Meidän Talo

”Halusin uteliaisuuttani nähdä, millaista on rakentaa kivitalo” – nelilapsisen perheen toinen taloprojekti sujui rutiinilla

”Halusin uteliaisuuttani nähdä, millaista on rakentaa kivitalo” – nelilapsisen perheen toinen taloprojekti sujui rutiinilla
Marja ja Visa Sivosen toinen taloprojekti teki äkkikäännöksen, kun suunnitelmissa ollut rakennusmateriaali vaihtui puusta kiveen. Espoolaisperhe pohti huolellisesti uuden talon tilaratkaisut, jotta nelilapsisen perheen arki rullaisi sujuvasti.
Julkaistu: 20.9.2021

Elettiin alkuvuotta 2017, kun Marja ja Visa Sivosen postilaatikkoon kolahti kirje. Siinä tuntematon perhe kertoi halustaan ostaa Sivosten omakotitalon Espoossa. Samoihin aikoihin Marja ja Visa kuulivat tutuiltaan, että 300 metrin päässä heidän kotioveltaan on tontti hiljaisessa myynnissä. Sivoset taivuttelivat omistajan myymään tontin heille, ja kaupat syntyivät. Vanha koti myytiin kirjeen jättäneelle perheelle.

Talon piirtäneet arkkitehdit halusivat suunnitella perheelle myös ulko-oven. Lopputulos on upea tamminen ovi, jossa on kaksi sivuikkunaa.

Marjalla ja Visalla on kokemusta rakentamisesta. Ensimmäisen talonsa he rakensivat vuonna 2014 ja sitä ennen he olivat remontoineet toisen. Vaikka Sivoset olivat tyytyväisiä vanhaan kotiinsa, uuteen rakennusprojektiin lähdettiin tukku toiveita täynnä.

– Visa nauttii rakentamisesta. Se on hyvää vastapainoa päivätyölle. Lisäksi rakentamisessa ja uuden talon suunnittelussa on jotain todella koukuttavaa ja innostavaa, Marja kertoo.

Perheen edellinen koti oli puutalo, ja samasta materiaalista piti tulla seuraavakin. Kun Visan työkaveri mainitsi, että hän on ennen rakentanut työkseen kivitaloja ja voisi tulla rakennusavuksi, teki pariskunta äkkikäännöksen. Sivosten toinen talo rakennettaisiin kivestä.

Huolellisuudessa ei koskaan voi olla liian hyvä. En sano, että edellinen talomme olisi tippaakaan huonosti tehty, mutta kyllähän siinäkin asiassa kehittyy, kun on jo toinen rakennusprojekti menossa”, Visa toteaa.
Projektin aikana Sivosten rakennustyömaalta varastettiin työkalut kahdesti. Molemmilla kerroilla vakuutus korvasi menetykset, mutta uusien työkalujen hankkimisesta koitui ylimääräistä vaivaa.
Kivitalo kokee suuren muutoksen siinä vaiheessa, kun seinät tasoitetaan ja harkot katoavat näkyvistä.

Puutaloon verrattuna kivitalo on fyysisesti raskaampi rakentaa, sillä runkokivet ovat painavia. Niitä siirrellään paikasta toiseen ja lopuksi ladotaan paikoilleen.

– Kun olin puutalon jo tehnyt, halusin uteliaisuuttani nähdä, millaista on rakentaa kivitalo. Kaikki aina varoittelevat, että kivitalo on kalliimpi, ja onhan se. Ero tulee rappauksesta, runko itsessään ei ole niin kallis, Visa kertoo.

Rakennustyömaalta varastettiin työkaluja kahdesti.

Uudessa rakennusprojektissa Visa vältti monia sudenkuoppia, sillä asioita osasi ennakoida paremmin.

– Esimerkiksi alaslaskuja ja kotelointeja osasi tehdä paremmin, kun tiesi, mitä pitää ottaa huomioon. Ei tullut enää hassuja pykäliä kattoon.

Lisää kuvia Sivosten kodista Marjan Instagram-tilillä @kotipaivakirja.
Alakerran aulassa on mukavasti tilaa lasten touhuta. Ilmavat ja sirot portaat ovat Gradon mallistosta.
Olohuoneeseen tuo tunnelmaa pilarimallinen takka, jonka tulipesää voi kääntää haluttuun suuntaan. Talon kaikkiin ikkunoihin on asennettu sälekaihtimet. Myös rullaverhoja mietittiin, mutta sälekaihtimet tuovat sopivaa näkösuojaa.

Kivitalon suunnittelu tilattiin arkkitehtitoimistolta. Perheen toiveina uuteen kotiin oli kolme lastenhuonetta, avara olohuoneen ja keittiön yhdistelmä sekä lapsiperheen arjen luksus: arkieteinen, jonne voi kätkeä kätevästi lasten ulko- ja sadevaatteet, rattaat, kengät ja asusteet. Niitä nelilapsisessa perheessä riittää.

Arkkitehdit Rabbe Tiainen ja Jens Rasmussen ehdottivat taloon monia mielenkiintoisia ratkaisuja, joille Sivoset näyttivät vihreää valoa. Arkkitehtien suunnittelutyön tulosta ovat muun muassa keittiön ja olohuoneen välissä oleva kulmaikkuna sekä talon persoonallinen ulko-ovi.

– Kulmaikkunan asennus oli ikkunatoimittajalta aikamoista säätämistä. Ensimmäinen toimitettu ikkuna oli väärinpäin, toinen liian pieni ja vasta kolmas sopiva. Onneksi lopputulos on upea, Marja kertoo.

Suurimman työn talon rakentamisessa teki perheen isä.

Arkkitehtien persoonallinen kädenjälki näkyy myös talon pesutiloissa. Sauna ja kylpyamme on erotettu toisistaan vain lasiseinällä, joka lisää tilan tuntua. Suihkuseinän laatat on ladottu kalanruotomalliin ja kaksi sadesuihkua sekä ledivalaistus luovat ylellistä tunnelmaa.

Keittiön työtaso on Hi-Macs-kivikomposiittia. Kauniin ulkonäön lisäksi Sivosille oli tärkeää, että materiaali kestää lapsiperheen arjessa.
Marja ja Visa Sivonen suunnittelivat ensin portaikon ja olohuoneen väliin metallisia pinnakaiteita, mutta päätyivät lopulta mustaruutuiseen lasiseinään. Se tuo ryhtiä muuten vaaleaan sisustukseen. Talon valaisimet hankittiin Halogen Galleriasta. Perhe on erityisen tyytyväinen portaikon valaisimiin.
Uniikki kulmaikkuna tuo paljon valoa keittiöön. Luonnolliset ikkunanpokat ovat valkolakattua mäntyä.

Marja ja Visa olisivat halunneet kylpyhuoneen lattiaan ja seiniin mikrosementtiä. Arkkitehtien suunnitteleman pitkän, koko kylpytilan poikki kulkevan lattiakaivon kanssa se ei kuitenkaan onnistunut. Ohut lattiamateriaali olisi jäänyt liian matalalle suhteessa lattiakaivoon. Tilalle valittiin isot, betonia muistuttavat laatat, jotka toistuvat osittain myös saunan seinässä.

Kodinhoitohuoneen kaapit suunniteltiin normaalia syvemmiksi, jotta pesukone ja kuivausrumpu saatiin piilotettua niiden sisään. Myös pyykkiteline voidaan kätkeä kaapistoon silloin, kun se ei ole käytössä. Kodinhoitotilat on erotettu muusta alakerrasta mustaruutuisten lasiovien taakse. Samanlainen ratkaisu on myös talon yläkerran wc:ssä ja olohuoneessa, jossa lasiseinä toimii tilanjakajana portaikon ja olohuoneen välissä.

Yläkerran portaikosta haluttiin tehdä erityisen hieno, sillä se näkyy ensimmäisenä, kun taloon astuu sisään. Sivoset valitsivat mustat sirot teräsportaat, joiden runko on sahalaitainen. Portaissa ei ole näkyviä kiinnikkeitä, eikä lasikaiteissa ole kaidetolppia. Askelmat ovat puiset.

– Lapsemme kummeilla on yritys, joka valmistaa upeita portaita. Oli itsestään selvää, että valitsemme portaat heidän mallistostaan, Marja sanoo.

Lattiasävyn valinta lähti liikkeelle ikkunanpokista, jotka ovat sisäpuolella puunväriset. Marja ja Visa eivät halunneet sisälle mustia ikkunanpokia, sillä ne olisivat olleet liian laatikkomaiset heidän makuunsa. Myös valkoinen väri hylättiin, kun pariskunta ihastui puunväriin.

– Sen jälkeen tuli paineita löytää ikkunanpokiin sopiva lattia. Saarnilattia oli lopulta ainoa, joka oli mielestämme yhteensopiva. Lattian valinnan myötä valitsimme keittiöön koivun väriä, Marja kertoo talon värimaailman muodostumisesta.

Rakennusprojektin aikana Marja piti huolta perheen lapsista, hoiti materiaalisuunnittelua ja valmistajien kilpailutusta. Visa keskittyi rakentamiseen. Sunnuntaisin oli lepopäivä.
Alakerrassa sijaitsevat lastenhuoneet ovat samankokoisia mutta eri mallisia. Lastenhuoneiden ikkunat ovat hieman tavallista korkeammalla paloturvallisuusvaatimusten vuoksi.

Marja toivoi keittiöön seinälamppuja, ja ne toimivat keittiösuunnittelun lähtökohtana. Siksi keittiöstä jätettiin yläkaapit kokonaan pois. Saarekkeeseen asennettiin keittotaso, jossa on integroitu liesituuletinmoduuli. Näin keittiö saatiin toteutettua ilman katosta roikkuvaa liesituuletinta ja näkymät keittiöstä olohuoneeseen sekä takapihan metsään ovat esteettömät.

Marjan ja Visan makuuhuone sijaitsee yläkerrassa omassa rauhassaan, sillä lasten makuuhuoneet ovat alakerrassa. Makuuhuoneen kokolattiamattoa Sivoset harkitsivat jo edelliseen asuntoonsa, mutta silloin uskallus ei vielä riittänyt.

– Kokolattiamattoa olisi voinut hyvin laittaa myös lastenhuoneisiin, sillä lapset rakastavat pehmeää materiaalia. Toki huoneissa ei silloin voisi esimerkiksi syödä, juoda tai vaikkapa maalata vesiväreillä, Marja pohtii.

Arkkitehdin persoonallinen kädenjälki näkyy sauna- ja pesutiloissa.
Kylpyhuone ja sauna muodostavat upean kokonaisuuden. Katto, saunan lauteet ja upotetun kylpyammeen ulkoverhoilu ovat lämpökäsiteltyä haapaa.
Yläkerran vessassa ja suihkussa on käytetty marmorilaattaa. Mustat suihkut ja mustareunainen suihkuseinä tuovat särmää muuten vaaleaan tyyliin.

Viime kesänä Visa urakoi pihahommissa. Talon ja autotallin väliin toteutettiin pergola, jonka vieressä on reilun kokoinen istutusallas kasveille. Siihen onnistuttiin upottamaan myös poreallas. Altaan sijainti on oivallinen lähellä sisäänkäyntiä sauna- ja kylpytiloihin.

– Olimme aina naureskelleet ihmisille, joilla on allas pihalla. Asuntomessuilla Mikkelissä tutustuimme kuitenkin kauniiseen altaaseen, ja aloimme harkita sitä myös itsellemme. Näin ne ajatukset muuttuvat, Marja naurahtaa.

Vaikka Sivoset ovatkin pääsääntöisesti tyytyväisiä taloprojektissa tekemiinsä ratkaisuihin, on rakennusprojekti herättänyt myös ajatuksia siitä, mitä olisi voinut tehdä toisin.

– Osa ikkunoista olisi voinut olla lämpöä heijastavia, jotta talo pysyisi kesähelteillä viileämpänä. Myös akustiikkalevyt olohuoneeseen olisivat olleet tarpeen jo alusta lähtien, Marja pohtii ja paljastaa samalla, että kaukaisissa tulevaisuuden haaveissa siintää vielä yksi taloprojekti.

Sivoset halusivat terassin toiseen kerrokseen, jotta maisemat olisivat mahdollisimman avarat. Käytännöllisyyttä tuovat portaat, jotka yhdistävät terassin pihan allasalueelle.
Kommentoi »