Kotivinkki

”Siivoan kaksi tuntia viikossa, ja siinä se” – Essi Määttä keksi keinon jakaa kotityöt tasaisesti ja saada lisää aikaa levolle

”Siivoan kaksi tuntia viikossa, ja siinä se” – Essi Määttä keksi keinon jakaa kotityöt tasaisesti ja saada lisää aikaa levolle
Työelämässä puhutaan leanista eli työn sujuvoittamisesta. Sama ajattelu auttaa tekemään arjesta mukavampaa, hyvinvointivalmentaja Essi Määttä sanoo. Lue viisi vinkkiä oman arjen sujuvoittamiseen!
Julkaistu: 8.10.2021

Essi ja Kimmo Määttä ovat olleet yhdessä kymmenen vuotta. Kimmo on aina ollut tarkka ja järjestelmällinen, Essi – no, ihan eri maata.

– Luova kaaos oli minun juttuni, hyvinvointivalmentaja Essi Määttä sanoo.

Essi Määtällä meni hermot siihen, kun insinöörimies kertoi, miten päin ­lusikat kannattaa laittaa astianpesukoneeseen. Vastavuoroisesti mies ihmetteli, miten Essi ei nähnyt asioita samalla tavalla kuin hän.

Joskus Kimmo kertoi työssään hyödyntämästään lean-ajattelusta. Se tarkoittaa erilaisia menetelmiä, joilla voi nopeuttaa ja sujuvoittaa työtä. Samantyyppisiä menetelmiä voisi soveltaa kotiarjen pyörittämiseen, Kimmo ehdotti. Essi ei ehkä ihan kuunnellut häntä.

Kerran toimistolla asiakas katseli, kun Essi etsi jotakin huiskin haiskin olevista kaapeista.

– Hän totesi, että löytyisivätköhän tavarat nopeammin, jos järjestäisin kaapit. Silloin lamppu syttyi: aivan, etsiminen vie hirveästi aikaa, kun tavarat vain tunkee jonnekin.

"Jos ruoanlaiton, oman ajan puutteen ja talousasioiden kanssa pitää taistella joka päivä, se vie paljon energiaa."

Kuutisen vuotta sitten Määtät alkoivat soveltaa lean-ajattelua arjessaan. Tyttären syntymän jälkeen ”liinittäminen” vain lisääntyi, koska aika oli yhä enemmän kortilla.

– Lapsiperheitä kuormittavat jatkuva ruoanlaitto, oman ajan puute ja talousasiat. Jos niiden kanssa pitää taistella joka päivä, se vie paljon energiaa, Määttä sanoo.

Kotona liinittäminen tarkoittaa vaikkapa sitä, että koti­työt laitetaan taulukkolaskentaohjelmaan tai eteisen seinään lyödään naula, josta avaimet löytyvät. Kumpikin ratkaisu saa arjen virtaamaan sujuvammin.

Nykyään Essi liinittää jo enemmän kuin Kimmo. Tänä syksynä ilmestyi heidän yhdessä kirjoittamansa ­kirja Arjen lean – säästä aikaa, rahaa ja hermoja. Essi Määttä kertoo nyt, mitkä asiat hänen kokemuksensa mukaan parantavat arkea huomattavasti.

1. Ei lisää vaan fiksummin

Lean voi kuulostaa suorituskeskeiseltä, mutta sen ajatus on, että miten voi tehdä vähemmällä enemmän, Essi Määttä sanoo. Tarkoitus on miettiä, miten asiat voi tehdä fiksummin ja tehokkaammin.

– Meille liinittäminen on sen miettimistä, miten aikamme ei menisi vain kotitöihin.

Mutta ennen kuin miettii, miten panna arkirutiinit uusiksi, on hyvä miettiä, miksi.

– Minulle tässä elämäntilanteessa tärkeintä on pitää huolta omasta hyvinvoinnista ja viettää aikaa lapsen ja miehen kanssa. Kolmas merkityksellinen asia on työ, mutta en halua tehdä töitä iltaisin tai viikonloppuisin.

Arki piti siis järjestää niin, että kun Määttä tulee iltapäivällä kotiin, kaikki aika ei mene siivoamiseen ja säätämiseen. Kotityöt jaetaan tasaisesti pariskunnan välillä. Yksi työnjako on se, että Essi siivoaa, ja samaan aikaan Kimmo ja lapsi lähtevät harrastamaan.

– Siivoan kaksi tuntia viikossa, ja siinä se. Ennen ajattelin, että en käytä aikaa siivoamiseen, koska haluan liikkua. Tämä systeemi kuitenkin vapauttaa aikaa sille, mitä haluan tehdä.

2. Karsija pääsee vähemmällä

– Karsimme kaiken, mitä ei tarvita. Siivotessa on eri asia laittaa viisi tavaraa paikoilleen kuin viisisataa, Määttä sanoo.

Kun tavaroita on vähemmän, niille on helpompi keksiä omat paikat. Ja kun tavaroille on omat paikat, ne löytyvät nopeasti.

Määttä on taiteilijaperheestä ja vähän samanlainen kuin isänsäkin: liitelee helposti omissa luovissa ajatuksissaan.

– Minulle merkittävä juttu oli se, kun laitoimme nimilaput eteisen naulakkoon. Kun tulen kotiin ja päässäni pyörii yhdeksän ajatusta, huomaan eteisessä oman nimeni ja pysähdyn sen kohdalle: ahaa, tähän laatikkoon lapaset pitää laittaa. Ennen laitoin ne vain jonnekin.

Määttä sanoo, että kun maailman näkee leanin silmin, alkaa koko ajan keksiä lisää pieniä juttuja, joiden avulla arkea saa sujuvammaksi. Ennen hänellä oli tapana jättää meikit sinne tänne pitkin vessaa.

– Hankin meikeille ja ihon­hoito­tuotteille oman laatikon. Kun olen meikannut, ei tarvitse kuin nostaa laatikko hyllylle.

Essi Määttä on pitänyt stressinhallintaan ja ­palautumiseen liittyviä kursseja. Stressin­hallinta­vinkit eivät kuitenkaan ­aina auta, jos arjen hallinta on hukassa. ”Jos juurisyyn eli kaoottisen ­arjen saa kuntoon, ei hengitys­harjoituksia välttämättä tarvita.”

3. Velvollisuudet vuorotellen

Liinittäminen on tuonut Määtän perheeseen hyväksi ­havaittuja rutiineja.

Kahden viikon ajan toinen vanhemmista vie lapsen päiväkotiin ja hakee tämän sieltä, sekä suunnittelee, tilaa ja tekee ruoat. Sitten on vuoronvaihto.

Rutiini auttaa jakamaan vastuu­alueet, eikä kinastelua synny, kun kumpikin saa omilla viikoillaan päättää miten toimii – ja toinen saa sillä aikaa huilata näiltä velvollisuuksilta.

"Lapselle on kuin ohjelmoituna aivoihin systeemi, että ensin leikin, sitten laitan lelut takaisin paikoilleen."

Lapsellakin on rutiininsa. Hän on oppinut, että omat tavarat laitetaan paikoilleen ennen nukkumaanmenoa. Se vie enintään kymmenen minuuttia.

– Lapselle on kuin ohjelmoituna aivoihin systeemi, että ensin leikin, sitten laitan lelut takaisin paikoilleen.

Määttä ohjelmoi aivoihinsa uusia rutiineja itsekin. Nyt hän opettelee siivoamaan keittiön heti kokkaamisen jälkeen.

– Minulla on ollut tapana siivota sotkuni vasta joskus myöhemmin. Treenaan, että aivoilleni tulisi rutiini siitä, että siivoaminen kuuluu ruoanlaittoon.

Tilaa Meillä kotona -uutiskirje!
Saat ihanat kodit, sisustusideat, puutarhavinkit, DIY-ohjeet ja reseptit sähköpostiisi kaksi kertaa viikossa

4. Ikuisen kiireen voi ratkaista

Jos arki tuntuu yhdeltä suurelta kiireeltä, Määttä kehottaa miettimään ajankäyttöä.

– Kirjoita kolmen päivän ajan ylös, mitä milloinkin ­tapahtuu. Missä kohtaa tökkii?

Määtän lähdöt kotoa olivat ennen kaoottisia. Avaimet olivat hukassa ja hirveä säätö päällä. Usein jotain unohtui, ja sen huomasi vasta autossa.

Jos jokainen lähtösäätö haukkaa päivästä puoli tuntia, kiirettä tulee väistämättä. Tällaista pulmaa voi purkaa keksimällä vakiopaikat tavaroille, jotka ovat aina hukassa.

Toinen hyvä tapa selättää kiire on pohtia tulevaa etukäteen.

– Mietimme sunnuntaisin mitä seuraavalla viikolla tapahtuu ja mitä pitää tehdä.

Kun tuleva viikko on kaikille selvä, ei tarvitse yhtäkkiä huomata, että seuraavana päivänä tarvittavat luistimet ovat mummolassa tai vanhemman pitäisi olla kahdessa paikassa yhtä aikaa.

Määttien jääkaapin ovessa on taulu, johon kirjoitetaan, mitä viikolla tapahtuu.

– Siitä näkee, että tänään ­minä menen suppailemaan ja sillä ­aikaa Kimmo on lapsen kanssa. Kun etukäteen käydään läpi mitä halutaan tehdä, ei tule oloa, että toinen saa aina mennä ja ­minä en ikinä.

5. Ennakoi arkiruoka

Kuulostaako tutulta: töiden jälkeen on hirveä nälkä, joten äkkiä kauppaan, nopeat ostokset ja kotiin pinna kireällä kokkaamaan.

– Ja tämä toistuu seuraavana päivänä ja taas seuraavana. Silloin voisi pysähtyä miettimään, miten ruokahuollon voisi tehdä sujuvammin, Määttä sanoo.

"Eräs asiakkaani sanoi, että ei hän jaksa miettiä viikoksi eteenpäin mitä syödään. Mutta eikö ole raskasta miettiä sitä joka päivä?"

Ydinkysymys on se, milloin teet ruokaa. Voisitko kokata ­jonakin päivänä kerralla enemmän? Illalla valmiiksi seuraavaan päivään? Hankkia nyt hätävaraa pakkaseen?

Ruoanlaiton voi ajoittaa niin, että se aiheuttaa mahdollisimman vähän häslinkiä. Ennen kiireistä viikkoa Määttä teki kanakeittoa tarkoituksella niin ison satsin, että sitä syötiin kolme, neljä päivää.

Toki sitäkin kannattaa miettiä, mitä syödään. Ateriat voi suunnitella useammaksi viikoksi.

– Eräs asiakkaani sanoi, että ei hän jaksa miettiä viikoksi eteenpäin mitä syödään. Mutta eikö ole raskasta miettiä sitä joka päivä?

1 kommentti