Avotakka

Kokolattiamatto tuo tyyliä varpaiden alle – näin löydät sopivan maton ja hoidat sitä oikein

Kokolattiamatto tuo tyyliä varpaiden alle – näin löydät sopivan maton ja hoidat sitä oikein
Unohda ennakkoluulot! Nykyaikaiset kokolattiamatot kestävät kulutusta, vaimentavat ääntä ja luovat kodikkaan tunnelman huoneeseen kuin huoneeseen.
Julkaistu: 4.5.2020

Kokolattiamaton käyttö

Perinteisesti tekstiilimattoa eli kokolattiamattoa käytetään pehmentämään makuuhuoneen ilmettä, mutta se sopii kodin kaikkiin kuiviin tiloihin. Se vaimentaa ääniä tehokkaasti ja sopii hyvin esimerkiksi tv-tilaan tai lastenhuoneeseen. Kokolattiamatto vähentää ääniä yläkerrasta alakertaan monikerroksisessa talossa. Etenkin modernissa sisustuksessa mattopinta on pehmeä kontrasti koville lasi- ja seinäpinnoille.

Kokolattiamaton ominaisuudet

Kokolattiamatot ovat joustavia, lämpimiä ja kodikkaita. Matot myös vaimentavat askelääniä ja kopinaa jopa 25–30 desibeliä. Mitä paksumpi ja muhkeampi matto, sitä paremmin se akustoi. Matto tuntuu lämpimältä jalan alla, sillä nukkapinta ja tiivis pohja eristävät ja vähentävät lämmön johtumista. Aiemmin varsinaisina pölypesinä pidettyjä mattoja suositellaan nyt allergiaperheisiin. Laadukas tekstiilimatto sitoo ilmasta pölyä, josta se on helppo imuroida pois.

Kokolattiamaton materiaali ja väri

Valitse oikea matto oikeaan paikkaan. Vaaleissa yksivärisissä matoissa lika ja kuluminen näkyvät selvemmin kuin tummissa, meleeratuissa väreissä. Laadukkaissa matoissa on käytetty korkealuokkaisia luonnonmateriaaleja, kuten villaa, puuvillaa ja sisalia tai tekokuiduista laadukasta polyamidia, polypropeenia tai viskoosia. Helppohoitoinen polyamidi on yleisin materiaali. Se ei ime likaa ja on antistaattinen, joten siitä ei saa sähköiskuja. Luonnonkuitumatot, kuten villa ja pellava, saattavat nukata pitkiäkin aikoja. Luonnonmateriaaleista erityisesti villa on ekologinen sekä käytännöllinen, sillä se hylkii likaa ja vettä. Lastenhuoneeseen kannattaa valita helposti puhdistettava laatu. Eteiseen sopii kulutusta kestävä ja likaa hylkivä sisalmatto.

Kokolattiamaton asennus

Tekstiilimattoja saa rullatavarana ja laattoina. Yleisin rullamaton valmistusleveys on neljä metriä. Kotiasentajalle laatta on usein rullaa helpommin hallittava vaihtoehto. Lisäksi tekstiililaattoja voi mahdollisten vaurioiden jälkeen vaihtaa uusiin vaikka laatta kerrallaan. Matto kiinnitetään lattiaan yleisimmin tarraliimalla kynnysten kohdalta ja reunoilta. Kokolattiamatto voidaan kiinnittää myös asentamalla se listojen väliin. Useimmat kokolattiamatot soveltuvat asennettavaksi lattialämmityksen päälle.

Kokolattiamaton hoito

Kokolattiamattojen perushuolloksi riittää säännöllinen imurointi. Puhdista tahrat heti niiden ilmestyttyä ja käytä aina tekstiilimatoille tarkoitettuja puhdistus- ja tahranpoistoaineita. Jos matto vaatii pesua, työ kannattaa jättää ammattilaiselle.

Kuva: Villamatto on mukava varpaiden alla. Kasthallin Greta-villamattoa saa sekä irtomattona että kokolattiamattona. 11 väriä, hinta mittojen mukaan, Koolmat.

Kommentoi »