Anne ja Kalle halusivat kivitaloonsa vaivattomuutta sekä avaraa tilaa sisälle ja ulos – ”Sijoitimme kaikki päivittäisessä käytössä olevat huoneet alakertaan”

Anne ja Kalle halusivat kivitaloonsa vaivattomuutta sekä avaraa tilaa sisälle ja ulos – ”Sijoitimme kaikki päivittäisessä käytössä olevat huoneet alakertaan”
Anne ja Kalle Hurttila etsivät pitkään valmista kotia, mutta päätyivät lopulta rakentamaan uuden kivitalon Poriin. Tuloksena on kahden kerroksen korkuinen olohuone sekä kaksi terassia: toinen katolla, toinen pihatasossa.
Julkaistu: 20.9.2021
Anne, Kalle, Venna-tytär sekä perheen kaksi koiraa asuvat vuonna 2017 valmistuneessa kivitalossa Porin Ruosniemessä. Pienehkö ja suojaisa piha on toteutettu nerokkaasti talon ympärille. Autotallin päälle sijoittuva kattoterassi tuo runsaasti lisää ulkotilaa.
Anne ja Kalle Hurttilan kodin oleskelu­tilat tuplaantuvat kesäaikaan, kun perhe viettää aikaa 100-neliöisellä katto­terassillaan. Tekonurmella päällystetty terassi on oiva paikka Venna-tyttären leikeille ja pienelle uima-altaalle. Nuotiopaikalla paistetaan esimerkiksi muurinpohjalettuja.
Runsas sato kasvaa auringon alla. Oman kasvimaan porkkanoita ja yrttejä on kiva käyttää ruoanlaitossa.

Muutamia vuosia sitten Anne ja Kalle Hurttila eivät välttämättä olisi osanneet kuvitella itseään kivitalon kattoterassille istuttamaan porkkanoita ja tomaatteja. Niin siinä kuitenkin kävi, kun ajatus isommasta kodista alkoi houkutella.

Ensin pariskunta tutki Porin alueella myytävänä olevia omakotitaloja. Annen ja Kallen toiveissa oli löytää ilmeeltään moderni talo, jossa olisi suojaisa ja viihtyisä piha. Yhtälö alkoi tuntua budjetin kanssa mahdottomalta. Kun Kallen talonrakentajana työskentelevä veli väläytti ideaa oman kodin rakentamisesta, molemmat alkoivat pohtia asiaa tosissaan.

– Meillä ei ollut mitään kokemusta asiasta, mutta ympärillämme oli asiantuntijoita. Veljeni lisäksi rakentamisesta on hyvin perillä paras ystäväni. Aloimmekin sitten etsiä tonttia, Kalle kertoo.

Kotiin tullaan sisään keittiön vasemmalta puolelta. Ulko-ovelta avautuu heti näkymä korkeaan olohuoneeseen. Alakerta on yhtä avonaista tilaa, vain makuuhuoneet ovat ovien takana. Suuri neliönmallinen ruokapöytä on teetetty kahdesta korkkilevystä, ja jalat on teetetty Artiikissa. Tuolit olivat menossa roskiin Kallen työpaikalta, mutta Anne pelasti ne hiomalla ja maalaamalla.
Musta keittiö yhdessä tumman akustoivan sisäkaton kanssa tuo tilaan syvyyttä. Keittiö on Puustellin.
Paikalleen valetut portaat muotin purkamisen jälkeen.
Portaiden kaiteet teetettiin Artiikissa. Myös portaiden alle jäävä tila on kalustettu käyttöön.

Tonttia etsittiin tovi. Anne ja Kalle toivoivat löytävänsä talolleen paikan suojaisalta, valmiilta asuinalueelta. Sopiva tontti löytyikin muutaman kilometrin päästä Porin keskustasta, Ruosniemestä. Lähellä olevat lenkkipolut ja metsät sinetöivät päätöksen. Tontin ostoa edelsi selvä päätös siitä, millainen talo tontille kohoaa.

– Muita vaihtoehtoja kuin kivitaloa emme edes miettineet. Ystävien ja lähipiirin kokemukset vakuuttivat alusta asti, ja koska Kallen veli rakentaa kivi­taloja, ratkaisu oli helppo. Materiaalin tuttuus ja suositukset eivät jättäneet meille oikein muita vaihtoehtoja, Anne naurahtaa.

Suunnittelun sysäyksenä toimi kuva talosta, jossa oli samantyylinen kattoterassi kuin perheen valmistuneessa kodissa. Tuon kuvan inspiroimana pari suunnitteli itse pohjapiirroksen ja julkisivut.

Rouhea tyyli syntyy mikrosementistä ja selkeistä väreistä.
Yläkerran aulatilassa perhe istuskelee silloin tällöin saunan jälkeen. Ovesta pääsee kattoterassille.
Katseilta suojassa oleva kattoterassi on Annelle tärkeä paikka. Siellä myös perheen koirat pääsevät nauttimaan ulkonaolosta.
Ikkunat ja terassin ovet on juuri saatu asennettua.
Kiireisten päivien jälkeen parasta perheelle ovat rauhalliset koti-illat. Suuresta huone­korkeudesta huolimatta kodissa ei kaiu. Siitä pitävät huolen akustiikkalevyistä tehty sisäkatto ja kodin sisustus­valinnat. Lattiamateriaalina on mikrosementti, joka on helppo pitää puhtaana. Lattian kanssa samansävyinen matto pehmentää ilmettä. Matto ja kierrätyspuista valmistettu pöytä on Sisustus Mokasta.

Anne ja Kalle halusivat talon kahteen kerrokseen näyttävyyden ja toimivuuden vuoksi. Yksitasoiseen taloon ei olisi mahtunut kaikkia toivottuja tiloja.

– Me halusimme korkean, ylös asti avoinna olevan tilan ruokailuhuoneen ja olohuoneen osalta. Alakerran yhteiset toiminnot tahdoimme samaan tilaan. Talosta tuli näyttävä ja ulkoapäin aika massiivinen, vaikka neliöitä on alle kaksi sataa. Meillä on Kallen kanssa onneksi melko sama maku tällaisissa asioissa, joten oli helppo tehdä päätöksiä. Lisäksi halusimme ulos oleskelutiloja, Anne selventää.

Suunnittelua tehtiin tarkasti käytännöllisyys edellä. Pieniä muutoksia tuli kuitenkin kesken kaiken, kun Anne alkoi odottaa perheen esikoista. Uuteen kotiin tulisikin kahden asukkaan sijasta kolme. Suuria mullistuksia ei onneksi tarvinnut tehdä, sillä alakertaan oli jo suunniteltu ylimääräinen huone sisääntulon läheisyyteen. Siitä tehtiinkin sitten Vennalle oma huone tulevaa varten.

Kaksitasoisuuteen kiinnitettiin tarkasti huomiota, jotta asuminen olisi vaivatonta. Useaan kerrokseen jakautuvassa kodissa asuminen saattaa usein tökkiä rappusissa ravaamisen vuoksi.

– Sijoitimme kaikki päivittäisessä käytössä olevat huoneet alakertaan juuri siksi, ettei portaissa tarvitse kulkea jatkuvasti, Anne kertoo.

Olohuoneesta kuljetaan tilavalle huonemaiselle terassille.
32-neliöinen lasitettu terassi jatkaa talon viimeisteltyä ilmettä ja antaa mukavasti lisä­neliöitä oleskeluun. Tikkurilan Siesta-sävy seinässä on välimerellistä tunnelmaa. Terassin lattia on tehty akaasialattialaatoista. Seinälokerikot ovat HalpaHallista. Mangopuupöytä on Parolan Rottingin, ja nojatuolit ovat Bauhausista.
Terassin värit ja materiaalit luovat etelänmatkojen tunnelmaa.
Viherkasvit viihtyvät kesäaikaan katetulla terassilla. Ne luovat terassin ruokailutilaan etelänlomien tunnelmaa. Kukkapöytä on HalpaHallista.

Suunnittelu sujui saumattomasti yhteistyössä Lammi Kivitalojen kanssa. Anne ja Kalle tekivät pohjapiirroksen itse ja saivat siitä 3D-mallinnuksen. Pohjatyöt aloitettiin tontilla keväällä 2016.

Pohjatöiden tekijäkin löytyi läheltä, kun Kallen siskon mies tarttui toimeen. Pohjien valmistuttua alkoi rakentaminen.

– Seinät nousivat vauhdikkaasti. Kalle vietti lomansa raksalla ja kaikki illat töiden jälkeen. Minä olin sen, minkä pystyin raskaudeltani ja Vennan hoidolta. Kallen isästä oli paljon apua eläköityneenä talkoolaisena ja Kallen veli oli tietysti tiiviisti mukana ammattitaitonsa vuoksi, Anne muistelee.

Monitasoinen koti toimii lapsiperheen arjessa hyvin.

Projektin suurin haaste Annelle oli vauva- ja rakennusajan yhdistäminen. Tuore äiti olisi halunnut olla enemmän mukana omalla työpanoksellaan, mutta vastasyntyneen kanssa se oli mahdotonta.

– Onneksi meillä oli tuttuja ammattilaisia, joiden kanssa työt sujuivat hienosti. Kokonaisuuden hahmottaminen keskeneräisellä työmaalla oli kuitenkin hankalaa. Teimme materiaalivalintoja yrittäen visualisoida lopputuloksen niin hyvin kuin pystyimme.

Usean asian hoitaminen samanaikaisesti oli välillä raskasta, mutte siihenkin pari tottui. Ajatus siitä, ettei projekti kestä ikuisesti, helpotti. Raksamuistoissaan pari palaa aina elävästi synnytyslaitokselle.

– Siellä sairaalassa yksipäiväisen Vennan seurassa mietimme ja metsästimme sopivia wc-kalusteita ja hanoja sekä teimme viimeisiä muutoksia keittiösuunnitelmaamme, Anne kertoo.

Annen ja Kallen makuuhuoneessa on selkeän moderni tyyli. Yksinkertaiset ratkaisut toimivat parhaiten. Sänky on Ikeasta, ja sen päätyyn on kieputettu valaisinsarja. Yöpöytä on by Lassenin. Petivaatteet ovat Sisustus Mokasta ja H&M Homesta.
Vennan huoneessa kaikelle on oma paikkansa, mutta leikit saa levittää pitkin huonetta.
Suloisessa lastenhuoneessa tavarat pysyvät järjestyksessä sängyn alle sujautettavien laatikoiden avulla. Sänky ja kaappi ovat Ikeasta, säilytyslaatikot Sisustus Mokka, mobile on itse tehty.
Yläkerran pesuhuone jatkaa kodin rouhean modernia linjaa.
Alakerran suihkutilassakin näkyy sisustuksen päävärit harmaa, musta ja valkoinen.

Rakentaminen sujui kohtuullisen hyvin. Koska kotiin oli tulossa paljon avaraa ja korkeaa tilaa, yhtenä huolenaiheena oli kaikuminen. Asiaan tartuttiin jo suunnitteluvaiheessa, jolloin olohuone-ruokailutilan sisäkattoon varattiin tilat akustiikkalevyille koolausten avulla. Mustat levyt blokkaavat nyt kaiun lähes kokonaan.

Lattiavalukin tehtiin erityisen huolellisesti, sillä sen piti olla tasainen mikrosementtiä varten. Yhdeksi rakennusprojektin haastavimmaksi asiaksi pari nimeää yläkertaan johtavien portaiden tekemisen.

– Niiden valaminen oli melko suuri projekti ihan siksi, että portaat ovat melko kookkaat. Veljeni Matti rakensi muotit, joihin portaat valettiin yläkerran lattiavalun yhteydessä, Kalle sanoo.

"Teimme materiaalivalintoja yrittäen visualisoida lopputuloksen niin hyvin kuin pystyimme."

Ahkeran rakentamisen päätteeksi talo valmistui pääsiäiseksi 2017. Koti toimii neljässä eri tasossa, joista ylimmäinen on kattoterassi. Sinne asennettu tekonurmi tuo puutarhamaista tunnelmaa. Suuren terassin tarkoitus on toimia lisätilana ja erityisesti mahdollistaa oma viljely.

– Kattoterassi antaa ihan oman yksilöllisen leimansa taloon ja toimii suojaisana oleskelupaikkana. Siellä kasvaa monenlaisia vihanneksia ja juureksia istutuslaatikoissa. Keväällä istutamme siemeniä sisällä ruukkuihin ja siirrämme taimet sään salliessa ulos. Osan siemenistä istutamme suoraan laatikoihin, kuten porkkanat, salaatit ja yrtit. Koko perheemme on innoissaan kasvimaasta, Anne kertoo.

Kattoterassin rakennusvaiheessa piti ottaa huomioon veden- ja lumenpoisto. Pohjaan asennettiin lattiakaivo ja tehtiin kallistukset, jotta vesi kulkee sadevesiviemäriin. Lattiakaivon saa katkaisijan kautta sulatettua, mikäli se jäätyy. Terassin aukeavasta portista saa kolattua lumet pois. Pohjaan laitettiin Teknopur 300 -elastomeeripinnoite, joka eristää vettä. Tekonurmi on liimattu pohjaan kiinni.

Alakerran terassilta saa avattua lasit kokonaan auki takapihan suuntaan. Perhe loi tilaan etelänmatkojen tunnelmaa materiaaleilla ja väreillä.
Ontelolaattojen asentaminen kerrosten väliin. Sisäkaton pinta jäi keittiön osalta tämän vaiheen näköiseksi tarkoituksenmukaisesti.
Ulko- ja väliseinien rakentamista harkoista.

Terassille kuljetaan yläkerran aulan kautta, joka on sisustettu hurmaavasti rottinkimateriaalilla ja viherkasveilla. Yläkerrassa on myös yksi makuuhuone, joka toimii tällä hetkellä kuntoiluhuoneena. Alakerrassa taas ovat kaikki käyttötilat ja kulku lasitetulle suurelle terassille.

Sisustuksessa on yhdistelty nerokkaasti lämpimiä värejä ja rouhean moderneja pintoja. Esimerkiksi keittiön madallettu sisäkatto on jätetty kokonaan elementtipinnalleen, sitä ei ole käsitelty millään tavalla. Mikrosementillä päällystetyt lattiat yhdessä valkoiseksi maalattujen kiviseinien kanssa luovat harmonisen ja skandinaavisen minimalistisen ilmeen. Väreillä on toki myös leikitelty, erityisesti makuuhuoneissa ja lasitetulla terassilla. Viherkasveilla ja puunsävyillä on taidokkaasti pehmennetty yksinkertaista tyyliä.

– Mikrosementtilattia toimii lapsiperheessä ihan täydellisesti sen helpon puhtaanapidon vuoksi. Suuret pinnat ovat valkoisia, harmaita tai mustia. Väriä ja lämpöä olen tuonut kasveilla, muilla materiaaleilla ja sisustuksen yksityiskohdilla, Anne kuvailee.

Talon ympäristö viimeisteltiin kesällä 2019. Simppeli ja kompakti piha suunniteltiin omin voimin vasta muuttopäivän jälkeen.

– Näin saimme paremmin mietittyä, mitä kaikkea haluamme tontille. Istutukset ja kivetykset sekä koristekivet toimivat meille oikein hyvin. Takapihalla on tuija-aidan suojassa nurmikkoalue lapsia varten, Anne summaa.

Talossa on 180 neliötä: avokeittiö-olohuone, 3 makuuhuonetta, kuntoiluhuone, 3 wc:tä, sauna ja pesutilat sekä lasitettu terassi ja kattoterassi.
Kommentoi »