Meidän Talo

Moderni löylyhuone! Pesuhuoneen kosteusvaurio käynnisti remontin, jossa myös sauna sai uuden asun – näin paljon se maksoi

Moderni löylyhuone! Pesuhuoneen kosteusvaurio käynnisti remontin, jossa myös sauna sai uuden asun – näin paljon se maksoi
Vesivahingon kokeneen pesuhuoneen remontin jäljiltä vanha, ruskeaksi petsattu sauna ei istunut enää tyyliin. Saunan remontin jälkeen pesutilojen kokonaisuus on valoisa, simppeliä skandinaavista tyyliä edustava. Nyt sekä silmät että sielu lepäävät pehmeissä löylyissä!
Julkaistu: 3.9.2021

Kun Daniela ja Kim Sahlstedt olivat asuneet alle vuoden uudessa kodissaan, he alkoivat ihmetellä, miksi pesuhuoneen suihkuseinän silikonisauma ei kuivu. Suihkua ei ollut käytetty moneen päivään, mutta sauma oli silti kostea. Vauriotarkastaja avasi seinän sisäpuolelta, jolloin kävi ilmi, että putki valutti vettä seinärakenteeseen. Edelliset asukkaat olivat teettäneet vuonna 2013 pesuhuoneessa remontin, jossa talon alkuperäisiä vesiputkia ei uusittu.

Sauna ennen remonttia.
Pesutila ennen remonttia.

Kun pesuhuone oli kunnostettu vesivahingon jäljiltä, vanha, ruskeaksi petsattu sauna ei istunut enää tyyliin. Sahlstedtit päättivät remontoida myös sen. Pariskunta toivoi löylyhuoneeseen modernia ilmettä.

Kim ja Daniela kävivät katsomassa tuttavansa Mikael Renqvistin äidilleen suunnittelemaa ja rakentamaa saunaa ja ihastuivat siihen. Kolmikko sopi remontin aloittamisesta, ja purkutyöt alkoivat loppuvuodesta 2019. Paneelit, lauteet, kiuas sekä saunan ja pesuhuoneen väliseinä saivat lähteä. Mikael aloitti työt paikkaamalla seinien ja katon alumiinipaperit tarvittavista kohdista.

Remontin myötä saunan ikkunasta avautuu rentouttava näkymä lähimetsään. Ohjauspaneelista kytketään valot ja kiuas päälle.
Pesuhuoneen rakenteet purettiin kokonaan pois ja kuivatettiin. Kosteusvaurion takia huoneen katossa on nyt huoltoluukku, jonka takana on vesiputkien sulkuventtiilit. Yläsuihkuista virtaa sademaisen pehmeää vettä 24 × 24 sentin laajuiselta alalta.
Haapapuun sävy kuultaa hienosti saunavahan läpi.

Remontin suunnittelu jatkui töiden edetessä. Kun Mikael oli toteuttanut jonkin työvaiheen, Kim ja Mikael sopivat, miten siitä jatketaan. Sähköasentaja vaihtoi kiukaan paikan ikkunaseinältä päätyseinälle, jotta saunaan saatiin vastakkaiset lauteet. Mikael rakensi lauderungon ja penkit haapalankusta mittatilaustyönä. Peiteritilät hän teki 28 × 50 millin haapalaudasta. Lauteiden pinnassa on kertaalleen levitetty valkoinen saunavaha. Oksattomasta 70 × 50 millin kokoisesta männystä rakentamansa penkin jalat Mikael vahasi mustaksi.

Kuukauden kestäneessä remontissa syntyi valoisa ja moderni tila, joka edustaa simppeliä skandinaavista tyyliä. Pariskunta on hyvin tyytyväinen lopputulokseen. Lasiseinä avartaa tilaa, ja haapalauteiden sävy kuultaa hienosti vaalean saunavahan läpi. Kiuas antaa puukiukaan kaltaiset pehmeät ja kosteat löylyt.

Kiuas lämmitetään 82–85 asteeseen. Se antaa puukiukaan lämpöä muistuttavat löylyt. Lapset Nea ja Filip eivät ole himosaunojia, joten pariskunta kylpee yleensä kahdestaan. Kiukaalle voi heittää vettä myös verkon läpi.
Perinteinen sauna sai remontin myötä modernin ilmeen. Lauderunkoon on piilotettu kuituvalojen boksi ja siihen kuuluvia johtoja. Laudepenkkien istuintaso on samalla korkeudella kuin vanhan saunan ylälaude oli. Peiteritilät ovat 28 × 50 mm:n haapalautaa, ja valot on upotettu selkänojiin.

Mitä saunan remontti maksoi?

  • Lauderunko ja penkit 1 500 euroa
  • Paneelit 1 000 euroa
  • Kiuas 1 700 euroa
  • Lasiseinä ja -ovi 780 euroa
  • Kuituvalot 480 euroa
  • Vahat ja muut tarvikkeet 450 euroa
  • Työt 6 000 euroa

Yhteensä 11  910 euroa.

Kulut eivät sisällä pesuhuoneen remonttia.

Kommentoi »