Lampun valinta - poimi vinkit
Rakenna ja remontoi
Lampun valinta - poimi vinkit
Energiansäästölamppu vai ledi? Lämmintä vai kylmää valoa? Lue vinkit sopivan lampun valintaan.
29.12.2016
 |
Kotivinkki

1. Yleisvalaistukseen sopivat led- ja energiansäästölamput. Halogeenilamput ovat poistumassa markkinoilta kiristyneiden energiavaatimusten takia. Energiatehokkailla led-valoilla voi valaista lähes koko kodin, eivätkä ne sisällä elohopeaa, kuten energiansäästölamput tai loisteputket.

2. Tarkista lampun kanta. E kertoo kierrekannasta, G tai GU nastakannasta. Varmista, että lamppu mahtuu valaisimeen. Mitat ilmoitetaan pakkauksessa.

3. Hehkulamppujen wattimäärä kertoo valon tehon eli sähkönkulutuksen. Ledeissä ja energiansäästölampuissa tärkein luku on lumen (lm), joka kertoo lampun tuottaman valon määrän. Mitä suurempi se on, sitä enemmän valovirtaa. 600–900 lumenin lamppu vastaa 60 watin hehkulamppua.

4. Kandela (cd) kertoo valaistusvoimakkuudesta tiettyyn suuntaan. Mitä kapeampi valokiila, sitä tehokkaampi lukulamppu.

5. Valon värin yksikkö on kelvin (K). Värilämpötila vaihtelee kotona lämpimästä kellertävänvalkoisesta (2700 K), kylmään, sinertävänvalkoiseen valoon (5000 K). Hehkulampun värilämpötila on 2700 K. Työtiloihin suositellaan hyvin värejä toistavaa 4000 kelvinin valoa.

6. Keittiössä vaaditaan valaisulta eniten. Asenna hyvä yleisvalo sekä lisävaloa esimerkiksi yläkaappien alle. Näin ne eivät häikäise.

7. Ruokapöydässä toimii ripustettava valaisin. Ripusta se tarpeeksi korkealle mutta ei liian ylös, jottei valo hajaannu liikaa. Jos pöydässä työskennellään, vaihda lumen-arvoltaan suurempi polttimo.

8. Työ- ja lastenhuoneessa tulee olla perusvaloa ja työvalaisin. Työvalo ei saa häikäistä tietokonenäytön tai pöydän kautta. Monitoimitilaan käy kiskovalaisin, jossa on eri suuntiin asetettavat kohdevalot.

9. Entä sitten, kun lamppu palaa loppuun? Led- ja energiansäästölamput tulee viedä sähkölaiteromun keräykseen. Energiansäästölamput ja loisteputket voi viedä myös vaarallisen jätteen keräykseen. Hehkulamput ja halogeenit puolestaan ovat sekajätettä. Muistisääntö: H-alkuiset lamput kuuluvat sekajätteeseen. Jos et ole varma, mikä lamppu on kyseessä, palauta se sähkölaitteena. Keräyspaikkoja sähkölaiteromulle ja vaaralliselle jätteelle löydät osoitteesta kierrätys.info.

Kommentoi »