Meidän Mökki

Kuusen tuoksua, kynttilöiden lämpöä ja kunnon löylyt! Tällainen on joulu Arjan ja Pekan mökillä Villa Kultarannassa

Kuusen tuoksua, kynttilöiden lämpöä ja kunnon löylyt! Tällainen on joulu Arjan ja Pekan mökillä Villa Kultarannassa
Kokkolalaiset Arja ja Pekka etsivät mieluista mökkiä viisi vuotta. Odotus palkittiin, ja nyt Villa Kultarannassa on vietetty jo yli kymmenen joulua.
Julkaistu: 17.12.2018

Kun Pekka Kuusansalo kääntää autonnokan pääväylältä mökkitielle, on pysähdyttävä. Perheen irlanninsetteri Bella tunnistaa risteyksen ja haluaa ottaa ilon irti mutkaisesta mökkitiestä. Arja Björkskog päästää koiran ulos autosta, ja Bella säntää lumi pöllyten kohti Villa Kultarantaa. Viimeiset ajokilometrit menevät juhlavasti koirasaattueessa.

Kokkolalaisen perheen kakkoskoti sijaitsee reilun 15 minuutin ajomatkan päässä kerrostalokodista ja on käytössä ympäri vuoden. Arja ja Pekka hankkivat Villa Kultarannan vuonna 2007.

Pekka ja Arja rakensivat mökkiinsä laajennuksena pylväiden kannatteleman terassin.
Puunaulakko on joskus palvellut Tikkakosken kivääritehtaan konttorilla.

– Etsimme sopivaa paikkaa viisi vuotta. Halusimme mökin, joka sijaitsee Kokkolan eteläpuolella, Pekka kertoo.

Eräänä päivänä vastaan tuli myynti-ilmoitus huvilasta, jonka Pekka tunsi jo entuudestaan. Hänen vanhempansa omistivat mökin sen naapurissa 1960-luvulla.

Kauniilla Kultarannalla olisi ollut useampikin ottaja, mutta myyjä tahtoi myydä sen paikalliselle. Pekka tuli näyttöön mukanaan vanhoja valokuvia, joissa hän leikkii Kultarannan pihassa yhdessä sen rakennuttaneen tekstiilitehtailijan lasten kanssa. Se ratkaisi kaupan heille.

Oleskelunurkkauksessa katsellaan televisiota ja luetaan. Isosta ikkunasta on kaunis näkymä järvelle. Huoneen seiniä koristavat kymmenet valokuvakehykset, joissa on ikuistettuja hyviä hetkiä. Arja tuunasi maalilla puupölkyn salonkikelpoiseksi. Vitriinikaapin ovissa on verhot, sillä kaapissa säilytetään liinavaatteita.
Tyynyjen ja taljojen peittämä kustavilaishenkinen puusohva on alkuperäistä kalustusta. Mökin lattia on kauttaaltaan käsitelty valkoiseksi sävytetyllä venelakalla. Mökki avartui Pekan ja Arjan tekemässä remontissa pienistä huoneista ja kapeasta käytävästä avariksi tiloiksi.
Puupenkki on löytö vanhan tavaran kaupasta.

Lumi verhoaa järveä, ja Kultarannan tonttia kehystävät komeat koivut ja männyt. Lumen alta pilkistää kaksi leijonapatsasta.

Arja ja Pekka sytyttävät tulia ovensuun kynttilälyhtyihin, ja Bella seuraa vierestä kiinnostuneena. Pariskunta valmistelee joulua marraskuusta saakka. Tänä vuonna ensimmäiset pihavalosarjat ilmestyivät ulos jo lokakuussa.

– Aattona reunustamme laiturille menevät kiviportaat soihduilla. Näkymä on todella kaunis, Arja tunnelmoi.

Hiljaisuus on rikkomaton. Mökkijoulu on Arjan ja Pekan yhteinen juttu.

– Tulemme mökille viimeistään aatonaattona. Toki joulua on valmisteltu jo ennen sitä ja kuusi nostettu sisälle joulukuun alussa, Arja kertoo.

Mökkeilyn alkuvuosina Pekka ja Arja viettivät joulut usein kahdestaan. Nyt aatto vietetään Kokkolassa Arjan tyttären Jennin kotona.

Arja tahtoi avartaa keittiötä remontissa, joten ylimääräiset ovet poistettiin. Yhden oven paikalle hankittiin kamiina. Se oli kodinkoneiden ja keittiötasojen lisäksi ainoita uusia hankintoja. Kaapit runkoineen saatiin ilmaiseksi. Ovet olivat niin korkeaa mallia, että ne päätettiin kääntää vaakatasoon.
Tonttu on Arjan ja Pekan hyvän ystävän Eeva-Leenan tekemä ja saatu joululahjaksi. Talonpoikainen ruokapöytäkin ostettiin häneltä. Kiinakaapin päällä on Arjan Buddha-kokoelma.
Naapurin Eeva-Leena on usein nähty mökkivieras ja armoitettu esteetikko. Hän on korvaamaton apu muun muassa jouluisten asetelmien tekemisessä, mistä hyasinttiasetelma on kaunis esimerkki.

Joulupäivänä lapsenlapset tulevat puolestaan kylään mökille, missä heitä odottavat paketit mökkikuusen alla. Aikaa vietetään yhdessä ja syödään Arjan valmistama herkullinen päivällinen.

Alkuruokana on sherryllä tai samppanjalla terästetty hernesosekeitto. Pääruoat Arja kattaa buffetiksi saarekkeelle. Siellä on kaloja, lohipiirakkaa ja laatikoita, kuten bataatti- ja perunalaatikko. Aterian päättää luumurahka.

Parille mökkijoulu merkitsee rentouttavaa yhdessäoloa. Arja rakastaa Vesa-Matti Loirin esittämiä joululauluja sekä Jussi Björlingin tai Nicolai Geddan tulkintoja O Helga natt -joululauluklassikosta.

– Olen esteetikko, joka nauttii kaikilla aisteilla. Mökkiin saa hetkessä joulufiiliksen kanelin tuoksuisilla tuoksukynttilöillä.

Avotakka on alkuperäinen, ja remontissa Pekka slammasi sen. Takassa poltetaan usein kynttilöitä. Sohvapöytänä oleva amerikanarkku on hankittu antiikkiliikkeestä. Ikkunan ulkopuolella on toinen pihapiirin kahdesta lintulaudasta. Hyvin ruokitut talitintit voivat keväällä paksusti.
Merivaaran valmistamat funkissängyt ovat alun perin palvelleet kokkolalaisessa hotelli Grandissa. Seinään pariskunta asensi raakalaudoituksen. Pystysuunnassa se luo korkeuden tuntua ja rentoa mökkitunnelmaa.

Joulu ei olisi mitään ilman joulusaunaa. Kultarannassa löylytellään joka päivä.

– Olemme saunoneet kaikenlaisilla ilmoilla. Kun olimme vasta hankkineet Kultarannan, oli pakkasta 30 astetta. Sauna oli jäässä, joten Pekalla meni koko päivä saada se kylpemiskuntoon ja pukuhuone lämpimäksi.

Saunan pesuvedet kannetaan Pekan tekemästä avannosta, jossa käydään saunasta virkistymässä.

– Kultarannassa tuntee olevansa lomalla, olipa vuodenaika mikä tahansa, Arja huokaa.

Villa Kultaranta edustaa selväpiirteistä 1950-luvun rakennustyyliä.
Kommentoi »