Unelmien Talo&Koti

Paperitähdet ja kukka-asetelmat pukevat lapsiperheen puutalon rentoon jouluun – tässä kodissa sisustus ja huonejärjestys vaihtuvat vikkelästi!


Heidi rakastaa kotiaan, mutta ei epäröi muuttaa sitä tarpeen mukaan. Vanhempien makuuhuone on vaihtanut paikkaa jo neljä kertaa.
Kuvat Sari Rantanen
Talon monet vaiheet näkyvät hyvin pihan puolelta. Uusin lisäys on ruokailuhuoneen iso liukuikkuna, joka toimii myös ovena terassille. Se asennettiin 2016.

Heidi Mutka ja Marko Mäkinen asuvat omakotitalossa Karjaalla tyttäriensä Oonan, 13, Pepin, 12, ja Taikan, 10, kanssa. Perheeseen kuuluu myös Ursula-kissa.

Koti hurmaa kerroksellisuudellaan. Sotien jälkeen rakennettua taloa on jatkettu 1960-luvulla molemmista päistä. Neliöitä on nyt noin 125. Heidi on muuttanut huoneiden tyyliä ja käyttötarkoitusta useaan kertaan.

"Viimeisin huoneenvaihtorumbamme pyörähti käyntiin, kun halusimme lisäeristää olohuonetta. Remontin alta sohva siirtyi ruokailutilaan keittiön viereen. Huomasin, että muutoksen jälkeen olimme enemmän yhdessä, joten ruokapöytä on nyt luultavasti pysyvästi entisessä olohuoneessa.

Tytöt tarvitsivat myös enemmän omaa tilaa ja rauhaa, joten päätimme lohkaista osan entisestä olohuoneesta minun ja Markon makuuhuoneeksi. Taika ja Peppi saivat vanhan huoneemme talon vastakkaisesta päädystä.”

Olohuoneen taululista rajasi aiemmin erivärisiä seinäpintoja. Ne ovat olleet tummansiniset ja siniraitaiset sekä maitokahvin väriset ja vähän vaaleammat.
Sohva on Ikeasta ja pöytä Jyskistä.
Suloinen minimaailma tuo lähestyvän joulun viestiä. Taustan lokerikko on ollut alun perin Billnäsin virkailijakerholla. Sisältä löytyi pingismaila, palloja ja perjantaipullo.
Ursula-kissan lempipuuhaa on tarkkailla, mitä ulkona tapahtuu.
Pompom-pallot koristavat olohuoneen ikkunaa.

”Näin jossain kuvan mustapuitteisesta ruutulasiseinästä tilanjakajana. Niinpä suunnittelin sellaisen uuteen makuuhuoneeseemme, ja Marko ja isäni tekivät sen. Alun perin rakenne piti lasittaa, mutta nyt alan kallistua siihen, että pelkkä verho riittää. Puolivuotiaan Ursula-kissamme nenänjälkien jatkuva siivoaminen ruuduista olisi aika rasittavaa.

Sisustustyylinikin on vaihtunut useita kertoja. Muuttaessamme tänne sisustin maalaisromanttisesti, sen jälkeen tuli selkeä sininen vaihe ja lasten synnyttyä aloin kaivata yksinkertaisempaa ja helpompaa sisustusta. En enää ehtinyt järjestelemään pikkuesineitä.

Sanat rento, kotoisa ja kikkailematon kuvaavat nykyistä tyyliäni. Seinissä ja huonekaluissa on niukasti värejä, mutta eloa saa kukilla ja tekstiileillä. Tyynyjen lisäksi tykkään paljon pöytäliinoista.”

Olohuoneesta on käynti keittiöön.
Heidi rakastaa kauniita yksityiskohtia.
Kun taloon laitettiin takka, olohuoneen paikalla oli ruokailutila. Siksi tulipesä haluttiin korkealle. Ratkaisu tuntuu edelleen hyvältä.

”Kalusteissamme on paljon Ikeaa mutta myös kirpputorilöytöjä, huutokaupoista ostettua ja itse tuunattua. Esimerkiksi keittiön komistuksena on musta vitriinikaappi, jonka isäni kokosi Ikean Hemnes-lipastosta ja serkkuni talon vanhoista ikkunoista.

Ursula-kissa on uusi sisustusvaikuttaja kodissamme. Se laittaa arkailematta asetelmiani uusiksi. Joulukuusenkin paikkaa täytyy harkita tarkkaan. Ruokailuhuoneessa se olisi oven takana turvassa. Tai sitten laitamme olohuoneen kattoon koukun ja ripustamme kuusen siihen latvastaan kiinni."

Ruokailuhuoneen ilmavan tilanjakajan takana on vanhempien makuuhuone.
Ruokailuhuoneen tuolit ovat Jyskistä. Ne muistuttavat designtuoleja, mutta niissä on Heidin mielestä parempi istua. Pigalle-valaisin on Tammisaaren Popanasta.
Ruokailuhuoneen pariovien keltainen väri on muisto ajasta, jolloin ruokailuhuoneen ja makuuhuoneen paikalla oli kirkkaankeltainen olohuone. Heidiä melkein harmittaa, että väri hävisi eristeremontissa.
Keltainen väri toistuu Ikean pöytäliinassa.
Keittiössä on tilaa ruokapöydälle. Takana näkyy olohuone.
Taika, Oona ja Peppi viihtyvät vanhassa ja rennossa talossa. Taustalla olevan vitriinin Heidin isä teki Ikean Hemnes-lipastosta ja vanhoista ikkunoista.
Keittiössä on tehty pikkuremppaa. Yläkaapit korvattiin hyllyillä ja maalaisromanttisen kauden beiget laatat valkoisilla. Ilme keveni heti.
Kukat ja pikkuesineet lisäävät väriä ja eloa muuten rauhalliseen sisustukseen. Joulu hiipii pikkuhiljaa keittiöönkin.
Ikkunattomassa välieteisessä on Heidin työpiste. Koska ulos ei näe, ajatus ei lähde harhailemaan ja tekemiseen on helpompi keskittyä.
Hyllyllä on koekäytössä Econ Black & White 6086 -tapetti.
Eteisen lipasto on Heidin rakkain huonekalu. Se on alun perin ollut hänen isovanhemmillaan, ja nyt se palvelee jo kolmatta sukupolvea.

Heidi: Tällaisia pintaremontteja meillä on tehty, esimerkiksi!

  • Tapetin valinta kannattaa aloittaa ehdokkaiden koekäytöllä. Tulostan tapeteista kuvat vaikka työpisteen hyllylle. Sitten hankin kiinnostavimmista malleista palaset ja kiinnitän ne sinitarralla seinään. Kun kuosia katselee päivästä toiseen, tilan värien yhteispelin toimivuuden näkee eri valaistuksissa. Valinta ei voi mennä vikaan!
  • Krakelointimaalasin Pepin ja Taikan huoneen seinän lähes 20 vuotta sitten. Krakelointitekniikassa kosketuskuivalle pohjamaalille vedetään toinen väri nopeammin kuivuvalla maalilla. Käytännössä minä telasin pintamaalia ja ystäväni kuivasi sitä vieressä föönillä. Kokeilimme tekniikkaa ensin vaakatasossa, ja se sujui helposti. Pystyn seinän maalaaminen oli vaikeampaa!
  • Struktuurimaalasin keittiön ja olohuoneen seinät Tikkurilan harmaalla Tunto Hieno -maalilla. Sen alla on melkein musta perusmaali. Levitin Tunto Hienoa lastalla, pensselillä ja sienellä. Opettelin tekniikkaa YouTubesta ja harjoittelin astiakaapin taakse jäävään seinään. Eniten aikaa meni listojen ja ovenpielien teippaamiseen.
  • Kalusteet saavat maalilla monta elämää. Keittiönpöytämme on alun perin puuvalmiina 1990-luvun lopussa ostettu Ikean Turku. Ensin maalasin jalat valkoisiksi, sitten ne vaihtuivat kellertäviksi ja nyt se on kokonaan valkoinen.
  • Eteisen laminaattilattian ajattelin maalata seuraavaksi. Netin keskustelupalstojen mukaan lopputuloksen pitäisi kestää hyvinkin – ainakin voin kokeilla.
Vierashuone eli tupakkahuone eli konjakkihuone oli vielä vähän aikaa sitten vanhempien makuuhuone.
Komea metalliristikko ja kevyt verho erottavat makuuhuoneen ruokailuhuoneesta.
Lasimaalaus on talon edellisen omistajan tekemä – hän oli lasitaiteilija.
Eco Front -tapetti on Värisilmästä.
Myös kylpyhuoneen ikkunassa on edellisen omistajan tekemä lasimaalaus.
Oonan huone on sisustettu valkoisella ja mustalla. Sängyn taustaseinä jää näkymättömiin, mutta se on maalattu tummanharmaaksi tuomaan ryhtiä ja särmää tilaan.
Kun tytöt alkoivat tarvita enemmän omaa rauhaa, Peppi ja Taika saivat vanhempien makuuhuoneen omaan käyttöönsä.
Joulu on tullut tyttöjen huoneeseen.

Heidin sisustusvinkit

Sisusta itsellesi. Aika moni lähtee varustamaan kotiaan vieraita varten, vaikka he viipyvät siellä vain hetken. Jos itse viihtyy, niin kyllä viihtyvät vieraatkin!

Kokeile rohkeasti. Usein sanotaan, että kirkkaisiin väreihin kyllästyy, mutta olen eri mieltä. Olohuoneemme oli 19 vuotta kirkkaankeltainen eikä kyllästyttänyt lainkaan.

Käytä leikkokukkia. Niillä saa sisustukseen väriä ja vuodenajan tuntua.

Vähennä valoja. Pidän epäsuorasta valosta ja useista valonlähteistä. Ne luovat mukavamman tunnelman kuin yleisvalo.

Julkaistu: 7.12.2018