Kotivinkki

Luovaa ja leikkisää! Lapsiperheen kaupunkikoti saa hymyn huulille – ”Välillä täällä on kuin sirkuksessa, mutta sellaista elämä on”

Luovaa ja leikkisää! Lapsiperheen kaupunkikoti saa hymyn huulille – ”Välillä täällä on kuin sirkuksessa, mutta sellaista elämä on”
Tummanpuhuvasta goottiluolasta kuoriutui luovien sisustajien Laura Lähdesmäen ja Jannis Mavrostomosin käsissä aurinkoinen ja leikkisä koko perheen koti.
Julkaistu: 13.7.2020

Leikkisästi ja värikkäästi sisustettua kotia katsoessa ei uskoisi sen olleen tummanpuhuva, samettiverhoilla ja hologrammitauluilla sisustettu goottiluola, kun Laura Lähdesmäki ja Jannis Mavrostomos tulivat asuntoesittelyyn. Edes olohuonetta hallinnut täysi kokoinen moottorisahaajanukke ei säikäyttänyt pariskuntaa.

Projektijohtaja Laura Lähdesmäki ja luova johtaja ja osakas Jannis Mavrostomos sekä pojat Emil, 5, ja Anton, 3, asuvat vuonna 1928 valmistuneessa kerrostalokodissa Helsingin Kalliossa. 72 neliön kodissa on neljä huonetta ja keittiö.
Laura ja Jannis sisustavat sillä periaatteella, että samat esineet eivät löydy joka kodista.
Vaaleanpunainen seinä antaa upean taustan taulukollaasille. Keskellä roikkuva kudottu mela on Ferm Livingin valikoimista. Ikonista sienijakkaraa valmistetaan muun muassa Turun vankilassa.

Mikä sai teidät tarttumaan asuntoon sen hurjasta ulkoasusta huolimatta?

Olimme etsineet uutta kotia jo reilun vuoden. Kalliossa on todella harvoin myynnissä näin isoja asuntoja, joten tiesimme, että se menee nopeasti kaupaksi, jos emme siihen tartu. Kieltämättä oli aika kuumottava fiilis astua sisään kaiken krumeluurin ja goottirekvisiitan joukkoon. Ehkä hurjimpia olivat hologrammitaulut, joiden silmät tuntuivat seuraavan sinua. Piti todella pinnistellä, että pystyi mielessään näkemään kaiken valkoiseksi maalattuna.

Kävimme katsastamassa kodin kahteen kertaan, varmuuden vuoksi. Mittavan sisäremontin vastapainoksi taloyhtiö oli hyvässä kunnossa. Julkisivu ja putket oli tehty ja bonuksena oli taloyhtiön upea yhteinen saunaosasto.

Seinällä on Janniksen Ikean lautasille maalaamat perhepotretit. Idean hän sai Donna Wilsonin naamatauluista. Ruokapöydän tuolit ovat Lauran kummitädiltä, ja pöytä löytyi Lauran vanhemmilta.
Olohuoneen lipasto on täydellinen paikka vaihtuville asetelmille. Hauskat puuesineet ovat Donna Wilsonin.
Tuoliryijy-idean Laura bongasi Muita ihania -blogista. Ryijyjen valmistaminen on koukuttanut molemmat. Ensiksi kurssin kävi Jannis, sitten Laura. Asunnon kellarikomerosta löydetty wieniläistuoli sai värikkäät sukat.

Mitä kaikkea remontoitte?

Kaikki pinnat vaativat uusimista. Maalasimme seinät, katot ja lattiat valkoisiksi. Uudistimme keittiön välitilan ja vaihdoimme tason. Vierashuoneen seinään puhkaisimme ikkunan, jotta saimme hieman luonnonvaloa takana sijaitsevaan makuusoppiimme. Hieman painetta toi se, että olin viimeisilläni raskaana, kun aloitimme remontin. Emil syntyi viikko sen jälkeen, kun olimme muuttaneet.

Valkoista aikakautta kesti muutaman vuoden, kunnes maalasimme seinät vanhalla roosalla eli Tikkurilan Budoaari -sävyllä ja vienosti vihertävällä Tikkurilan Riisi -sävyllä. Muutos on huomattava, ja värit nostavat sisustuksen aivan uudella tavalla esiin.

Hallissa sijaitsevan keittiön välitilan laatoituksen ja betonitason Laura ja Jannis suunnittelivat ja tuttu remonttimies toteutti. Muutoin keittiö on alkuperäisessä kunnossa. Valo tulee keittiön takana sijaitsevasta lastenhuoneesta.

Millaisia sisustajia olette?

Onneksi olemme samanhenkisiä: luovia ja aikaansaavia. Emme kauheasti pohdi ja puntaroi, vaan teemme innolla ja intuitiolla. Tavaroiden kierrätys on meille arkea. Melkein kaikki huonekalumme ovat kirppikseltä. Olemme kovia tekemään itse, ja se saa näkyä. Toivomme, että meillä olisi paljon sellaista, jota ei löydy ihan joka kodista.

Ideoimme molemmat, mutta toinen toteuttaa -periaate on toiminut hyvin. Viihdymme kotona ja haluamme, että se on meidän näköisemme.

Mikä tyynymeri! Jättikokoinen sänky on ihan paras paikka peuhata. Jaakko-kummin huoneeksikin kutsuttu vieras- tai leikkihuone on kodin käytetyin tila. Siellä kuivataan myös pyykit.
Kerrossänky on hyvä valinta pieniin tiloihin. Sänky on suunnittelijoiden Aalto & Aalto prototyyppi, joka ei koskaan mennyt tuotantoon asti. Se löytyi kierrätysryhmästä. Laura ja Jannis teetättivät suunnittelijoilla sänkyyn uuden talokaton ja alaikkunan, koska vanhat olivat niin huonossa kunnossa.
Kun säilytys on nostettu seinille, tilaa vapautuu leikeille.
Vaaleat pinnat tuovat värikkäät kalusteet hienosti esiin. Lelut ja muut tärkeät ovat käden ulottuvilla ja silti siististi rivissä.

Nyt perheenne on kasvanut nelihenkiseksi. Toimiiko koti toiveittenne mukaan?

Olemme edelleen supertyytyväisiä kotiimme. Vanhassa talossa on korkeat huoneet, ja se tuo tilan tuntua. Huonetilat ovat muokattavissa, jos pojat haluavat tulevaisuudessa omat huoneet. Lisäksi sijainti keskellä vilkkainta Helsinkiä on paras meille, jotka emme omista autoa ja haluamme kulkea työmatkatkin kävellen.

Se, mistä on täytynyt tinkiä, on säilytystila. Kaappitilaa on minimaalisesti, joten se pitää käyttää tarkasti hyödyksi. Toistaiseksi vähimmällä käytöllä on lastenhuone, kun kaikki leikit ja muut keskittyvät olo- ja vierashuoneeseen. Onneksi sinne ovat vielä toistaiseksi mahtuneet myös vaatteiden kuivatustelineet ja molempien tee itse -verstaat. Onhan täällä välillä kuin sirkuksessa, mutta sellaista elämä on.

Matti Pikkujämsän taulu oli Lauran ja Janniksen ensimmäinen taidehankinta. Se oli esillä Lokal -galleriassa ja herätti heissä välittömän reaktion. Taulu tekee onnelliseksi joka päivä. Ikkunoiden takana on vanhempien makuutila.
Kommentoi »