
Kuusenkerkkä on alkukesän raikas herkku – nappaa käyttövinkit ja maistuvat reseptit
Kuusenkerkkä on kuusen nuori ja taipuisa vuosiverso, jota voi hyödyntää monipuolisesti ruoanlaitossa. Paras keräysaika kestää toukokuun loppupuolelta kesäkuun alkupuolelle tai puoliväliin asti.
Kuusenkerkkiä voi kerätä ison kuusen alaoksilta vaikuttamatta puun kasvuun. Alle kolmimetrisestä puusta kannattaa kerätä vuosikasvaimia kuitenkin vain sieltä täältä, koska jos kerkkiä napsitaan reippaasti, puusta kehittyy kapealatvuksinen. Vuosikasvaimia keräämällä voikin pitää vaikkapa polun laidassa kasvavan kuusen tuuheana ja kapoisena.
Herkullisimpia ovat parisenttiset, vaaleanvihreät ja pehmeät kuusenkerkät, jotka sopivat esimerkiksi salaattiin ja smoothieen. Kun vuosiverso venyy pituutta, neulasten rakenne kovenee ja väri tummuu.
Viiden sentin mittaiset kerkät sopivat teehen. Kirpeän pihkaiseen makuun voi totutella lisäämällä joukkoon vaikkapa yrtin tai mustaherukan lehtiä tai ripauksen ceyloninkanelia. Kuusenkerkät sisältävät C- ja A-vitamiinia sekä monia kivennäisaineita.
Huomioithan!
Kuusenkerkkiä saa kerätä vain omalla maalla kasvavista puista tai kysy lupa maanomistajalta. Myös kuusenkerkkien kerääminen vaatii maanomistajan luvan.