Uniikit villalangat sienillä värjäten – näin loihdit verihelttaseitikillä upeita punaisen ja oranssin sävyjä
Sienivärjäys
Uniikit villalangat sienillä värjäten – näin loihdit verihelttaseitikillä upeita punaisen ja oranssin sävyjä
Nyt on paras aika vaeltaa metsässä ja kerätä sieniä. Valmista väriliemet kuivatuista verihelttaseitikeistä ja upota villalankasi värjäytymään. Tuloksena saat punaisen ja oranssin sävyisiä lankoja.

Langanvärjäys verihelttaseitikillä – tarvikkeet:

 • 150 g valkoista Novita 7 veljestä -lankaa tai muuta sopivaa villa- tai villasekoitelankaa
 • 5 litran kattila (emali- tai teräs-)
 • keittolevy
 • lämpömittari, esimerkiksi paistolämpömittari
 • lusikka
 • vaaka
 • vyyhdinpuut tai esimerkiksi sopivan kokoinen pahvilaatikko
 • etikkaa
 • alunaa (15 g)
 • ämpäri
 • kuivattua verihelttaseitikkiä: 25 g lakkeja ja 5 g jalkoja
 • kauha
 • hieman valkoista puuvillalankaa.

Langanvärjäys verihelttaseitikillä – ohje:

Kiedo lanka kerältä vyyhdiksi.

1. Vyyhditä lanka neljälle pitkälle vyyhdille. Tee kaksi 50 g vyyhtiä ja kaksi 25 g vyyhtiä. Vyyhditys onnistuu vyyhdinpuiden avulla, mutta voit vyyhdittää lankasi myös kieputtamalla sitä esimerkiksi pahvilaatikon tai tuolinjalkojen ympäri. Tee vyyhdeistä pitkiä (70–80 cm), jotta saat ne solmuun.

Solmi pasmalangat.

2. Sido vyyhtien alku ja loppu yhteen. Sido vyyhdit löyhästi puuvillalangalla neljästä eri kohtaa. Nämä pasmalangat estävät vyyhdin sotkeentumisen värjätessä.

Solmi vyyhti tiukasti, jotta saat monisävylankaa.

3. Solmi vyyhdit yhdestä tai kahdesta kohtaa. Solmujen alla oleva alue ei värjäydy, jos solmu on napakka. Upota solmitut vyyhdit ämpäriin kädenlämpöiseen veteen, jotta ne kostuvat.

Verihelttaseitikit värjäävät liemen voimakkaasti.

4. Keitä verihelttaseitikin lakeista väriliemi. Pane 25 grammaa verihelttaseitikin lakkeja kattilaan. Lisää 2,5 litraa vettä. Keitä lientä 45 minuuttia.

5. Anna liemen jäähtyä 40 asteeseen. Lisää kylmää vettä noin 0,5 litraa haihtuneen veden tilalle. Sieniä ei siivilöidä pois liemestä vaan ne saavat olla mukana värjäyksen ajan.

Lisää alunaa.

6. Lisää 5 grammaa (vajaa ruokalusikallinen) alunaa väriliemeen. Sekoita hyvin. Lisää ensimmäinen 50 gramman vyyhti väriliemeen.

Laita lanka syvälle väriliemeen.
Lämmitä liemi ja anna sen jäähtyä.

7. Nosta lämpötilaa hitaasti 80 asteeseen. Anna langan värjäytyä tunnin ajan ja jäähtyä väriliemessä, kunnes liemen lämpötila on noin 40 astetta.

Nosta lanka jäähtyneestä liemestä.

8. Nosta vyyhti pois liemestä. Avaa solmut ja huuhtele vyyhti etikkavedessä. Puoli korkillista etikkaa / 5 litraa vettä riittää. Huuhtele vyyhtiä puhtaalla vedellä, kunnes väriä ei enää lähde.

Huuhtele etikkavedellä ja puhtaalla vedellä, kunnes väriä ei enää irtoa.

9. Lisää kerran käytettyyn väriliemeen 2 g alunaa. Ota pienempi valmiiksi kostutettu 25 g vyyhti. Pane vyyhti väriliemeen. Nosta lämpötila hitaasti 80 asteeseen. Anna värjäytyä tunnin ajan ja jäähtyä väriliemessä, kunnes liemen lämpötila on 40 astetta.

10. Tyhjennä kattila. Jos väriliemesi näyttää näiden kahden värjäyksen jälkeen vielä voimakkaalta, voit säästää sen ämpärissä ja värjätä myöhemmin jonkun ylimääräisen pikkuvyyhdin lisää.

Voit jatkaa värjäystä, vaikka ensimmäisen lankaerän jälkeen liemen värivoima onkin matalampi. Tee toinen, keltaisempi liemi verihelttaseitinkin jaloista.

11. Keitä verihelttaseitikin jaloista väriliemi samalla tavalla kuin keitit lakkiliemen. Toista ohjeen kohdat 3–8 ja värjää kaksi keltaista vyyhtiä.

12. Kun värjäys on valmis, avaa vyyhtien solmut ja huuhtele lanka etikkavedessä.

Jos solmut ovat olleet sopivan napakat, on langassa myös värjäytymättömiä kohtia.

13. Kuivata vyyhdit ilmavasti. Varo suoraa auringonvaloa, sillä se voi kauhduttaa väriä.

Vinkki!

Löysitkö paljon sieniä? Tee toinen värjäys harmaalla langalla. Saat uusia sävyjä, sillä langan pohjaväri muuttaa värjäystulosta.

Mikä verihelttaseitikki?

 • Verihelttaseitikki on pieni, myrkytön kuivien kangasmetsien sieni, jota löytää elokuusta syyskuuhun.
 • Lakki on 2−8 cm leveä. Lakin pinta on kellanruskea tai oliivinruskea. Heltat ovat verenpunaiset. Myös keltaisen jalan tyvessä näkyy punaista.
 • Verihelttaseitikin antamat punaiset, oranssit ja keltaiset värit ovat erittäin kestäviä, jos värjäys on tehty huolellisesti. Mitä vanhempi sieni, sen parempi väri.
 • Jos haluat 30 g kuivia sieniä, tarvitset puoli kiloa tuoreita sieniä. Värjää ulkona tai tilassa, jossa on hyvä tuuletus, sillä tuoksu on vahva.
Verihelttaseitikkiä kuivattuna. Jalat kannattaa erotella lakeista jo ennen kuivatusta.

Kommentoi »