Meidän Mökki

”Vihdoin on tilaa hengittää!” – kolmas laajennus toi hirsimökkiin kaivattua lisätilaa ja roskalavalöydöistä syntyi upea keittiö


Virpi ja Harri Kanto laajensivat hirsimökkiään kolmannen kerran, nyt uudella keittiöllä ja makuuhuoneella. Viimeisimmän remontin avainsana oli kierrätys – lähes kaikki kalusteet ovat itse tehtyjä tai vanhasta muokattuja.
Kuvat Juha Juntto

Mökkimme on 15-vuotias, ja alun perin siinä on ollut 30 asuinneliötä. Niistä melkoisen osan nappasi sauna pukuhuoneineen. Kun aloimme viettää yhä enemmän aikaa mökillä, tilat alkoivat tuntua pieniltä. Sen takia annoimme lähtöpassit saunalle ja rakensimme erillisen pihasaunan. Toisessa vaiheessa otimme käyttöön katetun etuterassin.

Tilanpuuteongelma palasi, kun poikamme syntyi. Emme enää mahtuneet nukkumaan makuualkoviin, ja pikkuruisen keittiöpisteen ruoanlaittomahdollisuuksien rajat tulivat vastaan. Meillä oli vain kaksi keittolevyä ja vaatimaton, tason alle mahtuva jääkaappi.

Ainoa ratkaisu oli aloittaa kolmas remontti. Sen idea oli yksinkertainen, jatkamme asuinrakennusta 2,5 metriä eteenpäin. Jatkosta olisi tullut pidempi, jollei peruskallio tulisi vastaan.

Lattiasta kattoon ulottuva ikkuna tuo tilaan runsaasti lisää valoa ja on norfolkinterrieri Winstonin vahtipaikka. Ikkunasta on näköyhteys ruokailuterassille ja kesäkeittiöön.

Mökin ilme pysyisi samana eikä laajennusta edes huomaisi etupihan puolelta. Laajennuksen ansiosta meillä on tällä hetkellä lisää asuintilaa lähes 15 neliötä, tosin niitä ei saatu ilman myönnytyksiä.

Haaveilin vanhasta höyläpenkistä tehdystä keittiösaarekkeesta, mutta moinen rohjake olisi vienyt tuvasta kaiken tilan tunnun. Toisaalta nyt keittiöön mahtuvat kunnon kokoinen jääkaappi-pakastin ja uuni.

Koska rakennus sijaitsee Inkoon sisäsaaristossa, muutos käynnistyi jäiden lähdettyä – ja vasta sen jälkeen, kun olimme saaneet rakennusluvan. Kaikki valmistui juuri ennen juhannusvieraiden saapumista. Pystyimme käyttämään asuintiloja kaiken aikaa, sillä vanha päätyseinä avattiin vasta siinä vaiheessa, kun työt laajennuksen puolella olivat lähes valmiit. Ilman keittiötä jouduimme elämään viikon verran. Puurunkoinen laajennus on verhoiltu valkoiseksi maalatulla hirsipaneelilla, jotta ilme olisi yhtenäinen eikä mikään pistäisi silmään.

Syvä keittiöallas on ainoa edellisestä mökkikeittiöstä säästetty kaluste.
Kierrätetyt kalusteovet on hiottu, kitattu ja maalattu neutraalin harmaiksi Tikkurilan Pro Grey -kartaston sävyllä 1937, ja nyt ne ovat kuin uudet. Mustat nahkavetimet tekevät kokonaisuudesta persoonallisen.

Vesikaton huopakatteeksi valitsimme vastaavan kuin vanhassa osassa. Laajennusosan erottaa lähinnä huopakatteen saumasta ja katteen tuoreemmasta väristä. Remontin yhteydessä mökin takana oleva nuotiopaikka on liitetty kulkusillalla rakennusta kiertäviin terasseihin.

Pyrimme kierrättämään olemassa olevia materiaaleja ja välttämään tarpeetonta uuden hankkimista. Esimerkiksi ikkunoiden koko määräytyi sen mukaan, mitä alkuperäisestä mökistä oli poistettu aikaisempien muutosten yhteydessä.

Pelastimme keittiön kaapistot remonttikohteesta, josta niitä oltiin nakkaamassa roskalavalle.
Uutta keittiössä ovat vain kodinkoneet ja valaisimet, kaikki muu on muokattu kierrätystavarasta.
Keittiön seiniä peittää Engblad & Co:n Simplicity-malliston Dancing Cranes -tapetti. Marmorilevy on nostettu seinää vasten roiskesuojaksi.

Kalustuksen osalta lähes kaikki on joko itse tehtyä tai vanhasta muokattua. Keittiökaapistot pelastimme remonttikohteesta, josta niitä oltiin nakkaamassa tarpeettomina roskalavalle. Laadukkaiden kaapistojen rungot ja laatikostojen mekanismit olivat kunnossa, mutta ovien punertava pähkinäpuupinta ei sopinut meidän tyyliimme.

Kittasimme ja hioimme ovet ja maalasimme ne vaaleanharmaiksi. Uutta ovat kodinkoneet ja valaisimet, kaikki muu on muokattu vanhasta. Jopa syvä pesuallas on vanhan mökkikeittiömme peruja. Sähkökaappi on piilotettu oven taakse koolauksella syvennettyyn väliseinäkkeeseen.

Vanhempien makuuhuone on nyt keittiön kyljessä. Laajennusosassa on myös hirsipanelointi yhtenäisyyden vuoksi.
Säilytyslaatikollinen sänky on rakennettu paikalla vanerista. Vuodevaatteet ovat Lapuan kankurien, valaisin Innoluxin.

Laajennus poiki lisäneliöiden ansiosta avaruutta ja valoisuutta. Innostuimme tilan tunnun korostamiseksi jopa purkamaan osan sisätilaa voimakkaasti hallitsevasta parvesta, josta oli tullut lähinnä turhien tavaroiden säilytyspaikka. Parvi rajoittuu enää entisen keittiön ja makuusopen kohdalle.

Pyrimme myös pitämään kalustuksen minimissä, ja kaikki esillä olevat tavarat ovat sellaisia, joita me myös käytämme säännöllisesti. Muistan yhä, mitä huudahdin, kun suojaseinä uuden ja vanhan osan väliltä poistettiin: vihdoin meillä on tilaa hengittää.

Hirsirakennuksen ensimmäinen osa valmistui vuonna 2005. Laajennusosan erottaa lähinnä huopakatteen saumasta ja katteen tuoreemmasta väristä. Remontin yhteydessä mökin takana oleva nuotiopaikka on liitetty kulkusillalla rakennusta kiertäviin terasseihin.
Julkaistu: 30.4.2019