Avotakka

Voiko koti tämän idyllisempi ollakaan? Lähtölaskenta jouluun on alkanut Marian ja Joonaksen puutalokodissa Turun Portsassa

Voiko koti tämän idyllisempi ollakaan? Lähtölaskenta jouluun on alkanut Marian ja Joonaksen puutalokodissa Turun Portsassa
Maria ja Joonas valmistautuvat jouluun ensimmäisessä omassa kodissaan idyllisellä Port Arthurin asuinalueella Turussa. Heidän viehättävä puutalokotinsa on yksi Suomen kaunein koti 2018 -ohjelman finalisteista.
Julkaistu: 27.11.2018
Armas-kissan lempipaikka on yläkertaan johtavassa portaikossa. Portaikon seinät on maalattu vihreiksi Tikkurilan Nefriitti-sävyllä, joka muuttaa ilmettään päivänkierron mukaan.

Ohikulkija saattaa erottaa vihreän talon ikkunasta pikkuruisen valkoisen naamataulun. Armas-kissanpentu on juuri muuttanut kotiin, joka on valokuvaaja, asiakaspäällikkö Maria Salosen ja projektipäällikkö Joonas Salosen ensimmäinen oma. Jouluvalot tuikkivat Port Arthurin puutalojen ikkunoissa ja sisäpihojen pensaissa. Maassa on hento lumipeite, ja lähtölaskenta jouluun on alkanut.

Armas on Marian ja Joonaksen hartaasti toivoma joululahja. Pariskunta on aloittanut jouluvalmistelut jo hyvissä ajoin.

– Maria alkaisi laittaa kotiin joulukoristeita jo juhannuksena, jos vain voisi. Sen verran ihanasti jouluhullu hän on, Joonas sanoo.

Ruokailutila ja olohuone ovat yhdessä. Joonas kaivoi hirsiseinän esiin pinkopahvin alta ja kunnosti sen. Vaaleanpunainen lipasto on Marian mummin vanha.
Maria ja Joonas sijoittivat ruokatilan pöydän siten, että ruokailijat voivat ihailla kaunista kakluunia.
Joonas rakensi kuusipuisen ruokapöydän itse jo edelliseen kotiin, mutta tässä kodissa se pääsee todella oikeuksiinsa. Pöydän pinta on valkovahattu Osmo Colorilla. Modernit tuolit ja Tori.fi:stä löytynyt vanha kattokruunu tuovat kontrastia. Tauluseinä on Marian idea.
Olohuoneen suuri kakluuni on pariskunnan itse kunnostama. Se on kullattu Liberon kultamaalilla.
Joulukuusi on niin suuri kuin tilaan mahtuu. Koristeiksi Maria valitsi valkoisia palloja ja tähtiä. Tuiketta pitää olla paljon.

Alle kolmekymppinen pariskunta on asunut vastaremontoidussa puutalokodissaan vasta tovin. Kodin lämmin tunnelma syntyy olohuoneen hirsiseinästä ja upeasti kunnostetusta kakluunista. Maria ja Joonas kunnostivat itse kakluunin pinnan rapistuneet kultamaalaukset. Nyt kulta tuikkii kilpaa kuusen valojen kanssa.

– Meillä oli valtavan paljon ideoita kodin jouluiseen tunnelmaan, ja remontin aikana oli ihanaa pyöritellä erilaisia vaihtoehtoja mielessä. Hankin osan jouluisista somisteista jo vanhaan kotiin, mutta täällä oli mahdollisuus laittaa suuren suuri kuusi keskeiselle paikalle ja koristella se viimeisen päälle. Vihdoin meillä on oma pihakin ja pensaita, joihin ripustaa ulkovaloja, Maria iloitsee.

Kaikki kodin puulattiat kunnostettiin ja maalattiin vaaleanharmaiksi. Eteisen ovi on kaksivärinen: sisäpuolen vaaleanpunainen on Marian valitsema, ja ulkopuolen reipas keltainen on Joonaksen valinta.
Eteisen portaikko on peitetty räsymatolla.
Maria ja Joonas haaveilivat omasta pihasta vuosien ajan, ja nyt haave on toteutunut.
Portsan vanhat puutalot luovat satumaisen tunnelman tuikkivine jouluvaloineen.
Kynttilät palavat kodin ikkunoilla. Joulu näkyy pienin merkein kaikkialla.
Maria haaveili vuosia kissasta. Armas-kissanpennusta tulikin toivottu joululahja.

Maria ja Joonas muuttivat Turkuun vietettyään opiskeluvuodet Tampereella. Molemmat ovat kotoisin Naantalista, ja Turkuun palaaminen tuntui oikealta ratkaisulta. Pariskunta asui vuokralla Turun keskustassa ja käytti aikaa asuntonäytöissä kiertämiseen. Haaveissa olivat oma piha ja asunto kahdessa tasossa.

– Satuimme kuulemaan tuttavan kautta asunnosta, jonka omistaja oli alkanut miettiä myyntiä. Otimme heti yhteyttä omistajaan ja pääsimmekin saman tien katsomaan asuntoa. Teimme heti tarjouksen, ja juhannuksen aikaan syntyivät kaupat. Menimme naimisiin kesällä ja häiden jälkeen keskityimme asuntoon. Remontti alkoi elokuun lopussa, ja sitten teimmekin pitkää päivää, jotta pääsimme jouluksi muuttamaan uuteen kotiimme, Joonas kertoo.

Pinkopahvien alta löytyi kaunis hirsiseinä. Se oli täynnä vanhoja nauloja mutta uudistui hiomalla. Myös sähköt uusittiin, ja pariskunta valitsi bakeliittiset mustat pistokkeet ja katkaisimet talon tyylin mukaisesti.

Monet aiemmin varastossa odotelleet kalusteet saivat paikan uudesta kodista. Kunniapaikalla olohuoneessa, kuusen vieressä, on Marian mummin vanha lipasto, jonka hennon vaaleanpunainen sävy toistuu myös eteisen ovessa. Maria halusi ovesta vaaleanpunaisen ja Joonas keltaisen. Niinpä ovi maalattiin eri värein eri puolilta.

Maria valitsee jouluun valkoisia kukkia. Ruokailutilan kattaukseen hän hankki anemoneja. Vain joulutähti on aina punainen.
Aattona molempien vanhemmat ja sisarukset ovat tulossa syömään.
Joulun kattaus on harkitun selkeä. Lasit ovat kirkkaita, lautaset valkoisia ja lautasliinat pellavaa. Maria somisti ruusukultaisen serviettirenkaan eukalyptuksen oksalla. Kynttilät viimeistelevät tyylin.
Olohuoneen sohvapöydän Joonas valmisti kuusesta. Sohva on Ikeasta ja koottu moduuleista. Matto on Marian mummin vanha.

Maria ja Joonas aloittavat yleensä jouluun valmistautumisen jo lokakuussa, kun Maria leipoo ensimmäiset joulutortut ja lämmittää glögit. Marraskuussa joulutunnelmaa lisäävät joululaulut ja -kukat. Joulutähti saa olla punainen, mutta muuten kukat ovat valkoisia. Marian suosikkeja ovat helleborukset ja hyasintit.

– Luonnosta tulevat vihreän sävyt kuuluvat jou­luumme. Havuja pitää olla. Kuusenoksia levitämme portaille, ja männynoksia napsin maljakoihin tai suuriin pulloihin. Pidän myös eukalyptuksen oksista, joista voi sipaista kranssin tai vain laittaa suurena punttina maljakkoon, Maria sanoo.

Maria ja Joonas pitävät ruoanlaitosta. Aaton juhlapöytään Maria kattaa perinteisen runsaan kalapöydän, johon kuuluu itse leivottu saaristolaisleipä. Pääruokana on kinkkua ja laatikoita. Jälkiruoaksi tehdään perinteistä puolukkalunta Joonaksen isovanhempien tapaan. Tapaninpäivän herkkuihin kuuluvat lipeäkala ja itse leivotut piparimantelit sekä ruotsalaiset kanelikierteet.

Joulutortut kuuluvat pariskunnan suosikkeihin. Maria leipoo ensimmäiset tortut jo lokakuussa. Päälle siroteltu tomusokeri kruunaa herkun.
Maria ja Joonas kunnostivat keittiön vanhan puuhellan, jolla kypsyy maukkaaksi niin joulupuuro kuin lounaskeittokin.
Joonas ja Maria nauttivat siitä, että nyt kotiin mahtuu vieraita syömään ja glögille.
Marian mummilta peritty Artekin pöytä ja Lokki-valaisin tulivat uuden kodin keittiöön. Pinna­tuolit Maria hankki kirpputorilta. Keittiö on Parman ja tapetti K-raudasta.

Pariskunta on kutsunut molempien vanhemmat ja sisarukset luokseen jouluaattona. Marian ja Joonaksen perheillä on vanhat jouluperinteet ja ensimmäistä kertaa on aika miettiä, kuinka ne yhdistetään siten, että kaikki nauttivat joulusta yhdessä. Aattoaamu alkaa joulupuuron keittämisellä. Marian perhe on perinteisesti lähtenyt Naantaliin joulukirkkoon, ja Joonaksen perhe on kokoontunut kotisohvalle kuuntelemaan Turun joulurauhan julistamista.

Marian perheessä lahjat on perinteisesti avattu ennen aattoateriaa. Tänä vuonna tosin Marian ja Joonaksen lahjojen avaamisella ei taida olla kiirettä, sillä tärkein lahja kehrää jo portaikossa ja katselee ulos jouluillan hämärään.

Maria ja Joonas ideoivat yläkertaan makuuhuoneen puretun seinän tilalle mustarunkoiset lasiseinät. Suunnitelmissa on vielä somistaa lasit mustin ruudukoin.
Yläkerrassa on kaksi pientä huonetta ja kylpyhuone sekä jouluksi valmistumistaan odottava sauna. Pariskunta purki turhat väliseinät ja sai avaramman tilan. Joonaksen haaveilema lukunurkkaus sai paikan täältä.
Armas ottaa joulukoristeluista ilon irti.

Port Arthurin tarina

  • Aurajoen länsipuolella sijaitsee Turun VIII kaupunginosa, joka rajautuu Puistokadun ja Länsirannan väliin. Osaa alueesta kutsutaan nimellä Port Arthur eli Portsa.
  • Puutalovaltainen Port Arthur rakennettiin 1900-luvun alussa asuinalueeksi työläisille. Port Arthur sai nimensä itäaasialai­selta satamakaupungilta, jonka linnoituksen Venäjä oli räjäyttänyt sodassa Japania vastaan. Tarinan mukaan kivijalkaa muurannut muurari oli vitsaillut rakentavansa uutta Port Arthurin linnoitusta.
  • Puutalot olivat 1970-luvulla vaarassa jäädä kerrostalorakentamisen alle, mutta suunnitelmat kaatuivat asukkaiden vastustukseen.
  • Museovirasto on määritellyt Port Arthurin puutalokorttelit yhdeksi valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Pue koti jouluun! Tilaa hurmaavat joulukoristeet Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
5 kommenttia