huoneen väliin rakennettiin uusi seinä, jonka sijoittelu tuntui ensin mutkikkaalta kahdella seinällä olevien ikkunoiden vuoksi. Sami keksi tehdä väliseinästä osittain viiston. Ratkaisun myötä toinen ikkuna jäi makuuhuoneen puolelle.

Rennen huoneen remontti on valmistunut vastikään. Pojalle rakennettiin oma huone ja ikioma parvi. Hyllyistä rakennetuille portaille mahtuu istumaan myös Jimi. Seinäristikko, Laa Laa Living.
Rennen autokokoelma on hyllyssä hyvässä järjestyksessä. Tapetti on Vallilan Itämeri. Puupalikat, Siluettiverstas.
Vanhempien makuuhuoneeseen kuljetaan Rennen huoneen kautta. Kranssi on tehty eukalyptuksen oksista. Julisteet lasten syntymäaikatiedoin ovat The Birth Posterista. Vuodevaatteet, H&M Home.

Sami nikkaroi ja toteutti pojalle myös mahtavan parvisängyn. Takaseinälle sijoitettu Ikean hyllykkö muuntautui portaikoksi, joka toimii kulkureittinä ylös parvelle ja samalla säilytystilana. Ihana yksityiskohta on myös Rennen pinnasängyn uusiokäyttö parven kaiteena. Musta ja valkoinen ovat lempivärejäni, jotka toistuvat kaikkialla kodissamme. Rennen huoneen väripalettiin lisäsin myös paljon harmaata.

Talossa ei taida olla yhtään pintaa, johon emme olisi kajonneet.

Mitä kotisi merkitsee sinulle?

Haluan kotini olevan paikka, jossa koko perhe viihtyy ja jossa voin nauttia arjesta joka päivä. Teen yrittäjänä töitä kotoa käsin ja siksikin on tärkeää, että koti on omanoloinen.

Olen saanut vapaat kädet sisustaa, mutta olen pitänyt huolta kaikkien viihtymisestä. Jasmin ja Jimi saavat nykyään jo päättää huoneidensa sisustuksesta itse, mutta hekin taitavat tykätä mustavalkoisuudesta, sillä sama värimaailma löytyy molempien huoneista.

Keittiöstä löytyy jo jouluherkkuja: tähtitorttuja, piparkakkuja, glögiä ja piparkakkutalo, joka leivotaan aina jouluksi. Mukit, Marimekko.
Lahjapaketit jatkavat kauniisti kodin sävymaailmaa. Leena on ihastunut pakettien tekemiseen. Jokainen perheenjäsen saa jollain lailla itsensä näköisiä lahjapaketteja, Rennen paketteja koristaa pupu.

Kuuden vuoden aikana sisustustyylini ei ole paljonkaan muuttunut. Olen tosin pohtinut, olisiko aiemmin niin ihastuttavat välitilan laatat pitänyt valita ajattomammin, jotta keittiö olisi kestänyt aikaa paremmin. Sami on kuitenkin jo näyttänyt vihreää valoa, kun olen vihjaissut, että mahtaisikohan se olla taas keittiöremontin aika.

Jouluinen tuike ympäröi perheen taloa. Kymmenet lyhdyt tuovat valoa pihamaalle. Kynttilöitä on lukematon määrä myös sisällä tuomassa tunnelmaa.
1 kommentti