Meidän Talo

Lammi-Kivitalo Sampo: luksusta järven rannalla

Mainos
Laadukkaista materiaaleista rakennetussa kodissa on häivähdys julkisen tilan henkeä. Siitä huolimatta elegantissa Lammi-kivitalossa on kodikas tunnelma.
Teksti Tuomas Lehtonen
Kuvat Toni Härkönen

Nelihenkisen perheen unelmasta on kasvanut reilussa vuodessa komea, kaksikerroksinen kivitalo. Perhe halusi välttää painajaismaisen taistelun tiukkojen aikataulujen puristuksessa ja päättivät teettää koko projektin alusta loppuun ammattilaisvoimin.

Päätös ammattilaisten käyttämisestä on kantanut hedelmää. Kuukausi ennen messuja talo on viimeistä listaa myöten valmis ja kalusteetkin on jo kannettu sisään. Lopputulosta kelpaa katsella kriittisemmälläkin silmällä.

Mitkä ovat messurakentamisen suurimmat plussat ja miinukset?

– Hyviä puolia ovat messualueen sijainti ja alueen kaikkien tonttien sekä rakennusten valmistuminen samanaikaisesti. Messualue on kaupungille käyntikortti ja siksi alueen rakentamiseen panostetaan erityisesti. Uimarannat ja leikkialueetkin tulevat lähelle.

– Huono puoli on se, että vaikka messurakentaja saakin laadukkaat materiaalit alennuksella, ne tulevat kuitenkin maksamaan paljon. Messuilla kaikki tavarantoimittajat haluavat esitellä rakentajan kustannuksia nostavia normaalia tasokkaampia ratkaisujaan.

Mikä budjetin osa ylittyi eniten?

– Pohjatyöt tulivat odotettua kalliimmiksi.  Samoin materiaalivalinnoissa budjetti ylittyi. Lisäsimme myös taloon matkan varrella neliöitä ja teimme alustavaan suunnitelmaan jonkin verran muutoksia. Nämä kasvattivat myös kustannuksia.

kuva
Järvenpuoleiselle piha-alueelle tehty lasten uima-allas joutuu tosikäyttöön messujen jälkeen.
kuva
Kodin sisäpintojen maltillinen värimaailma jatkuu huonekaluissa, jotka ovat väriltään pääasiassa valkoisia ja mustia. Oleskelutiloissa hauskoina väripilkkuina toimivat akustiikkalevyt.
kuva
Makuuhuone eroaa muista tiloista räväkillä värivalinnoillaan. Mustaksi maalatut seinät päällystettiin kulta- ja hopeahippuja sisältävällä Stardust-lasyyrillä. Lattiassa on kokolattiamatto.
kuva
Aputiloissakin on satsattu väljyteen. 13-neliöinen kodinhoitohuone on jaettu pukuhuone- ja apukeittiötilaksi. Huoneen kiintokalusteet ovat Noblessan.
kuva
Pesuhuoneen katossa on Helon Taika-paneeli. Suihkun voi ottaa katosta tai seinältä.
kuva
Peilin taakse asennetut led-valot luovat wc-tilaan lilaa valoa. Wc-istuin on Geberitin.
kuva
Koska lattialaatan kuviointi on voimakas, seinäpinnoissa päätettiin käyttää hillittyjä, murrettuja harmaan säyvjä. Kaapisto on merkiltään Noblessa.
kuva
Pesutiloissa on käytetty pienempiä ja kiiltoasteeltaan karkeampia laattoja kuin kodin kuivissa huonetiloissa. Laatat ovat Pukkilan Roberto Cavalli -sarjaa. Saunan kalusteet ovat Helon. Poreamme on luonnollisesti etenkin perheen kolme- ja kahdeksanvuotiaiden tytärten mieleen.
Julkaistu: 9.7.2014
Katso myös nämä