Kotivinkki

Lähde keräysretkelle luontoon! Näin teet lakastuneista kasveista herkkiä koristeita

Lähde keräysretkelle luontoon! Näin teet lakastuneista kasveista herkkiä koristeita
Syksyn kuihtuvista kukista, oksista ja heinistä saa kauniita koristeita. Monista tavanomaisista luonnon­kasveista löytyy herkkyyttä, kun niitä pysähtyy tutkimaan.

Näin keräät lakastuvat kasvit talteen

Ripusta kuivumaan

Kerää kuivahtaneita oksia, heiniä ja kukkavarsia, joihin on kehittynyt tai kehittymässä siemenkotia. Ripusta kasvit kuivumaan alassuin joko nippuina tai yksitellen.

Sido kimppu

Ruskean värittämät siemenkodat ja kuivuneet versot sopivat syksyisiin kimppuihin. Kerää myös viimeisiä kukkia, syysvärin saaneita lehtiä, varpuja ja kauniita oksia. Myös heinien röyhyt ovat myös syksyllä parhaimmillaan.

Tee asetelma

Puiden kävyt, terhot ja kookkaat siemenkodat ovat oivallista materiaalia syysasetelmiin. Hauraat ja hahtuvaiset siemenkodat pysyvät koossa paremmin, kun suihkutat niihin kevyesti hiuslakkaa.

Kiepauta kranssi

Kieputa siemenkotiin, tammenterhoihin, hevoskastanjan siemeniin tai käpyihin metallilankaa, niin voit koristella kukkakimpun tai kranssin niillä.

Käy kaupan kautta

Jos et pääse luontoon keräysretkelle, hanki siemenkotia ja kauniita oksia kukkakaupasta.

Katso pihaa ja lähimetsää uusin slmin. Kerää siemenkotia, heinien kuivia röyhyjä ja kauniisti kuivuvia kukkavarsia. Ripusta niput roikkumaan ja kuivata alaspäin. Myös männynkävyt, lepän urpuiset oksat, järviruoko ja sananjalan lehdet kuivuvat kauniisti.
Poimi lepän kuivahtaneita urpuja ja käpyjä koristeiksi. Tunnelmaa syksyyn tuovat myös soijavahakynttilät. Sulata soijavaharouhetta kattilassa ja lisää massan joukkoon noin 10 tippaa eteeristä öljyä. Laita kynttilänsydän kuumuutta kestävään lasipurkkiin ja vala soijavahasta kynttilöitä.
Esimerkiksi laukoilla on herkät kukinnot, jotka ovat kauniita sellaisenaan. Niitä voi tallettaa trendikkäästi lasikuvun alle, jolloin ne säilyvät kauniina pitkään eivätkä kerää pölyä. Tee lasikuvusta, kivistä ja muista pienistä esineistä asetelma lipaston päälle tai tasolle.
Puuvillan kukkia voi ostaa kukkakaupasta. Pumpulimaiset oksat säilyvät hyvin ja kestävät kauniina vuosia. Yksi oksa lasipullossa riittää koristeeksi. Takana olevassa pullossa on mongolianvaahteran oksa.
Järviruoko ja metsäkastikka ovat näyttäviä luonnonvaraisia heiniä. Niiden kukkineet röyhyt voi sitoa spiraalikimpun tyyliin. Sido kimppu kiinni hamppunarulla.
Kokoa erilaisia pulloja tai maljakoita näyttäväksi ryhmäksi. Vanhat ruskeat apteekki- ja lääkepullot sopivat syksyisiin asetelmiin hyvin. Lisää pulloihin kuivahtaneita, koristeellisia kukka- ja siemenkotaoksia, kuten syyskimikkiä, varjoliljaa, ranta-alpia, koiranputkea, mesiangervoa, jättipoimulehteä ja maksaruohoa.
Ilmava puolikranssi syntyy esimerkiksi sananjalasta, joka kuivuu kauniin ruskeaksi. Ruskettuneiden sanan­jalanlehtien lisäksi tarvitset teräslankaa, ohutta kukka­sidontaan käytettävää metallilankaa ja hamppunarua. Pujota ripustusnaruksi hamppunaru ja ripusta kranssi seinälle tai oveen. Maljakoissa on päivänliljan ja sormi­valeangervon lakastuneita ja kuivia kukkaoksia.
Tee pohja syyskranssille: Kieputa teräslankaa muutamalle kiepille ja sido se renkaaksi kiertämällä teräslangan pää muutaman kerran kiepin lankojen ympäri. Tee sama toiselle langanpäälle ja lyhennä ylimääräinen mitta molemmista.
Sido sananjalan lehtiä kiinni metallirenkaan kapeaan kohtaan ohuemmalla metallilangalla. Kieputa langan pää kerran tai pari lehden ympäri ja lisää toinen lehti. Jatka lehtien lisäämistä, kunnes mitta on mielestäsi sopiva.
Julkaistu: 8.10.2018
Kommentoi »