Meidän Mökki

Löylyt laineilla! Lauttasauna Saunattaressa hikoillaan kosteissa löylyissä maisemien vaihtuessa ikkunan takana

Löylyt laineilla! Lauttasauna Saunattaressa hikoillaan kosteissa löylyissä maisemien vaihtuessa ikkunan takana
Jari Virkki rakensi poikiensa kanssa kelluvan saunan. Saunavieraana Saunattarella poikkeaa kaikenkarvaista väkeä.
Julkaistu: 10.6.2020

Kun innostuu valtavasti ja juoksee täysillä laiturin päähän, voi käydä kuin Manulle. Berninpaimenkoiran saunalautalle lähteminen ei suju kommelluksitta, sillä koiraherra putoaa kyytiin nousemisen sijaan suoraan järveen. Jari ja Arto nostavat läpimärän koiran takaisin laiturille. Molemmilla miehillä on kokemusta karvakuonojen hallitsemattomista ilonpurkauksista.

Lautalle päästyään Manu tähyilee tyytyväisenä maisemia yläkannen mukavalla sohvalla.

Eväiden ja saunavaatteiden laiturilta lautalle siirtämisen jälkeen on vuorossa märän koiran uusi yritys. Kanaherkkujen avulla meno sujuu rauhallisesti, ja koiraherra pääsee istumaan yläkannen sohvalle. Siitä näkee parhaiten maisemien vaihtumisen. Saattaa olla, että tuuli tuo mukanaan tuoksuja alati haistelevaan kuononpäähän.

– Onneksi tällä kertaa meidän perheen Mauno-koira jäi kotiin. Laivakoiralle matkustaminen saunalautassa on tuttua, mutta kaksi suurta koiraa lautalla olisi ollut ehkä liiankin hilpeää, saunaisäntä Jari sanoo.

– Manulle tämä on ensimmäinen reissu Jarin kyydissä. Meillekin tosin, mutta emme silti Elisan kanssa juokse innoissamme laiturin päähän tai oikeammin sen yli, Arto sanoo ja nauraa.

M/S Saunatar on CE-hyväksytty. Kyyti lautalla on tasaista, mutta vaikka kapteeni olisi miten tarkkana, ei vahinkoja voi aina välttää. Saunattaren potkuri on osunut jo kolme kertaa uppotukkiin.
Lauttaa ohjataan toisesta kerroksesta. Läheiselle saarelle rantautuminen onnistuu ankkurin avulla.

Jarin ja hänen poikiensa erikoinen rakennusprojekti alkoi jo vuonna 2014, ja rakentaminen teollisuusalueen hallissa kesti kauemmin kuin ensin oli ajateltu. Kahden vuoden urakan jälkeen saunalautan vesille lasku tuntui helpottavalta. Viimeistään neitsytmatka Näsijärvelle pyyhki pois mielestä kaikki rakennusajan haasteet – jopa sen hetken, kun lautan moottori tippui asentaessa lattialle.

– Lautta vetää tarvittaessa 14 henkilöä. Suuri koko kertoo työmäärästä, ihan hetkessä eikä ilman hikipisaroita ei tätä laivaa rakennettu, Jari sanoo.

Lautan rakentajan on otettava huomioon painopiste, kantavuus, säädökset ja turvallisuus, lauttaisäntä luettelee. Ponttoonien kantavuus määrittelee päälle rakennettavan painon. Kevyet rakenteet ovat tällaisessa projektissa valttia.

Saunalautan kannella on vietetty syntymäpäiviä, varpajaisia ja polttareita. Nyt Jari Virkin vieraina ovat Elisa ja Arto Myllylä sekä Manu-koira. Saunalautta on rekisteröity 14 hengelle, lautassa on 44 neliötä. Lautta sijaitsee Vilppulassa Ylä-Pirkanmaalla. Kotivetenä toimii Keurusselkä, mutta vesistötuntemusta on myös Näsijärveltä.

Moottoritehon noustessa yli 15 kilowatin on lautta merkittävä vesikulkuneuvorekisteriin. Se on tehtävä myös pituuden ylittäessä 5,5 metrin. Saunattaren pituus on 11 metriä. Varusteeksi on hankittava ankkuri, mela, pelastusliivit ja vaahtosammutin.

– Isoin kustannus lautan rakentamisessa oli ponttoonien hankinta. Toki rahaa kului muuhunkin. Moottori oli yksi isoista menoeristä.

Arto ja Jari ovat tunteneet toisensa yläasteelta saakka. Uimahyppyjä miehet ovat aikojen saatossa tehneet kiitettävästi. Tänään aaltoihin uskaltautuu Jari. Arto jättää uintireissun oman saunamökkinsä rantaan. Se mökki ei nouse aaltojen päälle, eikä ikkunan maisema vaihdu, vaikka sauna nököttääkin aivan veden ääressä.

Ikkunan takana välkkyvä järvimaisema ja huurteinen juoma – mitä muuta voisi toivoa.

Jari tekee kiukaan alle tulet ennen lautan ulapalle kääntymistä. Sopivan lämpötilan näyttää tilaustyönä teetetty Irwin-mittari. Saunaisännän mielestä on paras aika kiivetä lauteille, kun Irwinin viisari näyttää 70 astetta.

– Kiukaassa on valtava kivimäärä, mikä takaa kosteat löylyt. Ikkunan takana välkkyvä järvimaisema ja huurteinen juoma – mitäpä sitä muuta voisi toivoa, Jari sanoo.

Saunan lämpö nousee sopivaksi tunnissa. Jarin saunareissu voi kestää hyvin viisikin tuntia.
Elisan ja Manun saunavuoro.
Vesi tulee saunaan suodattimien läpi järvestä. Kaasu lämmittää seinäsuihkun veden sopivaksi.
Lauttasaunasta on aina lyhyt matka uimaan.

Kun Elisa testaa saunaa, lauteille kiipeää myös Manu. Yleensä koira ei viivy saunassa kuin hetken, eikä tämä saunareissu tee poikkeusta. Niin Elisan kuin Jarinkin saunaohjelmaan kuuluu sauna, uinti, sauna ja uinti. Manun ohjelmaan kuuluu lopuksi vain kahlaaminen saaren rantavedessä.

– Ihan parasta kesäpäivän viettoa on saunoa lautalla ja katsella maisemia Keurusselällä. Meille maakravuille tämä on ihan uutta, Elisa sanoo tyytyväisenä.

Lautan rantautuminen takaisin Myllyrannan satamaan on aina erilaista. Tuulen puhaltaessa selältä saa lautan ohjaaja olla tarkkana. Ihan ketä vain ei Jari rattiin päästäisi. Joskus tottunutkin kuski joutuu ottamaan rantautumisen uudelleen.

Köysien ollessa tiukasti kiinni laiturissa on aika palauttaa Manu takaisin laiturille. Vahingosta viisastuneena koiraherra astelee laiturilta hillitysti rantaan ja innostuu juoksuun vasta rantavedessä.

Saunan jälkeen kelpaa vilvoitella ja katsella Keurusselkää.
1 kommentti