Köyhäinhopeaa ja pihalla vilahtelevia enkeleitä – Heidin mielestä koti saa jouluna välkkyä, kimaltaa ja loistaa
Sisustus
Köyhäinhopeaa ja pihalla vilahtelevia enkeleitä – Heidin mielestä koti saa jouluna välkkyä, kimaltaa ja loistaa
Inkoolaisperheen omakotitalo on runsaan romanttinen vuoden ympäri, mutta jouluna hurmaavien yksityiskohtien määrä moninkertaistuu.
18.12.2017
 |
Unelmien Talo&Koti

Heidi ja Kari Kiuru asuvat omakotitalossa Inkoossa. Kodin viisi huonetta ja tupakeittiö ovat keikistelleet suloisessa jouluasussaan jo useamman viikon. Pariskunnalla on kaksi tytärtä, 9-vuotias Tilda ja 2-vuotias Selma, jotka ovat äitinsä tavoin innokkaita koristelijoita. Uusin perheenjäsen on yksivuotias Elmo, bullterrieri.

– Alan pukea kotia jouluun heti, kun olemme viettäneet Tildan synttärit marraskuun lopulla, Heidi kertoo.

Viimeistään ensimmäisenä adventtina ikkunoihin ripustetaan paperitähdet ja otetaan lukemattomat kynttilänjalat esille. Joulun alla riittää kiireitä, sillä Heidi pitää Inkoossa omaa Kiurunpesä-kesäpuotia, jonka hän avaa aina myös jouluksi.

– Paketti poikineen on siis käärittävä omien lahjojen lisäksi. Suljen puodin viimeisenä viikonloppuna ennen joulua, jotta minulle jää riittävästi aikaa myös omille valmisteluille, Heidi sanoo.

Olohuoneen huurteiset harmaan sävyt ovat rauhoittavia. Heidi vaihtaa koristetyynyjen päälliset jouluksi. Pöytä on antiikkiliikkeestä.
Tontuilla on tärkeä rooli perheen joulukoristelussa.
Allergiaperheessä on päädytty muovikuuseen. Se koristellaan aina satumaisen kauniiksi.
Heidin ja tyttöjen jouluasuna on Marimekon Iloinen takki. Äidin taskuista löytyy aina yllätyksiä lapsille.
Joulukoristelussa suositaan myös luonnonmateriaaleja, kuten havuja ja jäkälää.
Heidi on keräillyt jo vuosia köyhäinhopeisia esineitä. Jouluna koko kokoelma saa olla reilusti esillä.

Perheen joulu on runsas ja iloinen.

– Joulu on meidän perheelle tosi tärkeä. Kodin koristaminen on minun vastuullani. Rakastan joulua ja uskon, että koristelussa enemmän on enemmän. Tyyliini kuuluvat köyhäinhopeiset tuikut ja kynttilänjalat sekä peilialuset. Kuusessa on valojen ja lippunauhojen lisäksi herkkiä lasikoristeita, Heidi luettelee.

Sekä äiti että lapset pitävät kovasti Mailegin tontuista ja possuista, ja niitä nököttääkin melkein joka tuolilla. Tyynyihin vaihdetaan aina jouluaiheiset päälliset.

Ruuat pariskunta hankkii yhdessä, ja heillä on monta jouluista ruokatraditiota. Jouluviikolla Heidi ja Kari ajelevat pitkin Raaseporia tekemässä hankintoja. Kalat ostetaan Kristeriltä, paikalliselta kalastajalta. Luomukinkku haetaan Pohjasta. Fiskarsiin kylään perhe tekee retken satumaisen tunnelman vuoksi.

Kesken kiireiden on tärkeää pysähtyä hetkeksi satujen ääreen – onhan kotikin muuttunut joulun ajaksi satumaaksi.
Tilavan tupakeittiön keskus on kaksipuolinen saareke, jonka ääressä useampikin kokki mahtuu touhuamaan samaan aikaan.
Tupakeittiön toinen pääty on sisustettu ruokailutilaksi. Osa tuoleista on kulkenut suvussa, osa on hankittu vanhan tavaran liikkeistä.
Heidi tarjoaa glögin mieluiten vaaleana ja maustaa sen kanelitangoilla.

Aaton ohjelma on aina sama ja hyväksi havaittu. Aamulla koko perhe katsoo Joulupukin kuumaa linjaa televisiosta. Sauna lämpiää jo hyvissä ajoin ennen joulurauhan julistamista. Riisipuuroa nautitaan lounasaikaan glögin kanssa.

– Päivällä puuhailemme kotona ja hämärän tullen käymme sytyttämässä kynttilät rakkaiden haudoille. Juhla-aterialle istahdamme viiden maissa, ja sen jälkeen taitaa jo joulupukki kolkutella ovella. Lahjat jaettuamme nautimme jälkiruuan, josta on jo muodostunut perinne. Teen nykyään aina luumukiisseliä, jonka kerrostan laseihin vaniljarahkan kanssa. Loppuillan napostelemme suklaata ja vihreitä kuulia ja leikimme lasten kanssa uusilla leluilla, Heidi tiivistää päivän ohjelman.

Heidi rakentaa joulua hissukseen pala palalta. Yläkerrassa on makuuhuoneiden lisäksi suuri aula, jossa perhe katsoo yhdessä televisiota ja pelaa lautapelejä.
Makuuhuoneessa on vahva sininen väritys. Sisustuksen jujuna on Tapettitalosta hankittu, perheen sukunimeen viittaava Kiurujen yö -tapetti.
Kylpyhuone on sisustettu yhtä somaksi kuin muukin koti. Joulun kunniaksi maljakossa on männynoksa.
Tildan huoneessa on tilaa myös pikkusiskolle ja kavereille.
Tildan vaatekaappi on löytö kirpputorilta. Kiiltävänpunainen maalipinta hiottiin rikki, jolloin kaluste sai jännittävän ilmeen.
Tildan tapetti on Cath Kidstonin mallistosta. Romanttinen tyyli syntyy vanhoista kalusteista ja ihanista yksityiskohdista.
Ulkokuisti on sisustettu kutsuvaksi. Vanhat sukset vievät ajatukset nuoruuden hiihtoladuille.
Pihalla voi nähdä enkeleitä! Talvella tehdään jää- ja lumipallolyhtyjä, jos sää vain sallii.

Heidin jouluvinkit

Älä kitsaile koristelussa. Jouluna koti saa välkkyä, kimaltaa, tuikkia ja loistaa. Tykkään kovasti köyhäinhopeisista kynttilänjaloista. Valo saa ne hohtamaan kauniisti.

Vaihda tyynyihin jouluiset päälliset. Minulla taitaa olla jo parikymmentä erilaista! Tyynynpäällinen on siitä kätevä koriste, että se menee pieneen tilaan, kun ei ole käytössä.

Muista kukat. Suosikkini on herkkä ja kaunis jouluruusu, ja pidän myös ritarinkukista. Minijoulutähdet ovat kivoja asetelmissa. Metsästä haen männynoksia ja pieniä kuusia maljakoihin ja lasipurkkeihin.

Vaali perinteitä. Meidän perheelle on jo muodostunut oma jouluohjelma, jota toistamme vuodesta toiseen. Toivottavasti joulu jää tyttöjemme mieleen ihanana perhejuhlana, josta he aikanaan voivat poimia parhaat palat omiin jouluihinsa.

Kommentoi »