Meidän Mökki

Joululöylyt tähtitaivaan alla! Savusaunan kutsuva tuoksu siivittää Koiviston perheen mökkijoulun viettoon

Joululöylyt tähtitaivaan alla! Savusaunan kutsuva tuoksu siivittää Koiviston perheen mökkijoulun viettoon
Joulu on Tiina ja Kari Koiviston perheelle parasta aikaa vuodessa. Jouluaattoa perhe viettää Keski-Pohjanmaalla sijaitsevalla mökillään, jossa valkoisena hohtava hanki houkuttelee koko perheen kirpakkaan pakkassäähän. Savusaunan kutsuva savu leijailee raollaan olevasta ovesta jo aattoaamuna.
Julkaistu: 16.12.2020

Pakkastaivaan ja jään välinen raja on juuri ja juuri nähtävissä. Keskeltä hankien hohdetta pihaa lähestyy hiihtäjä. Hän on Tiina ja Kari Koiviston perheen nuorimmainen Miina, jonka matka taittuu sukset jalassa nopeasti.

Tiina ja Kari levittelevät havupeitteen savusaunan portaiden eteen, minkä jälkeen punaposkiset omenat nostellaan koko perheen voimin kuusen oksille keikkumaan. On aika laskeutua mökkijoulun rauhaan.

Sievin-kodista matka taittuu kolmessa vartissa perheen mökille, Villa Ottilialle, joka sijaitsee Lestijärvellä. Peuratalojen mökki valmistui vuonna 2017. Aktiivisesti hiihtävä Miina harjoittelee myös mökillä.
Kari, Tiina ja Miina valmistautuvat mökkijoulun viettoon. Mökkeilyyn kuuluu myös paljussa istumista. Paljun vesi lämmitetään yhdessä, ja lämmityksen ajan istutaan terassilla.

Koivistojen mökkipaikalla on takanaan pitkä historia. Ennen hiilenmustana hohtavaa komistusta tontilla oli vaaleanpunainen, vanha mökki. Karin vanhemmat hankkivat paikan itselleen jo vuonna 1965. Vaaleanpunaisessa rakennuksessa pystyi kuitenkin mökkeilemään vain kesäisin. Mittavat perusparannuksetkaan eivät olisi tehneet vanhasta rouvasta käytännöllistä ja toimivaa. Tiina ja Kari päättivät rakentaa uuden mökin entisen tilalle.

– Tiina löysi unelmien mökkimallin ruotsalaisesta sisustuslehdestä. Lopputulos syntyi kuitenkin yhdistelemällä eri kuvastojen parhaita paloja, Kari kertoo.

Täällä joulun rauha on rikkumattomin.
Näkymä oleskelutilasta keittiöön on rauhallinen. Kodinkoneet jäävät ovesta sermiksi muokatun näköesteen taakse.
Tiina noudatti mökissä tiukkaa sävykarttaa. Musta ja sitä lämmittävät puun sävyt kulkevat tilasta toiseen. Mökkikeittiöön mahtuu hyvin kaksi kokkia, sillä pitkät pöytätasot helpottavat työskentelyä.
Tiina ja Kari työskentelevät opetusalalla. Oleskelutilan seinän vanha kasvitaulu kertoo siitä sisustuksellisesti. Ikean sohva toimii hyvin mökkiolosuhteissa. Sen pestävä vaihtopäällinen helpottaa puhtaanapitoa.
MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN

Piristä kotia punaisella! Osta nämä tuotteet Meillä kotona -kaupoista

SISÄLTÖ JATKUU

Kari suunnitteli ja mittasi tilojen toimivuuden. Rakennuslupapiirustukset laati Sievin kunnan rakennusmestari Jarkko Kivioja ennen suunnitelmien päätymistä Peuratalojen piirrospöydälle. Mökin pitkä sivu tehtiin järven suuntaiseksi. Sen ansiosta oleskelutiloihin avautuu täydellinen maisema. Suunnittelun kulmakiviksi nousivat myös toimivat pesutilat.

– Sisäsauna ja suihku helpottavat aktiivisesti hiihtävän ja harjoittelevan Miinan mökkeilyä. Karin rakentama savusauna on ihana, Tiina sanoo.

– Sen lämmityksessä ei vain auta hätäillä, Kari lisää.

Joulukoristeiden parhaimmistoon kuuluvat puiset possut.
Haudutettu riisipuuro maistuu Miinalle.

Rakennusurakassa oli talkooapuna sukulaisia ja ystäviä. Sähkö- ja putkitöihin käytettiin alan ammattilaisia. Mökin hirret tulivat tontille syyskuussa ja seuraavana juhannuksena mökki oli jo asumiskunnossa.

– Kahdeksan kuukauden aikana ei ollut tekemisen pulaa. Kaikki vapaa-aika meni rakennushommissa. Melkein olemme jo onneksi unohtaneet hikikarpaloiden määrän, Kari kertoo.

Materiaalivalinnoista mökkiläiset pääsivät hyvin yhteisymmärrykseen. Sisustusratkaisut teki Tiina, joka ei halua mökille keräilyeriä entisestä mökistä eikä kotoa. Mökkisisustus on mietitty tarkoin, ja sinne pääsevät tarkoin valikoidut huonekalut ja esineet.

Mökin rakentaminen oli iso ponnistus perheelle ja talkooväelle ja vei kaiken vapaa-ajan.

Jouluna havukranssit ripustetaan oviin jo hyvissä ajoin, mutta joulukuusi pääsee tupaan vasta aatonaattoiltana.

– Joulu on parasta aikaa koko vuodessa. Mökillä aloitan sen tunnelmoinnin jo syksyllä iltojen tummuessa. Jouluvalot ovat tietenkin kaamosvalot siihen saakka, kun niitä saa kutsua jouluvaloiksi, Tiina sanoo.

Savusaunan joulukuusi saa juhlan kunniaksi koristeet oksilleen. Savusauna on suunniteltu ja toteutettu alusta alkaen itse. Sen rinnalle kaavaillaan toista, linnunpöntön muotoja myötäilevää saunaa.
Omenat säilyvät pakkasessa kauniina kauan.

Aattoaamuna kinkusta leviävä tuoksu herättelee myöhäiset nukkujat. Riisipuuro nautitaan punavalkoisista kulhoista kynttilöiden valossa. Puurosta löytyy aina manteli tai ehkä kaksikin. Joulukiireet loppuvat viimeistään puolen päivän aikaan.

– Me kuuntelemme yhdessä joulurauhan julistuksen. Silloin juodaan glögiä ja syödään mökkipipareita, juustoja sekä suklaata. Kamiinassa ritisevä tuli antaa lämmön ympärilleen, Tiina kertoo.

Savusaunan lämmitys on oma rituaalinsa. Kutsuva savu leijailee raollaan olevasta ovesta jo aattoaamuna. Lämmitykseen liittyvä kiireettömyys tuo mukanaan hyvän olon tunteen. Kari ei tunnusta urakkaa työlääksi vaan nauttii jokaisesta hetkestä.

– Puita lisään sytyttämisen jälkeen kolmen vartin välein, kolme kertaa. Se ei ole iso ponnistus, varsinkin kun palkintona on ne parhaat, lempeät löylyt, saunamestari sanoo.

Joulu on parasta aikaa koko vuodessa.
Punaposkiset omenat tuovat tunnelmaa.
Mökillä joulun väri on punainen.

Alkuillan hämärässä paljuillaan ja saunotaan. Usein saunaan mennään vielä toisen kerran tähtien syttyessä. Täydellinen hiljaisuus ympärillä kruunaa tunnelman. Juhlaruoka nautitaan kiireettä. Sen jälkeen mökkijoukko rapistelee villasukat jalassa pakettejaan auki.

Jouluaamuna pihan jäljet kertovat siellä vierailleen jäniksen. Mökkitiellä on tuttuun tapaan hirvenjälkiäkin. Lestijärven jää jatkuu aina silmänkantamattomiin saakka.

– Täällä joulun rauha on rikkumattomin, Tiina ja Kari sanovat.

Kommentoi »