Kohopenkin teko turveharkoista
Piha ja puutarha
Kohopenkin teko turveharkoista
Loihdi pihan kuivaan ja varjoisaan paikkaan istutuksia kohopenkeillä. Maisemaan sointuvan kohopenkin teko onnistuu turvaharkkojen avulla.
3.8.2015
 |
Meidän Talo

Tarvikkeet:

  • turveharkkoja
  • pajukeppejä
  • juurimattoa
  • happaman maan kasveja
  • multaa ja kompostia
  • kanttausrauta
  • saha tai leipäveitsi
  • puutarhasakset
  • mittanauha.

Ohjeet kohopenkin tekoon turveharkoista

1. Hanki ryhmäsi avainkasvit. Siirrä ne paikkaan, johon olet uutta penkkiä suunnitellut. Kierrä ja katsele ryhmää etäältä joka suunnalta. Yritä kuvitella, miltä kasvit näyttävät täysikokoisina. Nosta korkeiksi kasvavat lajikkeet jakkaroille, niin näet, miten maisema muuttuu. Muuta kasvien paikkoja, kunnes olet näkymään tyytyväinen. Päätä penkin muoto ja kiilaa merkkinaru koukuilla maahan. Siirrä kasvit syrjään.
2. Poista nurmikko sekä kivet ja juuret merkitsemältäsi alueelta. Nurmikon poistat kätevästi kanttausraudalla. Leikkaa ensin alueen reunat kauttaaltaan ja poista merkkinaru. Pilko sitten nurmikko noin 15 x 15 cm:n ruudukoksi ja kaiva palat ylös. Leikkaa juurimatosta pohjan muotoinen pala ja levitä se paikoilleen.
3. Aloita turveharkkojen työstäminen kastelemalla ne, sillä kuiva turve murtuu helposti. Sahaa turveharkot pitkittäin puoliksi. Leipäveitsi on paras työväline niiden sahaamiseen.
4. Lado kohopenkin ensimmäinen kerros. Viistä kulmat, jos penkkisi muoto on jokin muu kuin suorakulmio. Kiinnitä vierekkäiset harkot toisiinsa pajukepeillä. Kepit muodostavat rastin harkkojen sisälle.
5. Leikkaa kiinnityskepit puutarhasaksilla pinnan tasalle ja työnnä päät piiloon.
6. Lado toinen kerros tiiliseinää muistuttavalla ristilimityksellä siten, että ensimmäisen kerroksen saumat asettuvat toisen kerroksen harkkojen keskelle. Kiinnitä pajukepeillä samalla tavalla kuin ensimmäinen kerros. Työnnä kepit niin syvälle, että ne uppoavat jonkin matkaa myös ensimmäisen kerroksen harkkoihin.
7. Lado penkin pohjalle oksia ja karkeaa kompostijätettä. Täytä loppuosa mullalla tai kasvuturpeella. Sekoita joukkoon maatunutta talouskompostia ja kanankakkaa.
8. Turvekehikossa menestyvät parhaiten happaman maan kasvit, joiden kasvualustaan ei lisätä kalkkia. Tiivistä maa ja kastele se hyvin. Multaa saa olla lähes piripintaan, sillä se painuu kasaan vähitellen.
9. Kosteassa paikassa turveharkot sammaloituvat ajan kuluessa itsestään. Jos haluat nopeuttaa sammaloitumista, valmista piimästä ja sammalsilpusta seos ja levitä se harkkojen pintaan. Kastele harkkoja vedellä säännöllisesti.
1 kommentti