Kodinhoitohuoneen suunnittelu – näin saat tilasta toimivan & mahdutat pyykkihuollon ja säilytysratkaisut samoihin neliöihin
Rakenna ja remontoi
Kodinhoitohuoneen suunnittelu – näin saat tilasta toimivan & mahdutat pyykkihuollon ja säilytysratkaisut samoihin neliöihin
Kodinhoitohuoneen suunnittelu kannattaa tehdä harkiten, jotta samaan tilaan saadaan kaikki tarvittavat toiminnot. Kodin henkeen ja sisustukseen sopiva kodinhoitopiste voi hyvin sijaita vaikkapa keittiön yhteydessä.

Kodinhoitohuone ei ole enää muusta sisustuksesta erillinen tila vaan on samassa hengessä kodin tunnelman kanssa.

– Säilytyskalusteet valitaan kerralla koko kotiin: samat värit, materiaalit ja kalusteet voivat olla käytössä niin keittiössä, kylpyhuoneessa kuin kodinhoitotilassa. Säilytysratkaisuiksi toivotaan avohyllyjen sijaan laatikoita ja ovellisia kaappeja. Toiminnot halutaan piilottaa kaappiin ja ergonomiaa mietitään entistä tarkemmin, kertoo Temalin suunnittelija Senni Terävä.

Kylpyhuoneista tuttua spa-tunnelmaa toivotaan myös kodinhoitotiloihin, vaikka tila olisi pieni. Myös laadukkaat materiaalit korostuvat. Nyt uskalletaan tehdä rohkeita ja persoonallisia ratkaisuja.

– Useimmiten kodinhoitotilana toimii kylpyhuone, eli peseytyminen ja vaatehuolto tapahtuvat samassa tilassa. Hyvä suunnittelu on tärkeää, kun samoihin neliöihin pitää saada mahtumaan tyylikkäästi vesipiste, säilytystilaa ja pyykkihuolto, Senni Terävä lisää.

Hyvin mietitty kodinhoitohuone taipuu sekä etätyöläisen että puuhastelijan tarpeisiin. Raivaa työtasolle tarpeeksi leveyttä. Jos tilaan ei tule luonnonvaloa, kiinnitä erityistä huomiota valaistukseen. Valitse pöytävalaisin, jonka asentoa voi säätää. Kuvan kaapistot ovat ruotsalaisen Vedumin.
Pyykit kuivaava pesukone säästää kuivausrummun tai pyykinkuivaustelineen viemän tilan.

6 vinkkiä toimivan kodinhoitohuoneen suunnitteluun

1. Käytä koko tila hyödyksi

Kodinhoitohuoneessa ei ole koskaan liikaa säilytystilaa. Tilaa kannattaa varata pyykkihuollon lisäksi ainakin siivousvälineille, kausitavaroille ja harrastusvälineille. Erityisesti pienissä neliöissä kannattaa hyödyntää tilan koko korkeus lattiasta kattoon saakka. Monipuolisia säilytysratkaisuja tarvitaan etenkin, jos kodinhoitohuonetta käytetään arkieteisenä ja ulkovaatteiden säilytykseen.

Selkeä lajittelu helpottaa pyykkirumbaa. Esiin vedettävät hyllyt irrotettavilla pyykkikoreilla tuovat tilaan lisää käyttömukavuutta. Satiininharmaan Laser-kaapiston ja vaalean tammikuosin yhdistelmä on harmoninen. Kuva Noblessa.

2. Työtasoa tarvitaan paljon

Järjestä pyykki- ja vaatehuollolle pyhitettyyn paikkaan reilusti työtasoa, jossa voit käsitellä sillä pyykkejä. Laatikoston päälle nostetut pyykkikone ja kuivausrumpu säästävät selkää, ja niiden alle jää sopiva säilytyspaikka likapyykeille tai pesuaineille.

Vaikka pitkulaisen kodinhoitohuoneen toinen seinä on pyhitetty kaapistoille, tila ei ole ahdas. Suora kulkuyhteys ulos ja lasiovi tuovat huoneeseen viihtyisyyttä ja valoa. Kuvan Lato-kalusteet ovat Topi-keittiöiden.

3. Sijoita koneet viisaasti

Vierekkäin olevien koneiden päälle saa hyvin työtasoa pyykkien viikkaamiselle. Pesutorni puolestaan vie vähemmän tilaa etenkin pienessä kodinhoitohuoneessa.

4. Jätä työskentelytilaa

Älä sisusta kodinhoitohuonetta liian ahtaaksi. Koneiden ja kaapistojen eteen tarvitaan vapaata työskentelytilaa noin puolitoista metriä. Normaalikokoinen pesukone ja kuivausrumpu vaativat 60 senttimetriä syvät kalusteet, mutta muut kalusteet toimivat hyvin kapeampinakin.

5. Valoissa ja mukavasti

Jos mahdollista, kannattaa sijoittaa työskentelyyn ja vaikkapa ompeluun tarkoitettu taso ikkunan eteen. Sopiva korkeus työskentelytasolle on 65–70 senttimetriä. Ulosvedettävän silityslaudan suositeltu korkeus taas on 85–90 senttimetriä.

Kun kaikki on järjestyksessä, on helpompaa löytää tarvitsemansa. Kierrätys­muovista valmistetut Smartstore Basket Recycled -säilytyskorit saavat näkyä osana sisustusta. Väreinä valkoinen ja taupe.

6. Tee pesemisestä helppoa

Valitse kodinhoitohuoneeseen riittävän kookas pesuallas ja korkea hana. Siten esimerkiksi veden laskeminen sankoon ja erilaisten suurempien esineiden pesu onnistuu helposti.

Kodinhoitohuoneessa kannattaa kuunnella omia makumieltymyksiä eikä välttämättä mennä valtavirran mukana. Pastelliset sävyt sopivat hienosti kalusteisiin ja tuovat iloa tilaan. Epoq-keittiöt, Gigantti.

Mikä voisi olla paras säilytyspaikka siivousvälineille?

Piilottamisen sijaan laita siivousvälineet sinne, missä käytät niitä eniten. Kun naamioit säilytysratkaisun osaksi muuta sisustusta, siivousvälineet eivät pistä häiritsevästi silmään. Hanki huutokaupasta tai antiikkiliikkeestä tyyliisi sopiva vanha vaatekaappi ja muuta se siivouskomeroksi sopivien varusteiden avulla. Imuriin tulee tartuttua useammin, kun sen kaapista ottaminen ja sinne laittaminen on helppoa. Monessa kodissa portaiden alla oleva tila jää usein hyödyntämättä tai toimii roju­säilönä. Tilasta on yllättävän helppo tehdä näppärä siivouskomero ovien tai verhon avulla.

Niukoissa neliöissä paikka siivoustarvikkeille voi löytyä yllättävästä paikasta, esimerkiksi sisäoven takaa. Kiinnitä oveen koukulla kisko, johon voit ripustaa sopivankokoisia koreja. Kuvan toteutus on Elfan.
Älä pese pyykkiä turhaan. Tuulettamalla saat raikastettua päivän päällä olleen paidan.

Missä voisin kuivattaa lakanat fiksusti?

Sään salliessa lakanat kannattaa kuivata raikkaassa ulkoilmassa. Taitettavia kuivaustelineitä löytyy nykyään erimallisia ja -kokoisia ja kaikenkokoisille parvekkeille sopivia. Paljon parjattu ovikin käy kuivatuspaikasta, kunhan oven päälle on asennettu kuivausteline. Oveen ripustettu lakana- ja pyyhekuivain säästää myös lattiatilaa ja vapauttaa pyykkitelineen koneelliselle muuta pyykkiä. Toimiva ratkaisu kuivatukseen on myös ulosvedettävä pyykkinaru, jonka voi vetää sisään silloin, kun sitä ei käytetä.

Pyykinkuivaus tuottaa monelle harmaita hiuksia, eivätkä välineet aina miellytä silmää. Seinään kiinnitettävä teline on tyylikäs ratkaisu, joka on helppo laskea pois tieltä. Pyökkinen Chalford-kuivausteline (60 × 70 × 8 cm) Garden Trading.

Missä voisi säilyttää silitettäviä vaatteita?

Kiinnitä seinään koukkuja tai ripusta tason päälle vaatetanko, johon mahtuu henkareille suuri määrä silitystä odottavia vaatteita. Lakanat ja vuodevaatteet voi laskostaa henkareille. Saat lisää säilytystilaa, kun ripustat koukkuihin koreja. Henkarikuivatus myös vähentää silityksen tarvetta.

Pienessä tilassa tärkeintä on toimivuus. Metallirunkoinen seinäsäilytyskokonaisuus sopii myös kylpyhuoneessa olevaan kodinhoitopisteeseen. Kuvan Enhet-kokonaisuus, Ikea.
Jos kodinhoitopiste tulee kylpyhuoneen yhteyteen, suosi yhtenäisiä kalusteita.

Näin järjestät pyykki­huollon pienissä tiloissa

  • Arki helpottuu, kun teet pyykin lajittelusta helppoa koko perheelle. Jos varsinaiselle pyykkikaapille ei ole tilaa, hanki kodin tyyliin sopivat ja selkeästi merkityt pyykkikorit tai esimerkiksi vaatehuoneen seinälle ripustettavat säkit vähintään valkoiselle ja värilliselle pyykille.
  • Lisää hyödyllistä laskutilaa saat ulosvedettävillä hyllyillä tai lajittelutasolla. Tason voi asentaa pesukoneen yläpuolelle tai torniratkaisussa koneiden väliin. Koneiden välissä oleva taso helpottaa kuivausrummun täyttämistä ja tyhjentämistä.
  • Jos pyykin kuivatukselle on vähän tilaa, apu voi löytyä ylhäältä. Näppärä kattoon kiinnitettävä pyykinkuivausteline ei vie lattia- tai seinätilaa ja se on helppo nostaa pois tieltä. Voit myös käyttää vaaterekkiä kuivaustankona.
  • Silityslaudalle ei usein löydy sopivaa säilytyspaikkaa. Ulosvedettävä silityslauta on käytännöllinen ja toimiva ratkaisu. Sisustukseen sopivan silityslaudan voi huoletta jättää esille. Voit päällystää laudan lempikankaallasi tai hankkia katseenkestävän laudan. Esimerkiksi Brabantian mallistossa on tyylikkäitä vaihtoehtoja.
1 kommentti