Puskan marjat! Nämä koristepensaat keräävät katseet vielä pitkään sen jälkeen, kun lehdet ovat karisseet
Puutarhan syksy
Puskan marjat! Nämä koristepensaat keräävät katseet vielä pitkään sen jälkeen, kun lehdet ovat karisseet
Pensaiden marjat voivat olla jopa kauniimmat kuin kukinta.

1. Lännenmahonia

Lännenmahonia kypsyttää siniharmaat marjatertut ainavihantien lehtien lomaan syyskesällä. Varjon ja puolivarjon pensas kasvaa noin 30–70-senttiseksi ja arvostaa lumensuojaa. I–II(–IV)-vyöhykkeille.

Mahonian marjoja on kasvin kotiseudulla Pohjois-Amerikan luoteisosissa perinteisesti keitetty hilloiksi ja mehuiksi.

2. Kirsikkasorvarinpensas

Kirsikkasorvarinpensas on syksyllä todellinen katsemagneetti karmiininpunaisine kotahedelmineen ja oransseine siemenineen. Ruska värjää lehdet valkoisiksi tai vaaleanpunaisiksi. Myrkyllinen. I–II(–V).

3. Valkolumimarja

Valkolumimarja kasvattaa sitä enemmän marjoja mitä aurinkoisemmassa paikassa pensas kasvaa. Vahapintaiset marjat hohtavat oksilla talveen saakka, mikäli linnut eivät saavu apajille. Ihmisille kasvi on myrkyllinen. I–V.

Jos kaipaat vaihtelua tutun valkolumimarjan rinnalle, kokeile hollanninlumimarjan punaisen eri sävyisiä lajikkeita, kuten ’Amethyst’ ja ’Mother of Pearl’.

4. Koiranheisi

Koiranheisi on kotimainen lehtokasvi, joka arvostaa kosteutta pidättävää kasvupaikkaa etenkin auringossa. Pensas ilahduttaa syksyisin kirkkaanpunaisilla luumarjoillaan ja punertavalla ruskallaan. I–VII (kotimaiset kannat).

5. Hurmehappomarja

Hurmehappomarjan soikeat kirkkaanpunaiset marjat koristavat pensasta pitkään. Kasvi on myrkyllinen, mutta kypsät marjat ovat myrkyttömiä. I–V.

6. Helmiomenapensas

Helmiomenapensas eli marja­omenapensas saa lukuisat pienet marjamaiset hedelmät piikkisten oksiensa lomaan syyskesällä, ja punaiset helmet jäävät ilahduttamaan talventuloon saakka. Leveä pensas kasvaa aurinkoisella paikalla noin parimetriseksi. I–V.

Lähteet: hus.fi/Myrkytystietokeskus ja mustila.fi.

Kommentoi »