Unelmien Talo&Koti

Yö leikkimökissä ja kestit kesäkeittiössä – rintamamiestalon piha on lapsiperheen viihtyisä keidas

Yö leikkimökissä ja kestit kesäkeittiössä – rintamamiestalon piha on lapsiperheen viihtyisä keidas
Kesäaikaan Minna Valtonen nauttii aamukahvit etupihan terassilla, ennen kuin kipaisee kasvihuoneelle. Leikkimökissä ovat touhut jo käynnissä.
Julkaistu: 11.6.2020
Minna Valtoselle tulee onnellinen olo aina, kun hän keksii tarpeettomalle tavaralle uuden käyttötarkoituksen. Kolhuisesta emalikattilasta saa mainion kukka-astian ja keittiöpyyhkeistä leikkimökin verhot.
Kierrättäminen on kiehtonut Minnaa aina, ja samoilla linjoilla on myös Jani-puoliso. Kuusihenkisen perheen koti, piha ja kesämökkikin on sisustettu pääasiassa kierrätystavaralla. Jopa osa puutarhakasveista on saanut alkunsa kierrätysryhmien jakotaimista.
– Muutimme uudesta kerrostalosta Espoosta vanhaan omakotitaloon Lohjalle yhdeksän vuotta sitten. Suuri tontti oli päässyt vähän villiintymään. Omenapuitakaan ei ollut leikattu muutamaan vuoteen, mutta rungoista kuitenkin näki, että niitä oli aiemmin hoidettu hyvin.
Vanhan rintamamiestalon tunnelma ja avara pihapiiri tekivät vaikutuksen Minnaan ja Janiin, kun he yhdeksän vuotta sitten etsiskelivät perheelleen omakotitaloa. Humala verhoaa talon etupuolella olevan katetun terassin näkymättömiin.
Lempi-koira ei auringosta piittaa vaan hakeutuu mielellään varjoon. Yksi sen lempipaikoista on etupihan terassi. Kesäaamuisin Minna ja Lempi kisaavat, kumpi ehtii istahtaa ensiksi korituolille.
Jani-isä ja Eemi ovat ahkeria shakin pelaajia. Lautapelejä on mukava pelata ulkonakin. Tällä kertaa Eemi taitaa voittaa.
Talon päädyssä on yksi pihan monista oleskelutiloista. ”Onneksi piha on vuosien myötä muokkautunut melko helppohoitoiseksi, sillä kaksi vuotta sitten ostimme kesämökiksemme entisen mummolani Joutsasta”, Minna kertoo.
Ensimmäinen kesä omassa talossa meni uuteen asumismuotoon tutustuessa. Mitähän tuostakin kukkapenkistä nousee? Apua, tuo kasvi taitaakin olla rikkaruoho!
– Pihapiiri on hiljalleen muokkautunut meidän näköiseksemme. Talon päädyssä oli pieni kasvimaa, jota olen hiljalleen kasvattanut. Olen myös hankkinut muutaman kasvulavan. Nykyään olemme kesäisin omavaraisia salaateissa, porkkanoissa ja mausteyrteissä.
Minna hankki kasvihuoneen kupeessa olevat kasvulavat Facebookin kirpputoriryhmästä. Riippuvassa rottinkituolissa on mukava hengähtää pihapuuhien lomassa ja nauttia aikaansaannoksistaan. Äidille pitää seuraa Iikka.
Muutama sukulainen ehti jo epäillä, ettei kasvihuone valmistu ikinä, ja minultakin meinasi usko loppua. Siinä se nyt silti seisoo.
Kasvihuoneessa kaikki tarpeellinen on kätevästi käsien ulottuvilla. Aikansa palvelleet kattilat ja sangot toimittavat kukkaruukkujen virkaa. Minna on ostanut istutusastioita kirppareilta ja Kierrätyskeskuksesta.
Pihasaunan edustalla oli terassi jo perheen muuttaessa. Minna on muokannut sitä mieleisekseen. Köynnösritilää pitkin kiipeilevä villiviini ja verho antavat näkösuojaa. Vanhat hapertuneet portaat on korvattu kuormalavoista tehdyillä askelmilla.
Muutama vuosi sitten Minna ja Jani rakensivat kasvihuoneen entisistä kaupan ikkunoista, joita tarjottiin Facebookin kierrätysryhmässä. Sieltä löytyivät kasvihuoneeseen myös seinävanerit ja oveksi vanha saunanovi. Minna on enemmän kuin tyytyväinen.
– Ehdin haaveilla kasvihuoneesta monta vuotta. Katselimme ensin valmispaketteja, mutta minusta ne näyttivät kovin tylsiltä ja kertakäyttöisiltä. Eihän siinä auttanut muu kuin ruveta itse rakentamaan, vaikka Jani yritti ensin panna vastaan.
– Alku oli hiukan haastava, sillä meillä ei ollut aiempaa rakennuskokemusta. Teimme piirustukset, mutta ne olivat vain hahmotelma tulevasta. Lopullisesti kasvihuone muokkautui rakentaessa. Muutama sukulainen ehti jo epäillä, ettei valmista tule ikinä, ja minultakin meinasi usko loppua. Siinä se nyt kuitenkin seisoo.
Huvimajan rakensivat jo edelliset asukkaat. Nykyisin se toimii kesäkeittiönä. Vanhalla kaasu-uunilla savustetaan kesäisin kaloja, keitetään ja paistetaan lisukkeita grilliruoille ja tehdään syksyisin mehua pihan marjoista. Humala verhoaa myös huvimajan seinustaa.
Talon sisältä tuotu keittiösaareke toimii kesäkeittiön työtasona. Minna maalasi sen jalat Tikkurilan Helmi-maalin Tiffany-sävyllä. Turkoosi piristää muutoin vaaleaa sisustusta. Kukkakuosinen retroverho on peräisin nettikirpparilta.
Leikkimökki on hauskasti epäsymmetrinen. Se tilattiin Bauhausista puuosina ja maalattiin paikalla peittävällä puunsuojalla. Minna rakensi terassin kuormalavoista ja kaiteen jätepuusta.
Perheen isoimmat lapset nukkuvat leikkimökissä lämpiminä kesäöinä.
Leikkimökki on viihtyisä sisältä. Tikkaita pitkin pääsee pienelle parvelle. Suurin osa sisustuksesta on ostettu käytettynä tai kierrätetty kotoa. Minna teki ikkunaverhot Ikean keittiöpyyhkeistä ompelemalla niihin kujat verhotangolle.
Huvimaja oli tontilla jo valmiina perheen muuttaessa, Minna vain valkaisi maalilla tummuneet seinät ja rakensi majan eteen terassin kuormalavoista.
– Huvimajan käyttötarkoitus on vaihdellut kesästä toiseen. Alkuaikoina se oli kodikas vierasmaja, sitten sisustimme siitä itämaisen vesipiipun polttelupaikan. Viime vuosina huvimaja on palvellut kesäkeittiönä.
Kesäisin Minna, Jani ja lapset melkein asuvat pihalla.
– Olemme ulkona aamusta iltaan ja joskus öisinkin. Isoimmat lapset nukkuvat leikkimökissä lämpiminä kesäöinä.
1 kommentti