Unelmien Talo&Koti

Havujen tuoksua, olkipukkeja ja liitutaulukuusi! Sannan ja Peten perheen joulukodissa uusi ja perinteinen sekoittuvat suloisesti

Havujen tuoksua, olkipukkeja ja liitutaulukuusi! Sannan ja Peten perheen joulukodissa uusi ja perinteinen sekoittuvat suloisesti
Sanna Länsivierron ja Pete Hinkkurin perheessä joulu on oma vuodenaikansa, joka alkaa jo marraskuussa. Kotiin leviää tuoreiden havujen, eukalyptuksen ja juuri paistettujen piparkakkujen tuoksu.
Julkaistu: 29.11.2019
Perhe muutti yksiöstä Vallilasta vuonna 1952 rakennettuun kolmioon Käpylään. "Puu-Vallilan tunnelmasta oli vaikea luopua, mutta onneksi Käpylässä on samaa taikaa. Olemme kotiutuneet tänne ihanasti." Keittiö on kodin sydän. Sanna ja lapset askartelevat ja leipovat keittiönpöydän ääressä. Aikuisseurassa juodaan viiniä ja syödään yhdessä.
Sannan ja Peten keittiö on valoisa ja suloisen 50-lukulainen. Modernien kaappien vastapainona on Smegin klassinen jääkaappi. Antiikkituolit olivat jo edellisessä kodissa. Tapetti on Majvillanin Sweet Cotton ja matto Sannan ompelema. Linjakas sivupöytä löytyi kirpparilta.
Keittiön rustiikkinen tiiliseinä on tyyliin sopiva tausta. Se on alkuperäinen.
Sannan asetelmat ovat rentoja ja luonnonmukaisia. Mukana on usein kynttilöitä ja havunoksia.
Kolmivuotias Alma maistelee suloisia herkkuja.
Sanna leipoo mielellään. Joulua kohti kotona alkaa tuoksua pullalta, pipareilta ja pieniltä maustekakuilta, jotka on maustettu matchalla ja puolukalla. Ystävät saavat joululahjaksi Sannan leipomaa saaristolaisleipää.
Joka jouluksi kokeilen ainakin yhtä uutta ohjetta. Testattu on sekä tikkunekut että glögit.
Perhe ei hanki kotiin joulukuusta, vaan lapset saavat koristella kuusen isovanhempien luona maalla. Sanna maalasi olohuoneen seinään liitutaulumaalilla alueen ja Pete piirsi siihen liidulla joulukuusen lasten iloksi. Jännitys tiivistyy, sillä tontut ovat tuoneet kuusen juurelle jo muutaman lahjapaketin. Oven kuusikoristeen Sanna leikkasi vanhasta nahkatakista kierrätyshenkeen.
Tonttujen pajassa on tänä vuonna ollut käytössä mustaa ja valkoista paperia. Kortit on askarreltu liimaamalla oksanpätkiä kuusen muotoon.
Olohuone ja keittiö ovat yhtenäistä tilaa. Männynoksa lasipurkissa tuo kotiin jouluista tunnelmaa ja metsän tuoksua. Sanna ja Pete tykkäävät laittaa kodin jouluiseksi, vaikka suuntaavatkin aatoksi maalle mummolaan. He ovat hioneet vanhoja pariovia sen verran, että ovat saaneet kauniin puupinnan näkyviin. Avoimen oven takana on makuuhuone. Sohva on Stockmannilta ja vanha laatikko mamman peruja.
Sannan isä, Alman ja Oivan paappa, nikkaroi perheelle jouluseimen. Seimi puisine hahmoineen nostetaan ikkunalaudalle jo viikkoja ennen joulua. Tänä vuonna sen paikka on lastenhuoneessa. Maljakossa on kuusenoksia, joilla roikkuu numeroituja piparkakkuja. Se on lasten joulukalenteri.
Ihanaa, että kerrostalomme ikkunoihin alkaa ilmestyä paperitähtiä jo marraskuussa.
"Lasten myötä koristeluumme on tullut leikkisyyttä. Tyylimme on kuitenkin melko minimalistinen. Joululiinoista tai -verhoista en välitä", Sanna sanoo.
Sanna ja Pete kiersivät tuulen tiputtamia oksia ympyröiksi, ja Sanna somisti ne havuin ja eukalyptuksen oksin. Kiinnittimenä on taipuisaa rautalankaa.
Sanna alkaa koristella kotia hyvissä ajoin ennen joulua. Hänen suosikkejaan ovat perinteiset suomalaiset koristeet, kuten olkipukit ja enkelikellot. Sanna tekee koristeita myös itse tai yhdessä Oivan ja Alman kanssa. Materiaalit he poimivat luonnosta.
Oiva ja Alma jakavat yhteisen huoneen. Lastenhuoneen lempeä tunnelma syntyy vaalein sävyin pienellä mustan terästyksellä.
Oiva nukkuu vielä pinnasängyssä, Almalla on jatkettava vuode. Alman sängyn telttakatoksen Sanna hankki Granitista. Äiti ja lapset keräsivät metsäretkellä tippuneita oksia ja askartelivat niistä tähtiä ikkunaan. Nukenvaunut paappa teki Almalle yksivuotislahjaksi. Jättipupu on Miffy-valaisin.
Kommentoi »