Kotivinkki

Lähde keräysretkelle luontoon! Näin teet lakastuneista kasveista herkkiä koristeita

Lähde keräysretkelle luontoon! Näin teet lakastuneista kasveista herkkiä koristeita
Syksyn kuihtuvista kukista, oksista ja heinistä saa kauniita koristeita. Monista tavanomaisista luonnon­kasveista löytyy herkkyyttä, kun niitä pysähtyy tutkimaan.
Julkaistu: 21.10.2020

Näin teet lakastuvista kasveista koristeita kotiin

Ripusta kuivumaan

Kerää kuivahtaneita oksia, heiniä ja kukkavarsia, joihin on kehittynyt tai kehittymässä siemenkotia. Ripusta kasvit kuivumaan alassuin joko nippuina tai yksitellen.

Kiedo koristevalonauha lehtikuusen oksiin ja ripusta nippu seinälle.
Katso pihaa ja lähimetsää uusin silmin. Kerää siemenkotia, heinien kuivia röyhyjä ja kauniisti kuivuvia kukkavarsia. Ripusta niput roikkumaan ja kuivata alaspäin. Myös männynkävyt, lepän urpuiset oksat, järviruoko ja sananjalan lehdet kuivuvat kauniisti.

Sido kimppu

Ruskean värittämät siemenkodat ja kuivuneet versot sopivat syksyisiin kimppuihin. Kerää myös viimeisiä kukkia, syysvärin saaneita lehtiä, varpuja ja kauniita oksia. Myös heinien röyhyt ovat myös syksyllä parhaimmillaan.

Suuri on kaunista ja se pätee myös viherasetelmiin. Pitkänhuiskeat kaislat ovat näyttäviä sellaisenaan. Kattovalaisin, nojatuoli ja jakkara, Pentik. Sisustustyyny ja matto, Finarte. Maljakko, Jysk.
Puuvillan kukkia voi ostaa kukkakaupasta. Pumpulimaiset oksat säilyvät hyvin ja kestävät kauniina vuosia. Yksi oksa lasipullossa riittää koristeeksi. Takana olevassa pullossa on mongolianvaahteran oksa.
Asettele kuivakukkia, kaisloja ja tähkiä vanhoihin pulloihin. Tee kimpuista erikorkuisia, ja pariton määrä kimppuja näyttää hyvältä. Pöytä ja lampaantalja, Ikea. Tyyny, Finarte. Pullot ja tuoli kuvausrekvisiittaa.

Tee asetelma

Puiden kävyt, terhot ja kookkaat siemenkodat ovat oivallista materiaalia syysasetelmiin. Hauraat ja hahtuvaiset siemenkodat pysyvät koossa paremmin, kun suihkutat niihin kevyesti hiuslakkaa.

Kokoa erilaisia pulloja tai maljakoita näyttäväksi ryhmäksi. Vanhat ruskeat apteekki- ja lääkepullot sopivat syksyisiin asetelmiin hyvin. Lisää pulloihin kuivahtaneita, koristeellisia kukka- ja siemenkotaoksia, kuten syyskimikkiä, varjoliljaa, ranta-alpia, koiranputkea, mesiangervoa, jättipoimulehteä ja maksaruohoa.
Poimi lepän kuivahtaneita urpuja ja käpyjä koristeiksi. Tunnelmaa syksyyn tuovat myös soijavahakynttilät. Sulata soijavaharouhetta kattilassa ja lisää massan joukkoon noin 10 tippaa eteeristä öljyä. Laita kynttilänsydän kuumuutta kestävään lasipurkkiin ja vala soijavahasta kynttilöitä.
Esimerkiksi laukoilla on herkät kukinnot, jotka ovat kauniita sellaisenaan. Niitä voi tallettaa trendikkäästi lasikuvun alle, jolloin ne säilyvät kauniina pitkään eivätkä kerää pölyä. Tee lasikuvusta, kivistä ja muista pienistä esineistä asetelma lipaston päälle tai tasolle.

Tallenna kehyksiin

Syksyn värittämistä kasveista saa myös kaunista taidetta seinille. Kiinnitä tähkiä ja talventörröttäjiä taustapaperiin ja ikuista kehyksiin tai sommittele kasveista vanhan ajan opetustauluja muistuttavia julisteita.

Teippaa tähkien ja talventörröttäjien varret paperiin ja aseta lasi päälle. Kolmiulotteinen taulu syntyy, kun kiinnität esimerkiksi tähkät vahvalla teipillä kehyksen taakse ja ripustat kehyksen ilman lasia seinään. Kauniit paperikukka- ja syyshortensiakimput sopivat kastelua kaihtavalle. Paperikukat, Papershop. Maljakko, Jysk. Kehykset Fida ja Clas Ohlson.
Löydä ihanat perinnekukat ja opi samalla latinankieliset nimet. Julistepaperi, Putinki. Kehys, Clas Ohlson.
Varjon ja puolivarjon saniaislajikkeet viihtyvät hyvin seinällä. Kaunis ripustusrima tekee julisteesta opetustaulumaisen. Julistepaperi ja rimat, Putinki.

Kiepauta kranssi

Kieputa siemenkotiin, tammenterhoihin, hevoskastanjan siemeniin tai käpyihin metallilankaa, niin voit koristella kukkakimpun tai kranssin niillä.

Käy kaupan kautta

Jos et pääse luontoon keräysretkelle, hanki siemenkotia ja kauniita oksia kukkakaupasta.

Järviruoko ja metsäkastikka ovat näyttäviä luonnonvaraisia heiniä. Niiden kukkineet röyhyt voi sitoa spiraalikimpun tyyliin. Sido kimppu kiinni hamppunarulla.

Näin askartelet kauniin puolikranssin

Ilmava puolikranssi syntyy esimerkiksi sananjalasta, joka kuivuu kauniin ruskeaksi. Ruskettuneiden sanan­jalanlehtien lisäksi tarvitset teräslankaa, ohutta kukka­sidontaan käytettävää metallilankaa ja hamppunarua. Pujota ripustusnaruksi hamppunaru ja ripusta kranssi seinälle tai oveen. Maljakoissa on päivänliljan ja sormi­valeangervon lakastuneita ja kuivia kukkaoksia.
Tee pohja syyskranssille: Kieputa teräslankaa muutamalle kiepille ja sido se renkaaksi kiertämällä teräslangan pää muutaman kerran kiepin lankojen ympäri. Tee sama toiselle langanpäälle ja lyhennä ylimääräinen mitta molemmista.
Sido sananjalan lehtiä kiinni metallirenkaan kapeaan kohtaan ohuemmalla metallilangalla. Kieputa langan pää kerran tai pari lehden ympäri ja lisää toinen lehti. Jatka lehtien lisäämistä, kunnes mitta on mielestäsi sopiva.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Tee itse Molla Millsin suunnittelema kesälaukku! Osta tarvikepaketti Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
Kommentoi »