Meidän Talo

Pääosassa puupinnat ja poreamme! Paneelivalmistajan perheen laajennettu koti on puurakentamisen koekenttä

Pääosassa puupinnat ja poreamme! Paneelivalmistajan perheen laajennettu koti on puurakentamisen koekenttä
Jyväskyläläisperheen talon laajennusremontissa testattiin rohkeasti uudenlaisia puupintoja ja puurakentamiseen liittyviä uusia ideoita. Nuorten ohella myös perheen vanhemmat viih­tyvät hyvin uudisosassa, jonka mukavuuksiin kuuluu poreamme ja oma terassi.
Julkaistu: 12.11.2021

Hiekkatie kaartaa läpi kauniin keskisuomalaisen maalaismaiseman. Ensin vastaan tulee tummanharmaa talli­rakennus ja sen jälkeen moderni valkoinen puutalo. Tämä kuvastaa myös rakennusjärjestystä: ensin rakennettiin hevostalli ja sitten vasta kotitalo. Kuulostaa hullunkuriselta, mutta on varsin järkeenkäypää.

Omakotitalo koostuu kahdesta 100 neliön talosta, niiden välissä olevasta lasiseinäisestä väliosasta ja laajennuksesta. Talo on rakennettu paikan päällä pitkästä tavarasta. Uusi osa erottuu kokonaisuudesta tumman paanupaneelin ansiosta.
Laura (vas.), Voitto, Vilja ja Juha Sojakka uuden laajennusosan portailla. Koirien takia sisustuksessa on suosittu selkeitä ja helposti puhdistettavia pintoja, kuten kivilattioita ja huonekaluissa alcantara-­mikrokuitu­kangasta.

Hevoset ovat syy, miksi puuteollisuusyritys Siparilan perustajat Laura ja Juha Sojakka perheineen muuttivat maalle talvella 2014. Pariskunnalla oli hevosia jo heidän asuessaan Jyväskylässä, mutta etäisyys Vaajakoskella olevan kodin ja toisella puolella kaupunkia sijaitsevan tallin välillä oli turhan pitkä. Sopivaa tonttia, joka sijaitsisi maalaismiljöössä ja jossa olisi tilaa sekä omakotitalolle, hevostallille, laitumille ja kaviouralle, etsittiin pitkään. Lopulta sellainen löytyi Jyväskylän Leppälahdesta.

Tärkeää oli myös se, ettei tontti ollut liian kaukana Jyväskylästä. Näin lapset Vilja, 17, ja Voitto, 15, saivat jatkaa tutussa Vaajakosken koulussa. Maallemuuton yhteydessä lapsille luvattiin, että heille rakennetaan myöhemmin oma oleskelutila.

Kodin suunnittelussa yhtenä lähtökohtana oli, että edelliseen asuntoon teetetyn 12 hengen ruoka­pöydän tulee mahtua ruokailutilaan. Musta­valkoinen Suomi-filmi-­henkinen perhevalokuva ja puiset veistokset kertovat perheen hevos­harrastuksesta.

Pitkään lapsille riittivät heidän omat huoneensa ja perheen yhteiset tilat. Laajennusosan rakentaminen tuli ajankohtaiseksi Viljan ja Voiton tultua teini-ikään.

– Halusimme, että meillä on paikka, jossa nuoret voivat viettää aikaa keskenään. Ajattelimme, että saamme myös omat nuoremme pysymään kotona, kun heillä on täällä seuraa ja tekemistä. Koska asumme maalla aika pitkän matkan päässä, on tärkeää, että nuoret voivat jäädä tänne myös yökylään, Laura kertoo.

Uudisosan rakentamiseen päädyttiin osittain myös siksi, että perheen aikuisten päivärytmi poikkeaa suuresti nuorten rytmistä. Hevosten takia Laura ja Juha heräävät aikaisin aamulla – oli pyhä tai arki. Koska päivät alkavat varhain, on iltaisin mentävä ajoissa nukkumaan.

– Televisiohuoneen ja uudisosan välissä oleva paksu umpivaneriovi eristää ääntä hyvin. Nyt nuoret voivat huudattaa musiikkia miten lujaa tahansa, ja me saamme nukkua rakennuksen toisessa päädyssä kaikessa rauhassa, Juha valottaa.

Ruokatilan yhteydessä olevassa avokeittiössä on käytetty kiinnostavasti erilaisia puupintoja. Rimamainen Railo-paneeli sopii hyvin yhteen koivu­viilu­pintaisten kiintokalusteiden kanssa. Valkoinen seinä on tehty leveästä kuusi­paneelista.

Laajentaminen oli perusteltua siitäkin syystä, että puusaunan rinnalle kotiin haluttiin myös sähkösauna.

– Juha oli tuolloin paljon työmatkoilla, joten vastasin monista asioista yksin. Puusaunan lämmitys alkoi tuntua kovin työläältä kaiken muun ohessa, Laura selittää.

Myös ulkona terassilla sijainnut poreallas antoi kimmokkeen laajennusosan toteuttamiseksi. Veteen kertyi tuulen mukana puiden lehtiä ja muuta roskaa, joten allasta piti puhdistaa usein. Sisätilassa näin ei olisi. Altaan käyttö olisi myös miellyttävämpää, kun vedestä noustessa ei tarvitsisi palella.

Juha ryhtyi suunnittelemaan kodin laajennusosaa yhdessä Vilja-tyttären kanssa.

– Vilja on innostunut suunnittelusta. Hän piirsi luonnoksia tablettinsa suunnitteluohjelmalla ja minä lähetin ne sitten rakennusinsinöörille jatkotyöstämistä varten, Juha kertoo.

Pintojen valitsemiseen liittyy lukuisia päätöksiä.

Hankkeeseen päätettiin palkata myös sisustussuunnittelun ammattilainen. Sisustusarkkitehti Heli Mäkiranta oli Sojakoille jo ennestään tuttu, joten hänen valintansa tuntui luontevalta.

– Tutustuimme Heliin Asuntomessujen yhteydessä. Hän ehdotti meille yhteistyöprojektia, jossa kehittäisimme Siparilalle kattopaneelia, johon on upotettu led-nauha, Laura kertoo.

Tuotekehittely jäi tuolloin kesken, mutta valmistui kodin laajennusosan yhteydessä. Helin suunnit­teleman Valo-sisustuspaneelin muoto muistuttaa rimakattoa syvine avosaumoineen. Led-nauha asennetaan paneelien väliseen uraan, jolloin se jää katseilta piiloon. Nykyisin malli on osana Siparilan sisustuspaneelimallistoa.

Näkymä keittiöstä tummaan TV-huoneeseen ja sen vasta­kohtaan vaaleaan laajennus­osaan.

Sisustusarkkitehdin palkkaaminen mukaan projektiin oli hyödyllistä monessakin mielessä. Hänen ansiotaan oli muun muassa se, että tilaan liittyvät tarpeet tuli kartoitettua tarkkaan. Oleskelutilan lisäksi laajennusosaan suunniteltiin erillinen makuuhuone, jossa nuoret voivat yöpyä. Makuuhuoneen sänky suunniteltiin sellaiseksi, että sen alle mahtuu varasänkyjä.

Uudisosaan suunniteltiin myös keittiönurkkaus ja sen eteen saareke. Jääkaappi, työtasot ja vesipiste lisäävät tilan monikäyttöisyyttä.

Oleskelutilan seinä- ja kattopinnat on verhoiltu puupaneeleilla.

– Heli näki heti, että mikäli puupintoja olisi liikaa, olisi lopputulos raskas. Niinpä takaseinä tehtiin mikrosementillä kuten hän ehdotti, Laura valottaa.

Sähkösaunan pukeu­tumis­tilan paneelina on käytetty lämpökäsitellystä koivusta valmistettua Pala-paneelia.
Puusaunan rinnalle kotiin haluttiin myös sähkösauna.

Valo-sisustuspaneelien ohella materiaali­kokeiluja tehtiin myös sähkösaunan verhoiluun liittyen. Koska puusauna oli verhoiltu lämpökäsitellyllä koivupaneelilla, oli Lauran toiveena tehdä sähkö­saunasta vaalea, tunnelmaltaan täysin toisenlainen tila. Juha kokeili tilaan vaaleaa koivusta valmistettua, liimalla seinään kiinnitettävää Pala-paneelia.

– Koivupaneelia on nähty saunassa ennenkin, nyt testasimme kuinka liimalla kiinnitettävä ja vain 9 mm paksu paneeli toimii saunassa. Pala-paneeli toimii hyvin kiukaan yläpuolella eli siellä, missä ilma on kuumaa ja kuivaa. Sen sijaan kiukaan alapuolella, jossa on kosteaa, se vettyy ja menettää muotonsa. Tämän vuoksi Pala-paneeli säilyy Siparilan valikoimassa edelleen vain kuivien tilojen tuotteena eikä sovellu saunan panelointiin.

Juha halusi kokeilla, miltä paanupaneeli näyttäisi modernissa rakennuksessa.

Sojakoiden kotitalon ulkoverhoilu on tehty Siparilan valkoisesta harjatusta kuusipaneelista. Laajennusosan julkisivuun sen sijaan käytettiin tummaa paanupaneelia. Idea tähän on peräisin Sokos Hotelli Bombasta, johon Siparila toteutti paanuverhoilun.

Juha halusi kokeilla, miltä paanupaneeli näyttäisi modernissa rakennuksessa.

– Bomban paanuverhoilu on pipar­kakku­maisen koristeellista ja sopii rakennukseen hyvin. Minä ryhdyin kehittämään yksinkertaisempaa ja linjakkaampaa versiota siitä. Sellaista, joka sopisi kaupunkimiljööseen, hän kertoo.

Porealtaan käyttö on nyt miellyttävämpää, kun vedestä noustessa ei tule kylmä.
Laajennusosan valaistuksessa vaaka- ja pysty­suuntaiset linjat kohtaavat. Saarekkeen yläpuolella on Heli Mäkirannan Quu-­valaisimet ja katossa Valo-paneelia, johon on upotettu led-nauhat.

Idea on edelleen työn alla, saa nähdä päätyykö se tuotantoon.

Nuorten ohella myös perheen vanhemmat viih­tyvät hyvin uudisosassa. Laura joogaa siellä mielellään, sillä siellä on hyvin tilaa. Lämpimällä säällä seinän kokoisia ikkunoita voi pitää auki ja nauttia samalla upeasta maisemasta. Pitkinä työpäivinä, joiden mittaa lisäävät tallityöt ja hevosten kanssa oleminen, Juha ja Laura rentoutuvat mielellään pore­altaassa.

Laajennusosan edessä on oma terassi. Kun suuret lasiovet ovat auki, voi altaassa kylpeä kuin ulkosalla.
Laura ja Juha Sojakan perheen koti on vuonna 2014 valmistunut ja 2018 laajennettu omakotitalo Laukaassa. Neliöitä on 250.
Kommentoi »