Kristallilasit nousevat! Nyt on hyvä hetki tehdä vintagelöytöjä, kun hinnat ovat huokeita
Astiakaapin aarteet
Kristallilasit nousevat! Nyt on hyvä hetki tehdä vintagelöytöjä, kun hinnat ovat huokeita
Kristalliastiat kaivettiin esiin kaapin perukoilta, kun menneillä vuosikymmenillä vietettiin tärkeitä juhlahetkiä. On turha jättää kauniisti hehkuvia laseja ja tarjoiluastioita pölyttymään; kristallilasit ovat ajankohtaisempia kuin koskaan, ja mitä näyttävämpiä ne ovat, sitä parempi.
30.10.2023
 |
Avotakka

Suomessa kristalliesineitä alettiin valmistaa ensimmäisen kerran 1850-luvulla Nuutajärven lasitehtaalla Urjalassa. Erityisen arvostettuja ja suosittuja kristallilasit olivat sotien välisen ajan Suomessa, jolloin maljakoita, kulhoja ja juomalaseja valmistettiin useassa tehtaassa. Hiojien ammattitaito oli huipussaan, ja heidän saavutuksensa palkittiin useasti kansainvälisissä näyttelyissä. Kristallin valmistus päättyi lopullisesti 1990-luvulla.

Kattaukseen saa nyt kirppiksiltä säihkettä varsin kohtuullisin hinnoin.
Aidon kristallin erottaa lasista sen painon perusteella: kristalli on painavampaa.

Kotimaisen tuotannon syrjäytti osin tuontikristalli. 1960–1980-luvuilla oli myös tavallista kantaa itäisen Euroopan maihin suuntautuneilta seuramatkoilta tuliaisiksi esineitä, jotka olivat koristeellisempia ja selvästi edullisempia kuin Suomessa tuotettu tarjonta.

Niin koti- kuin ulkomaista kristallia on nykyisin tarjolla kirpputoreilla ja vintageliikkeissä hyvin runsaasti. Sillä saakin kattaukseen säihkettä varsin kohtuullisin hinnoin. Kristalliesineet ovat hiljalleen lisänneet suosiotaan ja niitä yhdistellään yhä rohkeammin nykyastioihin.

Kuvan kristalliesineet ovat Fasaani-antiikista.
1 kommentti