Kummitustalosta kodiksi! Petran ja Tuomaksen perhe asui lattiasta kattoon puretussa talossa lähes koko remonttiajan
Autiotalon remontti
Kummitustalosta kodiksi! Petran ja Tuomaksen perhe asui lattiasta kattoon puretussa talossa lähes koko remonttiajan
Petra ja Tuomas Soikkeli viettivät koronavuoden vanhaa omakotitaloa korjaten. Puutalona kaupatun kodin sisältä löytyikin kaikkien yllätykseksi betonisydän. Nyt vuosia tyhjillään ollut talo on taas täynnä elämää.
Julkaistu 7.7.2023
Meidän Talo

Kuusistossa, päättyvän tien päässä, sijaitsi vuosia tyhjillään seisonut talo. Välillä sen ikkunoista pilkisti valoa, toisinaan etuovi oli jätetty raolleen. Soikkeleiden perhe asui muutaman sadan metrin päässä talosta, ja he kävelivät usein sen ohi rantaan. Aina ohi kävellessään he miettivät, mikä mahtoi olla oudon kummitustalon tarina. Asunto oli jo kerran ollut myynnissä, mutta vasta kun se ilmestyi toisen kerran kiinteistönvälittäjän sivulle, he rohkaistuivat astumaan sisään mysteerisen talon sisälle.

– Talosta ei oltu pidetty huolta vuosikausiin ja piha oli villissä kunnossa. Käytännössä talo piti uusia kokonaan sisältä, Tuomas Soikkeli muistelee.

Vuonna 1956 valmistunut omakotitalo ja sen piha Kaarinan Kuusistossa olivat olleet vailla huolenpitoa vuosien ajan ennen Soikkelin perhettä.

Petra ja Tuomas kävivät rakennusmestarin kanssa katsomassa taloa loppuvuonna 2020. Silloin he arvioivat, paljonko taloon pitää käyttää rahaa, jotta sen saa mieleisekseen. Kun myyjä suostui tekemään kaupat järkevään hintaan, oli ostopäätös sillä selvä. Paras puoli koko asuntoprojektissa oli sijainti. Talolta oli vain 50 metrin matka rantaan, johon Soikkeleilla on käyttöoikeus.

Vuonna 1956 rakennettu talo toimi aikanaan viiden perheen kotina. Sitä vuokrattiin myös alueelle rakentaville perheille väliaikaiskodeiksi. 1980-luvulla talo remontointiin yhdeksi asunnoksi ja lattioille levitettiin muovimatot ja seiniin sekä kattoon lastu­levyt.

Soikkelin perhe asui uudessa kodissa lähes koko remonttiajan. Petra ja Tuomas sekä lapset Lotta ja Leo iloitsevat siitä, että nyt suurin osa remontista on tehty. Kuvasta puuttuu perheen esikoinen Emma sekä Rudi-koira.

Remontti aloitettiin purkamalla koko asunto lattiasta kattoon, ja ensimmäisenä tavoitteena oli saada valmiiksi yläkerran vessa. Perhe muutti remontin keskelle heti vessan valmistuttua helmikuussa 2021.

–Ensimmäiset puoli vuotta asuimme yläkerrassa kahdessa huoneessa. Söimme koko sen ajan mikroruokaa ja luksusta oli, kun pääsimme valmiiseen pöytään vanhempien ja kavereiden luokse, Petra muistelee.

”Tiesimme hyvin ennalta, miten hulluun urakkaan olemme ryhtymässä.”
Olohuoneesta kaadettiin remontissa pitkä pätkä seinää.
Vanhan piipun tiilet Petra kaivoi esille pakkelin alta. Päälle levitettiin Supi-saunasuoja. Sohva ja pöytä ovat Soikkeleiden edellisestä kodista ja matto löytyi talosta. Rottinkinen lehtiteline on kirpputorilta.
Ison eteisen lat­tiaan asennettiin vinyylilankkua ja seiniin sekä kattoon sormipaneelia. Seinillä olevat vanhat valkoiset vaneri­levyt käännettiin ympäri ja toiselta puolelta paljastui kaunis puuviilun sävy. Vanerilevyt hiottiin, ja ne saatiin näin uusiokäyttöön.

Valtavan remontin pariskunta teki itse yhteistyössä tuttujen ammattimiesten kanssa. Tuomas on aiemmin rakentanut yhden oma­koti­talon, joten häneltä löytyi kokemusta jokaisesta työ­vaiheesta.

Remontissa uusittiin putket, lattiat ja katot. Seiniä kaadettiin ja ikkunat sekä ulko-ovet vaihdettiin. Kaikki vanhat sisäovet säästettiin, samoin isoon kylpyhuoneeseen vievä puinen liukuovi. Kellarissa on kodinhoitohuone ja varastotilaa. Pihasaunan rakentaminen alkaa tänä keväänä.

–Mitään isoja pettymyksiä ei koko projektin aikana tullut, sillä tiesimme hyvin, miten hulluun urakkaan olemme ryhtymässä. Positiivisia yllätyksiä sen sijaan tuli. Talo myytiin meille puutalona, mutta lastulevyjen alta paljastuikin betonia, Tuomas kertoo.

Remontissa kahdesta pienestä komerosta yhdistettiin yksi iso ruoka­komero. Tolppien ympäriltä poistettiin myös seinät. Tolpat päällystettiin sormi­paneelilla.
Ruokailuhuoneen alkuperäinen pönttö­uuni maalattiin lateksimaalilla mustaksi.
Noblessan valmis­taman keittiön tasot ovat laminaattia ja ovet tammensävyistä MDF-levyä. Ruokailu­huoneen tasolle on kätevä kattaa juhlien tarjoilut.

Koronapandemia osui täydelliseen hetkeen Soikkeleiden remontin kannalta. Koska muuta elämää ei ollut, perheen arki kului töissä ja remontin keskellä. Lapset auttoivat urakassa osaamisensa mukaan, vaikka olivatkin aluksi kauhuissaan koko asiasta. Nyt he ovat jo innoissaan omista suurista huoneistaan ja pihasta. Ylä- ja keskikerros valmistuivat reilu vuosi ostopäätöksen jälkeen, alkuvuonna 2022.

– Kun vihdoinkin tuli se päivä, jolloin ei ollut pakko tehdä mitään ja sai vain istua rauhassa sohvalla, tuntui se erityisen ihanalta. Urakkaa on vielä jäljellä, mutta jos jonakin päivänä tuntuu, ettei jaksa, ei ole mikään pakko. Perusasiat ovat nyt kunnossa enkä ole asettanut itselleni deadlinea, Tuomas sanoo.

Perheen mielestä vanhassa kummitustalossa on parasta sen lämmin tunnelma.
Työpisteen kaikki huone­kalut löytyivät talosta ja tulivat kaupan mukana. Singer toimii yhä, vaikka kukaan perheessä ei sitä käytäkään. Säilytysteline on Granitista.
Idea tyttären huoneen seinämaalaukseen tuli Petralta, ja hän maalasi sen yhdessä lasten kanssa. Ovi ja lattia ovat alkuperäiset. Työ­pöydän pukki­jalat ja taso ovat Ikeasta, tuoli on kirppari­löytö.

Petran ja Tuomaksen mielestä vanhassa kummitustalossa parasta on sen lämmin tunnelma. Sisustus on koottu perheen vanhoista tavaroista ja talon alkuperäisistä esineistä ja huonekaluista, jotka kuuluivat kauppaan. Kodin myötä Petrasta on tullut vanhan tavaran hamstraaja, ja hän haluaisi hankkia kaiken 1950-luvun henkeen sopivana.

Petra ja Tuomas eivät osaa sanoa yhtä ainoaa onnistumisen hetkeä tai kohdetta, sillä koko talosta tuli yhtenäinen kokonaisuus ja perheelle täydellisesti toimiva.

– Jos olisi rajattomasti rahaa, niin ruokahuoneesta olisi ihana päästä ulos isolle terassille. Ja alakertaan voisi rakentaa upea spa-osaston. Oikeasti en kyllä muuttaisi mitään, Petra miettii.

Tuomas kuitenkin keksii yhden asian, jonka voisi tehdä toisin.

– Jos nyt voisin, niin siirtäisin kylppärin liukuovea 30 senttiä toiseen suuntaan. Muuten kummitustalo on meille täydellinen.

Soikkelit panostivat remontissa alakerran isoon kylpyhuoneeseen. Pesualtaiksi ja wc-­istui­miksi valittiin Woodion puu­kom­posiitti­kalusteet sävyssä Natural. Sähköiset Norhem Kobergin pyyhe­kuivaimet saatiin ystäviltä. Matto on Citymarketista.
Petra ja Tuomas Soikkelin omakotitalo Kaarinan Kuusistossa on valmistunut vuonna 1956. 180 neliömetrin taloon mahtuu keittiö, ruokailuhuone, olohuone, neljä makuu­huonetta, aula, kaksi kylpyhuonetta, takkahuone, kodinhoitohuone ja kellari. Talon remontointia voi seurata Instagramista @vanhantalonmuodonmuutos-tililtä.

Remontin kustannukset

  • ulkokatto, turvatuotteet, rännit, ikkunapellit 12 000 €
  • kylpyhuone ja yläkerta 10 000 €
  • alakerran kylpyhuone 29 500 €
  • maalaus, lattiat ja sisäkatot 22 000 €
  • ikkunat ja ovet 13 000 €
  • keittiö 18 000 €
  • sähköt 9000 €
  • putket 6000 €
  • lukot 500 €

Yhteensä 120 000 euroa.

Kommentoi »