Lapsiperheen rapattu puutalo
Rakenna ja remontoi
Lapsiperheen rapattu puutalo
Perhe otti tietoisen mutta hallitun riskin, kun se ryhtyi rapatun hirsitalon koekaniiniksi. Muovia ei ole missään, vaan luonnonmukainen rakenne hengittää.
16.5.2014
 |
Meidän Talo

Perhe otti tietoisen mutta hallitun riskin, kun se ryhtyi rapatun hirsitalon koekaniiniksi. Muovia ei ole missään, vaan luonnonmukainen rakenne hengittää.

Käydessään Hyvinkään tulevalla asuntomessualueella perheen isäntä kiinnitti huomionsa yhteen käyttämättömään alaan. Hän tiedusteli kaupungilta mahdollisuutta ostaa se. Kaupunki suostui, jos järjestely sopisi Asuntomessuille.

Messuorganisaatiosta kerrottiin, että perheen pitäisi tehdä hakemus ja kertoa, millä idealla he tahtovat mukaan.

– Surffailin netissä ja sitten silmiini osui rapattu hirsirakennus Teksasissa. Ideoin hiukan samantyylisen talon, ja messujärjestäjät tarttuivat ehdotukseen.

Honkarakenne oli luonteva yhteistyökumppani, sillä yritys oli jo yli kymmenen vuotta kehitellyt Honka Fusion -konseptia. Siinä kiveä, terästä ja suuria lasipintoja on yhdistetty massiivihirteen ja moderniin arkkitehtuuriin. Piirustukset viimeisteltiin talotehtaan arkkitehdin kanssa.

Sitä ennen yhtiö joutui ottamaan aikalisän, sillä kivitalokortteli vaati samaa näköä kaikilta rakennuksilta. Hirsipinta päätettiin eristerapata, mutta sen turvallinen toteutus vaati lisäselvitystä. Rakennetta oli kehitelty yhdessä Tampereen teknillisen yliopiston kanssa jo vuodesta 2004, joten hankkeessa saatettiin tukeutua tuttuihin asiantuntijoihin.

Seinään asennettiin 15 kosteutta valvovaa anturia, mikä rauhoitti perhettä ja antaa arvokasta tietoa tulevia hankkeita varten.

Varmasti joku messuvieraista kysyy, miksi perhe ei sitten rakentanut kivitaloa, jos se näyttää sellaiselta.

– Hirsi antaa lämpöä, vaikka arkkitehtuuri on modernia, talon isäntä perustelee.

Lamellihirsi oli sopiva seinämateriaali, koska Honkarakenteen tuote ei painu tavallisen hirren tavoin. Näin painumisvaraa ei tarvitse ottaa huomioon ja materiaaleja saatettiin yhdistää.

Työ nopeutui huomattavasti hirren ansiosta, koska suurin osa sisäseinistä voitiin jättää puulle. Pintojen käsittely vahalla on monta kertaa helpompaa ja halvempaa kuin levyttäminen ja pinnoittaminen uudelleen. Ainostaan väliseinät rakennettiin kipsilevystä.

Aikasäästöä toi myös hiottu betonilattia alakerrassa, sillä se ei vaadi parkettia päälle. 250 mm paksu styroksi valun alla eristää tehokkaasti lattian.

L-mallisen talon sydämessä on rauhallinen sisäpiha. Korkeiden lasiovien läpi valo pääsee hienosti sisään oleskelutiloihin. Kun lasiovet aukaisee, piha ja sisätilat muuttuvat yhdeksi suureksi kokonaisuudeksi, jossa on helppo viihtyä. Lasiovet kestävät myös lapsiperheen vauhdikasta elämää.
Kauniit lasikaiteiset portaat johdattavat kerroksesta toiseen. Makuuhuoneet sijoittuvat yläkertaan. Tekolammen ja metsän vieressä sijaitsevasta talosta on hienot näkymät ympäröivään luontoon.
Yksinkertaisuus on toiminut suunnittelun ohjenuorana myös valoisissa saunatiloissa.
Hirsiseinät on vahattu sisäpuolelta.

Kommentoi »