Avotakka

Laura ja Tuomas sisustivat vuokrakaksiosta itselleen täydellisen: viherkasveja, taidetta ja vintagekalusteita!

Laura ja Tuomas sisustivat vuokrakaksiosta itselleen täydellisen: viherkasveja, taidetta ja vintagekalusteita!
Laura Itkonen ja Tuomas Nortema muovasivat 1950-luvun vuokrakaksion Helsingin Käpylässä mieleisekseen vintagekalusteilla, omalla keramiikalla ja valtavalla määrällä viherkasveja.
Julkaistu: 1.10.2019
Laura Itkonen on nuorien muotoilijoiden ykkösnimiä. Itkosen tie on vienyt valokuvausopinnoista artesaanilinjalle ja keramiikan pariin, sieltä Aalto-yliopiston keramiikka- ja lasitaiteen osastolle, josta hän valmistui maisteriksi taideteollisen muotoilun osastolta.

Hieman boheemi ja vehreä. Helsingin Käpylä on ottanut Laura Itkosen ja Tuomas Norteman omakseen, ja he ovat viihtyneet siellä vuokrakodissaan jo kymmenen vuotta. Kaupunkiasuminen sopii parille, kun vastapainona on aina mahdollisuus lähteä Lauran perheen kesämökille luonnon ääreen kasvimaata kuoputtelemaan.

Kodin kalusteet ovat keveitä ja konstailemattomia. Matto on Ellokselta.
Kirpputorilta löytynyt tv-taso sopii hienosti kukkapöydäksi. Kukkapöydäksi taipuu moni taso, penkki tai jakkara. Varo kuitenkin, ettei puukannelle jää vesilaikkuja.
Taulu on Lauran isän kesken jäänyt työ. Skeittaavan taiteilijan Hans-Peter Schüttin teos on maalattu vanhalle skeittilaudanpätkälle.
Laura ja Tuomas halusivat keveän hyllyratkaisun ja päätyivät Stringin hyllymoduuliin. Sohvapöytä on hankittu Torista. Sohva on Ikean ja tyynyt Hayn. Seinän harmaaksi maalisävyksi pari valitsi Tikkurilan Y487:n.
Laura Itkosen keraaminen purkkisarja Sculptural Series on sarja uniikkeja valettuja purkkeja. Ne sopivat elintarvikekäyttöön ja konepesuun, mutta niiden kannet ovat uniikkeja taideteoksia.
Kirjahyllyn kirjojen sävyjä toistava pastellinen kynttilänjalka on matkamuisto Lauran lapsuusajoilta. Kulhot ovat osa Animal Series -taideprojektia. Sen teki taideryhmä LEM, johon kuuluu Lauran lisäksi Lotta Veromaa ja Saara Kaatra.

Kotinsa Laura on saanut keidasmaiseksi viherkasveillaan. 1950-luvun taloon sopivat mittasuhteiltaan saman aikakauden kalusteet, joista useimmat ovat Lauran perheeltä tai avioparin vintageostoksia.

Aina toimiva kaava sisustukseen: rauhalliset, neutraalit sävyt suurissa pinnoissa, puun sävyä kalusteissa ja väripilkkuina viherkasveja ja taidetta.
Talon peruskorjauksessa uusittu keittiö on iso asunnon kokoon nähden, joten sinne mahtuu kunnon neljän hengen ruokapöytä ja nojatuoli lueskelupaikaksi. ”Ensimmäiset pari vuotta kokkasimme alkuperäisessä 50-lukulaisessa keittiössä. Vaikka rakastinkin sen muotokieltä, on uusi, toimiva keittiö helpotus.” Vaniljan sävy ja lankavetimet sopivat aikakauteen.
Isoäidiltä perityn ruokapöydän ääreen Laura ahtautui lapsuuden jouluaterioilla serkkujensa ja vanhempiensa kanssa. Tuolit ovat kirpputoreilta ja vintagekattovalaisin saatu lahjaksi. Oranssin maalauksen on tehnyt siskonpoika Flynn kolmivuotiaana.
Pöydällä on juurtumassa kaksi Lauran siskonsa luota Australiasta tuomaa uutta lajia ja itämässä avokadonsiemeniä.
Valtava, yli 40-vuotias kiinanruusu on pelastettu Lauran lapsuudenkodista. ”Olen aina ollut ihastunut viherkasveihin ja oli selvää, että kodissamme niitä olisi paljon”, Laura sanoo. Tv-tasona on Askon tiikkisenkki Lauran isoäidin jäämistöstä. Sen huonokuntoisen kannen Tuomas maalasi uuteen uskoon.

Laura Itkonen on muotoilija ja visuaalinen suunnittelija, josta puhutaan yhtenä tämän hetken johtavista nuorista nimistä. Hän oli mukana syksyn Habitaren Talentshopissa:

– Ajattelen aina muoto edellä. Olen viehättynyt savesta, jonka muotoiluun tarvitaan yksinkertaisimmillaan idean lisäksi vain kädet. Yhdistän melko suvereenisti perinteisiä käsityömenetelmiä ja nykyteknologiaa, kuten 3D-tulostusta, jopa samaan rasiaan.

Makuuhuoneen seinät saivat pintaansa vihreän Tikkurilan sävyn J450. Suuri maalaus on ystävän Pia Hautamäen. Ruudulliset tyynyt Laura ompeli kirpputorilta löytyneestä Risto-Matti Ratian suunnittelemasta kankaasta. Yöpöydällä on Ariksen tattivalaisin.
Rauhoittavan vihreässä makuuhuoneessa kattovalaisimena on Lauran opiskelukaverin Anna Palomaan prototyyppi. Päiväpeitto on Annon mallistosta.
Valoisassa asunnossa kasvitkin viihtyvät hyvin. Työpöydällä alokasia eli juurakkovehka pitää seuraa Lauran isoäidiltä peritylle pöytävalaisimelle.
1 kommentti